Dolar 32,3308
Euro 35,1814
Altın 2.247,37
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Hurafe… Hem De 2018’de!

Tarihçi - Araştırmacı
14 Mayıs 2018 21:29

Geçtiğimiz Mart sonundan Nisan sonuna yani bir buçuk aylık bir süreçte Aksaray’daki tüm liselerden günde ortalama 120 kişi şehrimizdeki tarihi eserleri, müzeleri gezdiler. Bu mekanlardan bazen üçünde bazen de ikisinde ben anlattım.  Başka bir ifadeyle belediyeye bağlı olan Somuncu Baba Külliyesi, Azm-i Milli Müzesi ve Zinciriye Medresesi’nde liseli gençlere Aksaray’ın önemi, tarihi ve eserleri hakkında kısa ve öz bilgiler aktarmaya çalıştım. Bunu yaparken de tarih bilgisi ile birlikte belki de daha öncelikli olarak tarih bilincini anlatmaya gayret ettim.

Üzülerek ifade edeyim ki, gençlerimizin büyük kısmı ne bilgi sahibi ne de edep!

Ki, başlarında gelen öğretmenleri zıvanadan çıkarıp artık pes ettirmişler. Öğretmenlere ne diyeyim bilemedim yani. Kendilerine eğitim verenlerin yanında ellerinde tespih, ağızlarında ciddiyetsiz laflar… Bu tip manzaralar son zamanlarda sık gördüğümüz şeyler maalesef. Ama bir de bunların yanında hurafelere inanan çocuklar ve buna teşvik eden öğretmene şahit olmak çok üzdü beni.

Somuncu Baba Külliyesi’ne gelen öğrencileri önce minyatür müzeye sonra da Şeyh Hamid-i Veli’nin mezarı başına götürdüm. Başlarında da öğretmenleri ve dört ya da beş veli vardı. Minyatür müzeden sonra kabirlerin yanına gelince öğretmen öğrencilerine “hadi bakalım çocuklar isteyin Somuncu Baba’dan” demez mi?

Mezar başında sabrettim minibüse binice tam solumda duran öğretmenin yanında çocuklara “Sevgili çocuklar! Asla ve asla Allah’tan başka kimseden hiçbir şey istemeyin” dedim. “Ne isteyecekseniz Allah’tan isteyin. Biz mezarların başına geldiğimizde orada medfun olandan bir şey istemeyiz. Ki, böyle olursa riya yani şirk olur. Ne diyoruz Fatiha suresini okurken: ‘yalnız sana inanır ve yalnız senden yardım isteriz’ değil mi? Demek ki, türbelerden medet ummak Allah’ın bize öğrettiğine terstir. Biz mezar başında Allah’ın o kişi ya da kişilere rahmetiyle muamele etmesi için dua ederiz”.

Yani 2018’de hem de bir öğretmen tarafından kurulan yukarıdaki cümle benim canımı çok sıktı. Dinimizi öncelikle düzgün öğrenmeliyiz. Ya değilse yaşarken çok hata yaparız.

Ama bu kadar olumsuzluklara rağmen yine de birçok öğrencinin istifade ettiğini, Azm-i Milli ve Medrese başta olmak üzere pek çok şey öğrendiğinin farkındayım. Ve yine ümit ediyorum ki, bu geziden sonra daha detaylı gelmek için yeniden gelsinler müzelerimize. Çünkü, ısrarla davet ettim gençlerimizi, çocuklarımızı. Gelin, gelin ki hem tarihten bahsedelim hem de çay ikram edelim size dedim. Şu da bir gerçek ki, sadece öğretmenlerin, sadece belediyenin, turizm müdürlüğünün gayretiyle oluşmaz tarih bilinci. Anne-babalara da çok vazife düşüyor. Haftada en az iki defa okuma saati yapılmalı ve en az bir defa da ailecek belgesel seyredilmeli. Ya değilse “çocuklarımız çok bilgili olsun ama biz bir şey yapmayalım” demekle olmaz bu işler. Okumak, gezmek lazım. En başta da iyi örnek olmak şart!

YORUMLAR

  1. Bir Vatandaş dedi ki:

    Hocam kalemine sağlık,
    Tam ramazana girerken ne kadar sahtekar,üçkağıtçı hocalar var ise mezarlıkları türbeleri camileri mesken tutacaklar, Ramazan boyunca saçma sapan sorulara saçma sapan hocalar cevap vermeye fetva vermeye kalkacaklar…
    Gerçeği öğrenmek yerine hocaların ağzına bakacak herkes kendine göre fetva aramaya başlayacak ,İslamın Kur’an ın özünü ,manasını okumayacak-anlamayacak, Allah ‘ın vermiş olduğu o aklı kullanmayacak ,Türbelerden ,hacı-hoca geçinenlerden medet umacak !! (Gerçek hocalarımızı tenzih ederim)