Dolar 32,3361
Euro 35,1901
Altın 2.247,00
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

İftar sofraları ekmek tüketimini azaltıyor

İftar sofralarının baş tacı olan ramazan pidesi için Aksaraylı fırıncıların yoğun mesaisi de başladı..

İftar sofraları ekmek tüketimini azaltıyor
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mayıs 2017 01:26

İftar sofralarının baş tacı olan ramazan pidesi için Aksaraylı fırıncıların yoğun mesaisi de başladı.

Türkiye’de normalde günde 94-95 milyon ekmek tüketiliyor, öğünün ikiye düşmesi ve iftar sofralarındaki yemek çeşitliliği nedeniyle bu rakam ramazanda ortalama yüzde 15 düşüyor.

Türkiye’de günde ortalama 4 milyon 900 bin ekmek israf ediliyor. İsraf dinimizde de haram. Özellikle ramazan ayında israftan kaçınılması, açlığın verdiği duyguyla çok fazla ekmek veya pide alınmaması gerekiyor.

Ramazan ayında, öğün sayısının ikiye düşmesi, iftar sofralarında çeşidin fazla olması, sahurda ise tüketimin daha az olması gibi nedenlerle ekmek tüketiminin azaldığına dikkati çekildi. Normalde Türkiye’de günde 94-95 milyon ekmek tüketiliyor, öğünün ikiye düşmesi ve iftar sofralarındaki yemek çeşitliliği nedeniyle bu rakam ramazanda ortalama yüzde 15 düşüyor. Tüketimin yüzde 50’sinin ekmek, yüzde 50’sinin ise ramazan pidesi şeklinde oluyor.

Pide ve ekmek tercihinin kişiden kişiye değiştiğini belirten fırıncılar, “Ramazanda pide daha çok satılıyor diyemeyiz. Bazı yerlerde ilk hafta pide rağbet görür, ondan sonra ekmeğe dönülür, bazı yerlerde de ilk yarıdan sonra pideye dönülür. Yani ramazanda açık şekilde pidenin ağırlığı gözükmüyor. Pide kadar ekmek de satılır.” dediler.

– Pidede işçilik daha fazla

Pidede işçiliğin daha fazla olduğunu ifade eden Ustalar, un kalitesinin daha farklı olduğunu, pide ununun özel çekildiğini, hamurunun da daha gevşek olduğunu dile getirdi. 2015 ve 2016’da pidenin kilogram fiyatının azami 6 lira olduğunu, bu yıl için ise yüzde 10’luk makul bir artış öngördüklerini belirterek, “Şu anda azami fiyat 6,60 lira, bunun üzerinde ramazan pidesinin satılması mümkün değil.” dedi.

Fırıncılar, önceliklerinin sağlıklı ve hijyenik üretim olduğunu, fiyatın üçüncü sırada geldiğini vurguladı.

– İsrafa dikkat: 5 Mİlyon Ekmek İsraf

Önceki yıllarda günlük ortalama 6 milyon olan ekmek israfının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan ortak kampanya ile 4 milyon 900 bine gerilediğini anlattı. Balcı, “Türkiye’de günde ortalama 4 milyon 900 bin ekmek israf ediliyor. Bu rakamın daha da düşmesi gerekiyor. İsraf dinimizde de haram. Özellikle ramazan ayında israftan kaçınılması, açlığın verdiği duyguyla çok fazla ekmek veya pide alınmaması gerekiyor. Tüketicilerin israf konusuna ramazanda daha fazla özen göstereceklerini ümit ediyorum.” diye konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.