Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Kâinattaki Mühür

Deniz Kurtoğlu / haberaksaray.com
6 Şubat 2016 00:11

Allah’ın sonsuz ilmi ve gücü, yarattığı her varlıkta tecelli eder. Kâinatta her olay; güneşteki patlamalardan, yeryüzünde bir yaprağın ağaçtan düşmesine kadar her olay, O’nun dilemesiyledir. Rabbimiz, Kendi tecellileri olan canlıları her an yaratmayı sürdürür. Ve yarattığı her “şey”, kâinat kitabının bir sayfası, bir kelimesi, bir harfidir.

Bediüzzaman Kur’ân’ın, kâinatın ezeli bir tercümesi, kendi lîsanlarıyla okudukları âyetlerin tercümanı olduğunu söyler. ‘Kâinat kitabı’nın esas görevi, okuyanlara Yazarını ve O’nun sıfatlarını öğretmektir;

“Sahife-i alemin eb’ad-ı vasiasında(geniş ebadında) Nakkaş-ı Ezeli’nin yazdığı silsile-i hadisatın(olaylar silsilesinin) satırlarına hikmet nazarıyla bak… Ta ki mele-i âlâdan(büyük meleklerin âleminden) uzanan şu selasil-i resail(mektup silsileleri) seni âla-yı iliyyin-i tevhide(tevhid mertebelerinin en yükseğine) çıkarsın.” (Mesnevi-i Nuriye, 225)

Kâinatta, maddeyi oluşturan atomlardaki elektronların yörüngesinden, gezegenlerin yörüngesine kadar muhteşem bir tasarım ve düzen vardır. Tüm maddelerin yapıtaşı olan atomun çekirdeğini bir arada tutan  ‘güçlü nükleer kuvvet’, fizik kurallarının tanımlayabildiği en şiddetli kuvvettir. Diğer yandan galaksilerin, yıldızların yörüngelerinde kalmalarının nedeni olan ‘kütle çekim (yerçekimi) kuvveti’ kâinattaki diğer kuvvetlere oranla şiddeti en düşük kuvvettir. Bu kuvvetin değerlerinde bir azalma olursa yıldızlar yerinden kayar, dünya yörüngesinden kopar, bizler dünya üzerinden uzay boşluğuna dağılırız. En ufak bir artma olursa da yıldızlar birbirine çarpar, dünya güneşe yapışır ve bizler de yer kabuğunun içine gireriz. Bu düzenin sahibi Allah, mucizevî bir yaratışla, en küçük kuvvetle yıldızları yörüngelerinde tutar, en şiddetli kuvvetle küçücük atomun çekirdeğini kaynaştırır. Bütün kuvvetler, O’nun koyduğu ‘ölçü’lere göre hareket eder.

Kâinatta, bilinen 300 milyar kadar galaksi ve her birinde bulunan 300 milyar yıldız, sonsuz ilim sahibi yüce Rabbimizin kontrolünde dönüp durur. Bu muhteşem büyüklükteki galaksiler bazen birbirlerinin içinden geçer ve bu sırada asla birbirleriyle çarpışmazlar. Her şeyi kusursuzca yoktan var eden Allah, yarattığı her şeyi, kadrini hakkıyla takdir etmemiz gereken hayranlık uyandırıcı bir dengeyle düzenlemiş ve emrimize vermiştir.

Hâlıkının varlığı, göklerin varlığından daha açıktır… Ki Allah’tan başka Îlâh yoktur. O’nu göklerde ve yerde aciz bırakacak hiçbir güç yoktur. O, istediğini istediği gibi yapmaya gücü yetendir. “Eğer yeryüzündeki ağaçların tümü kalem ve deniz de -onun ardından yedi deniz daha eklenerek- (mürekkep) olsa, yine de Allah’ın kelimeleri (yazmakla) tükenmez. Şüphesiz Allah, üstün ve güçlüdür, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Lokman Suresi, 27)

Her yerde Allah’ın mührünü görüyoruz. Yaratılmış her şeyde Allah’ın sanatını görüyoruz. Tek bir kaynağa ait olduğuna dair mühür görüyoruz. Atomda da aynı mühür var, kainatın genel yapısında da, insanda da aynı mühür var. Her şeyde tek bir sanatçının, muhteşem bir gücün mührünü görüyoruz.

Arıların, karıncaların, termitlerin yaşantısından insanın gözüne, muhteşem kainatın yoktan var edilmesine kadar her şey hayret vericidir. Dış dünyadan gelen elektrik sinyallerinin, beynimizde üç boyutlu, rengârenk gösterilmesi hayret vericidir. Sesin, en kaliteli müzik aletinden daha güzel ve kaliteli olması hayret vericidir. Bedenimizdeki kromozomların yapısı, proteinlerin üretilmesindeki detaylar hayret vericidir. Tüm bunlar, Allah’ın bizlere özel olarak verdiği birer nimettir.

Akılları hayrete düşüren tüm bu acayip detaylar, henüz kâinat meydana gelirken başlar. Canlı-cansız her şeyin yapıtaşı olan atomlar, ancak elektronların saniyede 1.000 km. gibi bir mucizevi hızla dönmesiyle meydana gelir. Ki bu tesadüfleri ilah edinmiş Darwinistlerin asla açıklayamadıkları ve açıklayamayacakları bir durumdur. Eğer başlangıçta ivme alarak hızını artırsaydı, atom dahil hiçbir şey oluşmayacaktı.

Sebeplerden bağımsız güç ve irade sahibi Allah kudret kalemiyle imkânsızı mümkün hâle getirendir. Allah, Hakîm’dir; hikmet sahibi, sağlam, muhkem olandır. Kudret kalemiyle yarattığı düzen, yarattıklarındaki sanat nakışları O’nun Hakîm isminin tecellileridir. Göklerde, yerde ve ikisi arasındaki mükemmel ve ihtişamlı düzeni yaratan eşsiz gücü, ancak düşünen, samimi ihlâs sahibi olan, sığ ve yüzeysel bakmayan kulları görüp okuyabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.