Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

İstanbul’dan Selam Getirdim

Tarihçi - Araştırmacı
14 Nisan 2016 00:40

mfg-ist-1Belediye başkanımız Sayın Haluk Şahin Yazgı’nın görevlendirmesiyle İstanbul’daki arşiv ve kütüphanelerde araştırma yapmak, İstanbul’da yaşayan Aksaraylılar’la musahabe için birkaç günlüğüne Dersaadet’te idim. 7 Nisan (Perşembe) sabahı ilk durağım Vehbi Çorakçı’nın en büyük torunu Sevim Alkoç’un Etiler’deki evi oldu. (Çünkü kendisine gitmeden önce ilk önce yanına uğrayacağıma dair söz vermiştim)

Vehbi Bey’in ilk çocuğu Düriye Hanım(1902-1993) ile Nusret Alkoç’un kızı olan Sevim Alkoç hanımefendi hakikaten çok güzel bir misafirperverlik gösterdi. Arşivinde bulunan fotoğrafların tamamını istifademize sundu. Aksaray’a en son ziyareti on yıldan fazla olduğu için doğal olarak da sizlere selamı epeyce hasret yüklüydü. Müsaadesiyle sohbetimizi kaydettim ve albümündeki fotoğrafların kopyasını almamıza müsaade etti.

mfg-ist-2İlk mebusumuz Vehbi Bey’in dördüncü çocuğu Ata Çorakçı’nın (1915-1997) eşi Nevcan Çorakçı ile oğlu Murat Çorakçı’yı da Levent’teki evlerinde ziyaret ettim. Nevcan Hanım ile oğlu Murat abi beni çok sıcak karşıladılar. Aksaray’dan misafir geldi diye Nevcan hanımın mutluluğu ve heyecanı göz yaşartacak kadar samimiydi. Vehbi Bey’in kullandığı bir kısmı saraydan intikal eden eşyalardan bazıları da oturduğumuz odadaydı. Fotoğraflar arasında Vehbi Bey’in eşi Fatma Hanım’ın da fotoğrafı vardı. Çok güzel bir sohbet oldu. Sizlere çok ama çok selamları var. (Ayrıca Murat abi ile beraber Zincirlikuyu’ya Vehbi Çorakçı’nın mezarını ziyarete gittik.)

***

Garbis Efendi’nin oğulları Aliksan ve Kevork Şahinyan ile de sohbet ettik. Tanımayanlar için kısaca bahsedeyim. Malumunuz Aksaray bir ara kozmopolit bir yapıya sahipti. Aksaray’da Türklerle beraber Rumlar ve Ermeniler de vardı. Mübadele ile Rumlar giderken, tehcir sırasında Ermeniler Aksaray’da herhangi bir olaya karışmamış ve göç etmek zorunda kalmamışlardı. Burada kalan ailelerden birisi de uzun zamandır şehrin sakinlerinden olan Şahinyan ailesiydi. Derici Aliksan’ın oğlu Garbis Şahinyan (1909-1983) da yakın dönemde Aksaray’da hatırası olan birisidir. Garbis Efendi’nin Kevork, Artin (yakın bir tarihte vefat etmiştir) ve Aliksan isimli üç çocuğu da Aksaray’da yaşamıştır. Aliksan ve Kevork abiler “tam bir Aksaraylı” gördüğüm kadarıyla. Telefondaki sohbetlerden sonra ilk defa yüz yüze sohbet ettik. Bekir Kulak, Erhan Şahlanan ve Orhan Tapan başta olmak üzere herkese ama herkese selam ve saygılarını gönderdiler.

Mustafa Fırat GÜL

mfg-ist-3   mfg-ist-4

YORUMLAR

  1. Fikret dedi ki:

    Fırat bey Allah sizden razı olsun. Millet filimle siz ise bilimle meşgulsünüz. Tebrikler.

  2. Bir Vatandaş dedi ki:

    Aleykümselam,…