Dolar 32,3371
Euro 35,1949
Altın 2.246,88
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Karatay: Yalan üzerine bina yapmaya çalışıyorlar

Yeni Anayasa değişikliği kapsamında değişecek olan 18 maddeyi anlatan AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, ‘Muhalefet ve hayır cephesi bir algı üretmeye çalışıyor. Ama yalan üzerine bir bina olmaz. Bu bina yapılmaz’ dedi.

Karatay: Yalan üzerine bina yapmaya çalışıyorlar
Aksaray Anadolu AŞ
27 Mart 2017 13:03

Yeni Anayasa değişikliği kapsamında değişecek olan 18 maddeyi anlatan AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, ‘Muhalefet ve hayır cephesi bir algı üretmeye çalışıyor. Ama yalan üzerine bir bina olmaz. Bu bina yapılmaz’ dedi.

Yeni Anayasa değişikliği kapsamında değişecek olan 18 maddeyi anlatan AK Parti Aksaray İl Başkanı Abdulkadir Karatay, ‘Muhalefet ve hayır cephesi bir algı üretmeye çalışıyor. Ama yalan üzerine bir bina olmaz. Bu bina yapılmaz’ dedi.

18 Maddenin her alanda Türkiye’nin geleceği, Türk Milleti’nin geleceği için değiştirileceğine dikkat çeken Başkan Karatay, Başbakanlık makamının kalktığını, Cumhurbaşkanı ile Başbakanlık makamının birleştirildiğini aktardı. 18 maddeyi değerlendiren Başkan Karatay, “18 maddeyi okuduğumuz zaman sistem aslında basite indirgenen bir sistem. Anlaması da kolay, uygulaması da kolay. Aslında ana yapıdaki değişiklik şu. Başbakanlık makamı kalkıyor, Başbakan ve Cumhurbaşkanının yetkilerinin birleştirildiği, yani teorikte yetkilerin birleştirildiği, pratikte ise Cumhurbaşkanının Başbakanlık yapacağı bir sisteme dönüşüyor. Bu ne demektir? Yürütme tamamen, sandıktan alacağı güvenoyuyla beraber seçilecek olan Cumhurbaşkanının ona karşı sorumlu olacak, Cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlarının fiiliyatta icra olarak yürütmeyi sağlayacağı, yasa olan meclisinde bir devletin, milletin en büyük gücü olan kanun yapma gücünü bizzat kendisinin kullanacağı bir sisteme dönüşüyor. Bakın yapılan araştırmada şunu görüyoruz. Bugüne kadar kanunlaşan kanun teklifi veya tasarısı oranına baktığımız zaman yüzde 98’i hükümetler tarafından gelmiş kanun teklifi, kanun tasarısı şeklinde, sadece yüzde 2’si meclisten milletvekilleri tarafından gelmiş. Şimdi buraya baktığımız zaman nedir? Yürütme aynı zamanda yasamanın da bir şekilde yönlendiricisi pozisyonuna dönüşüyor. Ama yeni anayasayla beraber meclis a’dan z’ye sadece bütçe kanunu hariç olmak üzere kanun teklifini hükümetin yetkilerinden kısıtlayaraktan yasamanın yetkisi olan milletvekillerine sunuyor. Yani yürütme ayrılıyor, yasama ayrılıyor, yargıda da askeri yargının tamamen kaldırılması, yani tam bir sivilleşme, yargının tamamen sivilleşmesi sağlanıyor” dedi.

Anayasa Mahkemesi ile HSYK’nın yapısındaki değişiklik hakkında da bilgiler veren Başkan Karatay, “Anayasa mahkemesi askeri yargı kaldırıldığı için askeri yargıdan gelen 2 üye anayasa mahkemeliği üyesinden düşüyor. Ne zaman? Oradaki görevi devam eden üyelerin görev süresi sona erdikten sonra. Yani, bir değişiklik yok. Şu an anayasa mahkemesinin üyeleri nasıl seçiliyorsa aynı şekilde seçilmeye devam ediyor. Sadece 17 olan üye sayısı, 2 tane askeri yargı üyeliği düştüğü için 15’e iniyor. Burada bir değişiklik görmüyoruz. HSYK’nın yapısındaki değişiklik, HSYK’nın 22 üyesi var. 4 tanesini Cumhurbaşkanı atıyor, 2 tanesi Adalet Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarından üye ve toplam 6. Burada bir değişiklik yok. Değişiklik sadece bürokratların kendi arasından seçmiş olduğu 16 üyenin meclis tarafından seçilmesi ve 7 üyeyle sınırlanması. Yani baktığımız zaman Cumhurbaşkanının burada atayacağı üye sayısında bir artma, eksilme yok. Doğal üyelerde bir artma eksilme yok. Ama bürokratlar arasından seçilen 16 üyenin meclis tarafından seçilerek 9 üye sayısı eksilmesiyle beraber 7 üyeye düşürülmesi var. Bu ne demektir? Milletin iradesi sandığa nasıl yansıdıysa sandıktan milletin vekilliği görevini alan, millet adına söz sahibi olan, millet adına karar ve yetki sahibi olan milletvekillerinin yine Türk Milleti adına karar veren bağımsız ve tarafsız yargımızın üyelerinin üst kurullarını seçme hakkı. Bundan daha doğal bir şey var mı? Yok. Ama maalesef hayır cephesi burada da bir algı üretmeye çalışıyor. Şunu her zaman özellikle ifade etmek istiyoruz. Yalan üzerine bir bina kurmaya çalışıyorlar, bu bina olmaz. Bu bina yapılmaz. Çünkü millet hem Cumhurbaşkanını seçecek, yürütme yetkisini ona veriyor. Hem yasama organını seçecek, benim adıma kanun yapma kanun kaldırma, kanun düzenleme yetkisini sen kullanacaksın diyecek. Hem de yargıyı seçecek. Bizim adımıza siz seçeceksiniz yargıyı ve Türk Milleti adına karar verecek. Türk Milleti adına karar veren bir yargı, Türk Milleti için kanun koyan, kanun düzenleyen, kanun kaldıran bir meclis ve Türk Milleti adına görev yapan bir yürütme, bunun başında ad Cumhurbaşkanı. Bunların hepsi meşruiyetini halktan alan ve sorumluluğu da halka karşı olan kurumlara dönüşüyor” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.