Dolar 32,3397
Euro 35,1106
Altın 2.239,71
BİST 8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

İslam’ın Temeli

Deniz Kurtoğlu / haberaksaray.com
30 Mart 2016 20:10

Her binanın bir temeli vardır. İslam’ın temeli de güzel ahlâktır; o, dinin ruhudur, özüdür, amacıdır. İman ve güzel ahlâk, birbirinin olmazsa olmazıdır.

Gelecek nesillerin iyi yetişmesi ancak kendini yetiştirmiş anne babalarla mümkündür. Vicdan sahibi her anne baba, bilimsel konularda da kendini geliştirmeli. Çünkü kâinattaki yaratılışı açıklamanın yolu bilimdir. Bilimsel buluşlar ve gelişmeler, Allah’ın eşsiz yaratmasının üstünlüğünü ve kusursuzluğunu çok mükemmel şekilde kanıtlar. Müminler, bilimsel gerçekleri gördükçe, Allah’ın muhteşem sanatını inceleyerek imanda derinleşip güçlenirler.

Anne baba, her konuda bilgi birikimine sahip olmanın yanı sıra kişiliği ve karakter özellikleriyle de güzel ahlâkı yaşayan biri olarak, çocuğu için örnek birer model olmalı. Donanımlı olmaları ise çocuklarına verecekleri eğitimde onlara yardımcı olur.

Güzel ahlâka sahip insanların yaşadığı çevreler, özlem duyulan, huzur ve güven içindeki ortamlardır. Bu evlerde, anne- babaya itaatli, onlara “öf” bile demeyen, kötülüklerden uzak duran vicdanlı çocuklar yetişir.

Sevgi ve paylaşmak en yakınımızdan başlar. Sonra yayılarak devam eder. Sevgi, saygı, dayanışma, fedakârlık, karşılıklı sabır ve sadakat gibi duyguları olmayan ya da bu duyguları körelen insanların evlerinin temelleri çürüktür. Tıpkı örümceğin evi gibi. O da yuvasını dostluk ve sevgi üzerine kurmaz; bu sebeple en dayanıksız ev onunkidir. Evler saf sevgi üzerine kurulmalı ki sağlam temeller üzerinde güçlü kalabilsin.

Çocuklar; derin sevgiyi yaşatan Allah’ın güzel tecellileri. Çocuk muhabbetle, aşkla sevilir. Değer veriyorsanız, yaşına rağmen saygı duyuyorsanız, ona Allah’ı tanıttıysanız, sevdirdiyseniz, Allah’ın koruması altında olduğunu söylediyseniz çocuk dünya tatlısı olur.

Çocuklarla değer verdiğini, sevgi ve saygı duyduğunu hissettirerek konuşmak lazım. Allah’ı sevdimek, güzel ahlâkı sevdirmek, iman hakikatleriyle gerçekleri anlatmak önemlidir.

Kalpleri etkileyecek ve hidayete ulaştıracak olan kuşkusuz Allah’tır. Ancak anne ve baba, ahlâkı, kişiliği ve karakter özellikleriyle iyi bir Müslüman modeli oluşturuyorsa iyi birer örnektir ve Allah’ın dilemesiyle çocuklarının güzel ahlâk özelliklerini kazanmasına vesile olurlar.

Rabbinin huzurunda hesabını veremeyeceği işler yapmaktan, O’nun rızasını, rahmetini ve cennetini kaybetmekten içi titreyerek korku duyan insanlardan oluşan ailelerin çoğalması, toplumun geleceği için en önemli güvencelerden biridir.

Allah’tan uzak yaşayan, kalbinde Allah sevgisi ve korkusu taşımayan anne-babalar, çocuklarına da Allah’ın emrettiği merhametli, adaletli, hoşgörülü, akılcı güzel ahlâkı öğretemezler.

Güzel ahlâk, güven vermektir. Kızınca, öfkesini yenerek yumuşak davranmaktır. Zulmedeni affetmek, gelmeyene gitmek, kötülük edene iyilik etmektir. En huzursuz insan, kalbinde haset ve kin taşıyandır.

Güzel ahlâk haramlardan kaçınıp helâli aramak, aile bireyleriyle iyi geçinmek, onlara karşı sevgi, şefkat ve merhamet hissetmektir. Kuşkusuz güzel ahlâk, güneşin buzu erittiği gibi günahları eritir.

Güzel ahlâk, Allah’ın bahşettiği sayısız nimete şükür, zorluk ve belalara sabretmektir. Güzel ahlâk, Allah’tan razı olmaktır…

Allah, güzel ahlâkı yaşamamız için cehennem ile tehdit eder. Bunun ne kadar büyük faydası olduğu cennette anlaşılır. Bu tehdit, Allah sevgisini alevlendiren bir nimettir.

Güzel ahlâkın buram buram yaşanması çok önemlidir. Allah korkusunun ve Allah sevgisinin buram buram yaşanması çok önemlidir. O zaman gerçek mutluluk Allah’ın izniyle tüm dünyaya yayılır ki insanların buna müthiş ihtiyacı var..

Fuat TÜRKER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.