Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 21°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
21°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 27°C

Hemşirelik Haftası konferansında Mikrobiyata anlatıldı

Hemşirelik Haftası konferansında Mikrobiyata anlatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
14 Mayıs 2019 17:07

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, işlerin en düzgün şekilde, nezaket ve zarafetle yapılması gerektiğini, özellikle hemşirelik gibi, insan hayatıyla doğrudan ilgili bir meslekte, bu ayrıntılara daha çok dikkat edilmesinin elzem olduğunu söyledi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından, Hemşirelik Haftası münasebetiyle düzenlenen konferansın açılışında konuşan Rektör Şahin, hemşire adayı öğrencilere seslendi.

Kısa süre içinde pek ok öğrencinin mezun olarak mesleğe başlayacağını anımsatan Şahin, “Onlara tavsiyemiz, yaptıkları işi her zaman en düzgün şekilde yapsınlar. Hemşirelik, mesai mefhumunun olmadığı bir meslek. Bu işi yaparken daha nezaketli olmak ve daha zarafetle çalışmak gerekiyor. Herkesin, yaptığı her işi düzgün yapması önemli, ancak insan hayatıyla ve sağlığıyla doğrudan ilgili hemşirelik için bu ayrıntılar çok daha büyük bir önem teşkil ediyor” dedi.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Örün de, “hemşire” ifadesinin, insanlara yardımcı olan kardeş anlamına geldiğini belirtti ve gelişen sağlık çalışmaları içerisinde hemşirelerin öneminin giderek artmaya başladığını vurguladı.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Taylan Kav, “İkinci Beyin: Mikrobiyata” başlıklı sunumunu gerçekleştirdi.

70 kilogramlık insanın yaklaşık bir kilogramlık kısmının mikrobiyatadan geldiğini belirten Prof. Kav, “Vücudumuzda çeşitli bakteriler var ve bu bakterilerin bir kısmıyla karşılıklı bir yarar ilişkisi söz konusu. Yani biz onları besliyoruz, onlar da bizlere bazı vitaminleri, aminoasitleri ve yan asitleri sağlıyor. Bunlar bizim genel sağlığımız için çok önemli. Aynı zamanda bakteriler, dışarıdan gelebilecek mikroorganizmalara karşı koruma da sağlıyor. Bakterilerin bir kısmı ise gerçekten hiçbir işe yaramıyor. Örneğin; cildimizdeki bakterilerin çok belirgin bir faydası yok. Buradan hareketle, vücudumuzda bulunan ve hastalık yapmayan mikroplara biz mikrobiyata diyoruz” şeklinde konuştu.

Prof. Kav, konferansında kavramları detaylandırdı ve konuya dair yeni tespitleri izah ederek, öğrencilerin sorularını yanıtladı. Etkinlik, plaket takdimiyle sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.