Dolar 32,3407
Euro 35,1132
Altın 2.239,20
BİST 8.887,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Kılıç Arslan Hamamı

Tarihçi - Araştırmacı
15 Mart 2019 11:17

Aksaray, sadece şehirde yaşayanların değil herkesin bildiği gibi kadim bir şehirdir. Şehir merkezindeki tarihî eserlerin tamamına yakını Anadolu Selçukluları dönemine aittir. Birazı da beylikler döneminin eserleridir. Türk-İslam mührü olan bu eserlerin bir kısmı da günümüze ulaşamamıştır. Akla ilk gelen Anadolu Selçukluları döneminin hastanesidir.  Bir mahalleye isim olan “Şifahane” maalesef yakın dönemde tamamen yok edilmiştir.

*

Aksaray Lisesi diye bilinen tarihî eğitim yuvasının arka bahçesinde yaklaşık yedi asırlık bir medresenin taç kapısından bir parça bulunmaktadır. Beramuniyye Medresesi’nin portalinin sol kısmı olan bu parça bir bütünün parçasıdır. Lisenin bulunduğu yerde de önceden yine bir eğitim kurumu vardı. Hüsamiye Medresesi harap olunca önce mutasarrıf sonra da vali olan Abdullah Sabri Bey tarafından bu alana iki katlı, biblo kadar güzel bina yapıldı. Şimdi Aksaray Lisesi diye bilinen bu yapının olduğu yerdeki Hüsamiye Medresesi, hemen yakınındaki Beramuniyye Medresesi’nin hocaları, talebeleri ve yolun hemen karşısında eski bir cami olan Hasan Rızayi Aksarayî Cami’nin cemaatinin temizliği için de kullanılan hamam yani Kılıç Arslan Hamamı uzun yıllar metruk bir haldeydi. Çevrenin çöplüğü olmuştu adeta.

Aksaray Belediyesi yapılması gerekeni geç de olsa yaptı. Ki belediyeden önce Vakıflar Genel Müdürlüğü de buraya sahip çıkabilirdi. En azından Şifahane gibi olmadı. Yok olmaktan kurtarıldı ve çok uzun ömürlü olması için aktif kullanılması adına Klasik Türk Müziği Merkezi çalışmaları için tahsis edildi.

Kısa ve öz olarak hamamın tarihçesinden bahsetmek istiyorum.

Aslında hamamın hangi dönemde yapıldığı dahi bilinmiyor. Ne kitabesi var ne de vakfiyesi. Günümüze ulaşan sağlam bir bilgi de bulunmuyor. Yapılış tarzına bakılarak bazı araştırmacıların kuvvetli tahminleri doğrultusunda Kılıç Arslan dönemi deniliyor. Konuyla alakalı araştırma yapan isimlerden hatırladıklarımı burada zikretmek istiyorum. Yılmaz Önge, İ.H. Konyalı, Nihal Çetintürk, Nilgün Çıtakoğlu, Bekir Deniz ve son olarak doktora tezinde inceleyen Zekai Erdal hamam hakkında bilgiler vermiştir. Elde net bilgi olmayınca bu hamamın bânisini, mimarını da bilemiyoruz.

Sanat tarihçisi hemşehrimiz Zekai Erdal hamamı genel olarak şöyle tarif eder: “Kuzeybatı-güneydoğu yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir yapıdır. Çifte hamam olarak inşa edilmiştir. Erkekler kısmı sıcaklığı dört eyvanlı ve dört köşe halvetli, kadınlar kısmı ise üç eyvanlı ve iki halvetli hamamlar grubuna girmektedir. Düzgün kesme taş, moloz taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiştir” (a.g.e. s.364).

Kayıtlara göre 1911’deki sel felaketinde hamam da su altında kalmıştır. Uzun dönem kullanılamayan hamam bir ara da tahıl ambarı gibi kullanılmıştır. 1940’lı yıllarda buğdayın saklandığı hamam sonraki dönemlerde tamamen atıl kaldığından zamanla çöplük gibi kullanılmıştır. Bir de yol yapım çalışmalarından dolayı çukurda kalmıştır.

Aksaray Belediyesi 2016 yılında restorasyon çalışmasını bir şirkete vermişti. “Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 17/04/2015 gün ve 2734 Sayılı Karar” ile başlayan süreç tamamlanmış durumda. Hamam artık sanatseverlerin, özellikle de klasik Türk müziğini sevenlerin buluşma noktası olacak. Bir zamanlar bedenlerdeki kirlerin yıkandığı hamamda artık ruhun istirahati sağlanacak. Zamanında bu eseri inşa edenden, yıllar sonra da olsa tamir edip ayağa kaldırandan ve bundan sonra da sahip çıkarak yaşamasını sağlayacak herkese teşekkür etmek bir borçtur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.