Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Kadınlarla ilgili toplumsal zihin değişimi eğitimle olur

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, üniversite yönetiminin yüzde 30’unu kadınların oluşturduğunu, bu oranın daha da artması için gayret gösterdiklerini söyledi..

Kadınlarla ilgili toplumsal zihin değişimi eğitimle olur
Aksaray Anadolu AŞ
9 Mart 2016 16:44

– Eşitleyicilikten Öte Doğaya Uygunluktan Bahsedilmeli –

ASÜ Sosyal Bilimler ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kenan Arıbaş ve Sosyal Bilimler öğrencileri, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” münasebetiyle bir etkinlik düzenledi.

Programın açılışında konuşan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Emre, eşitleyicilikten öte, bir doğaya uygunluktan bahsetmek gerektiğini söyleyerek, “Kendisi tek olduğu için bütün varlıkları çift yaratan, kendisi mutlak olduğu için bütün varlıkları eksikle yaratan, kendisi mükemmel olduğu için bütün varlıklarda kusur ve muhtaçlık yaratan bir Tanrının kullarıyız. Bu muhtaçlık ve ihtiyaç duyma hali, doğmuş olmaktan kaynaklı bir maruz kalmayı da beraberinde getiriyor. İnsanı konuşurken, mutlak anlamda insanın öteki dış dünya ile kurduğu ilişkiyi de konuşmak gerekir. Burada tüm muhatabiyetler bir gramer bilme ve bilmeme üzerine. Yani bir insanla oturup konuşuyorken onun iç dünyasını ve gramerini bilmezseniz yabancı kalırsınız. Hiç okumamakla, gramerini bilmemek… Birinde kaos söz konusuyken, ötekinde ise mutlak reddediş var. Kadın-Erkek ilişkisi denilen şeyde her bir bünyenin, yapının, doğanın kendine özgü niteliklerini ötekinin görüp görmemesiyle alakalı bir tartışmayı açmak, bir eşitleyicilikten değil, bir doğaya uygunluktan bahsetmek gerekir” dedi.

– ASÜ Yönetiminin Yüzde 30’unu Kadınlar Oluşturuyor –

Rektör Prof. Dr. Yusuf Şahin ise, kaynaklarda, kadınlarla ilgili bugünkü meselelerin milattan önce 3000’li yıllarda başladığı ve şehirleşmenin ortaya çıkışıyla beraber erkek egemen bir dünyanın da kurulduğu bilgisinin yer aldığını söyledi. O günden bugüne kadar yapılan tartışmalarda hep kadınların geri planda kaldığı, erkek egemen bir dünyada yaşanıldığının vurgulandığına değinen Şahin, “Kadınlarla ilgili toplumsal zihin değişimleri, yılın belirli dönemlerinde yapılan programlarla aşılabilecekmiş gibi görünmüyor. Bu mesele ancak anne eğitimiyle başlayan, ilkokul, ortaokul ve lisede devam eden, hayatın her alanında karşılaştığımız bir takım davranış kalıplarıyla beraber şekillenebilir. Yani herkes bir şeyler yaparsa mesafe alabileceğimiz bir meseleden söz ediyoruz. Kadınlar, erkeklerin kendilerine bir şeyler vermesini beklerse uzun bir yol yürümek zorunda kalabilirler” dedi. İşbaşına gelirken “Üniversitede her işe kadın eli değecek” şeklinde bir söz verdiklerini anımsatan ve bugün üniversite yönetiminin yüzde 30’unu kadınların oluşturduğunu belirten Rektör Şahin, “Kadın bakış açısı diye bir gerçek var. Aynı noktaya da baksanız kadınlar farklı görüyor. Farklı bakış açıları, sorunların da farklı şekillerde çözümü anlamına geliyor. Bu nedenle üniversitemizde kadınların sorunlara el atmasını ve çözüm yolları noktasındaki fikirlerini çok önemsiyoruz” dedi.

– Kadın Çok Güçlüdür ve İsterse Başaramayacağı İş Yoktur –

Aksaray Valisi Şeref Ataklı’nın eşi Adile Ataklı ise düzenlenen çeşitli programlar vesilesiyle, toplumun değişik kesimlerinden kadınlarla görüştüklerini belirterek, “Yaşanılan tüm problemli durumlarda bile şunu görüyoruz ki; kadın çok güçlüdür ve isterse başaramayacağı iş yoktur. Kadınlar fiziksel manada erkeklere kıyasla çok güçlü değil ama erkekler güçlerini şiddet olarak göstermemelidir. Bu gibi sorunları eğitimle aşacağız ve 8 Mart’lar, bu sorunlara dikkat çekmek açısından önemli. Programın düzenlenmesinde emeği geçen tüm akademisyenlerimizi ve öğrencilerimizi kutluyorum” dedi.

Şiirlerin okunduğu, çeşitli slayt gösterilerinin sunulduğu ve kadın sorunlarına dikkat çeken skeçlerin oynandığı etkinlikte, Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Fulya Yavuztürk Özkaraca, 8 Mart’ın tarihçesinden söz etti, Türkiye ve Aksaray özelinde kadınların maruz kaldıkları hukuki problemlere değinen bir konuşma yaptı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.