Dolar 32,5692
Euro 34,6876
Altın 2.508,26
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

‘Kişilerarası İlişkilerde Bilişsel Çarpıtmalarımız’ anlatıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüksel, Bilişsel Davranış Terapisinin iddiasının, olumsuz düşünce ve inançları gerçeğe uygun hale getirme, rahatsızlığı azaltma ve ortadan kaldırıma olduğunu söyledi.

‘Kişilerarası İlişkilerde Bilişsel Çarpıtmalarımız’ anlatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
23 Aralık 2016 13:35

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüksel, Bilişsel Davranış Terapisinin iddiasının, olumsuz düşünce ve inançları gerçeğe uygun hale getirme, rahatsızlığı azaltma ve ortadan kaldırıma olduğunu söyledi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nin (İİBF) bu hafta 52’ncisini düzenlediği Felsefe Toplantılarında, “Kişilerarası İlişkilerde Bilişsel Çarpıtmalarımız” konulu bir sunum yapan Arzu Yüksel, Bilişsel Terapinin kuramsal ve teorik olarak 1960’lı yıllara dayandığını, psikoloji biliminin ortaya koyduğu öğrenme kuramları ve bilişsel psikoloji ilkelerine dayalı bir tür olduğunu kaydetti.

Sistemin hedefini, “Bu ilkelere dayalı olarak geliştirilmiş psikoterapik yöntemlerle, sorun olan duygu ve uyumsuz davranışları değiştirmek” olarak özetleyen Yüksel, “Diğer terapilerden farkı, danışan kişiye sorumluluk yüklemesidir. Burada danışan kişi kendi sorumluluğunu alıyor, görüşmeler yapılandırılmış şekilde gerçekleştiriliyor ve kişi, kendi terapisti olarak eğitiliyor” dedi.

Uygulamanın, depresyondaki hastalarda çok etkili olduğunun gözlendiğine değinen Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüksel, “Bilişsel kuramın iddiası; olumsuz düşünce ve inançların, bu tür durumlara eşlik eden bilişsel bileşenin, kişinin yorumlarının, değerlendirmelerinin, düşüncelerinin ve inançlarının gerçeğe uygun hale dönüştürülmesi, duygusal rahatsızlığı azaltması ve ortadan kaldırmasıdır. Temelde kişiye, ‘Ben bunu yapabilirim’ düşüncesi vermesidir. Örneğin; yolda bir kişinin düştüğü görüldüğünde herkes farklı bir şey düşünür. Bir kısmı kişinin ayağı takıldığı için düştüğünü, bir kısmı herhangi bir hastalık münasebetiyle düştüğünü, bir kısmı ise baygınlık nedeniyle düştüğünü düşünür. Böyle düşünmemizin sebebi, daha önce böyle bir durumla karşılaştığımız esnada düşündüklerimizin, otomatik olarak aklımıza gelmesidir. Geçmiş yaşantısındaki olumsuzluklar, depresyondaki kişilerin sürekli zihninde kalıyor ve bu kişiler farkında olmadan otomatik düşünceleri çağırıyor. Bilişsel Davranış Terapisi, bu otomatik düşünceleri ayırt etme noktasında yardımcı oluyor” dedi.

İİBF Toplantı Salonu’nda, öğrenciler ve akademisyenlerin takip ettiğini etkinliğin sonunda Yrd. Doç. Dr. Arzu Yüksel soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.