Dolar 32,3397
Euro 35,1106
Altın 2.239,71
BİST 8.884,15
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Kıraathane Projesi ve Tartışmalar

Kıraathane Projesi ve Tartışmalar
Aksaray Anadolu AŞ
16 Haziran 2018 11:56

Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın meydanlardan duyurduğu kıraathane projesi hayli ilgi odağı oldu. Muhalefet cephesi bunu komedi malzemesi olarak kullansa dahi projenin kendisine bir şey söyleyemediği görülmektedir. “Millete iş lazım kıraathane değil” gibi çevreyi dolaştığını, kıraat projesini direk hedef alamadığını gördük.

Cumhurbaşkanının bahsettiği kıraathane kim ne derse desin çok büyük bir projedir. Çok değerli bir projedir. “Altının kıymetini ancak sarraf bilir” hurdacının hakkından gelebileceği bir iş değildir, onu aşar. Kıraathaneler topluma büyük katkı sağlayacak, toplumun aydınlanması için umut olacak kıymetli bir zemin olacaktır.

Türkiye’de kıraathane tabelası altında görebileceklerimizi az çok biliyoruz; okey taşları, iskambil kartları, bol dumanlı boş lakırdı ve bol argolu futbol maçı seyretme yerleri… Buralarda okuma adına hiçbir şey bulamazsınız. Zaten sesten, gürültüden bir şeyler okuyabilmeniz de mümkün değildir. Genelde avam kesiminin uğrak yerleridir. İdeal anlamında hedefleri olmayan, toplumun derdini dert edinmemiş kişilerin buluştuğu ortak mekândır.

Her ne kadar son zamanlarda artık Ak Partili müdürleri okey masası başında görüyor olsak da yakın döneme kadar bizim mahalleden okey salonlarına giden kişilere rastlamadık, okey salonlarına gidenlere pek de iyi bakılmadığı ortamlardan geldik. Biz böyle gördük. Dergâhlar ve dernekler dururken, sohbet ve toplantılar dururken, ilim, zikir ve fikir meclisleri dururken okey salonunda lakırdıya zaman ayıranlara asla iyi gözle bakmadık, bakamazdık.

Okey ve kâğıt oyunları salonu ile kıraathaneleri ayırmalı, Cumhurbaşkanının bahsettiği kıraathaneler büyük okuma salonları ve kütüphanelerdir. Yani bir medeniyet projesidir ve kesinlikle desteklenmelidir.

Toplumu okumaya, düşünmeye sevk edecek, merkezinde insanın olduğu büyük bir medeniyet projesi. Akıl soruyor, bu güne kadar neden yapılmadı, hayati öneme sahip projeler neden bu kadar geciktirildi, para mı yoktu?

Seçimleri kim kazanırsa kazansın kıraathaneler projesi kesinlikle gerçekleştirilmelidir. Okumak, düşünmek, fikretmek bizi yalnızca insan kılacak, insanlığımıza yönelik yapılabilecek en büyük yatırım olacaktır.

Partizanlığı bir kenara bırakıp iyi olan işleri sahiplenmeli, desteklemeli ve fırsat vermeliyiz. Bu en azından insanlığımızın gereğidir. Partizanlık insanı kör, düşünceyi felç ediyor. Yani ortada insan kalmıyor. Aklı başında bir insanın kıraathane, okuma salonu, kütüphane projesini komedi malzemesi yapması, ti ye alması, karşı çıkması asla düşünülemez.

Gerçek işlevini yerine getiren kıraathaneler yaygınlaştığı zaman bu okuma oranlarına da yansıyacak ve dip dalga dediğimiz geleceğe yatırım gerçek anlamda gerçekleştirilmiş olacaktır. Bugün emekliler olsun, cami cemaati olsun bunlara yaşı yetmiş, işi bitmiş gözüyle bakan göz asla bizim gözümüz olamaz. Ortada bir hakikat var, çalışmanın belli yaş aralığı vardır vücut belli bir yaştan sonra direnişini yitirebiliyor fakat okumak için böyle bir sürecin olmadığını biliyoruz. Eğer kişinin gözünde bir problem yoksa son nefesine kadar okuyabilir, çünkü okumak insani bir eylemdir.

Mustafa BİLGİÇ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.