Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Koku

4 Mayıs 2017 21:03

Müziğin anılarımızda ne kadar yeri varsa; kokunun da  o kadar yeri vardır.

Anne kokusu , o kokuyu duyduğunda içi burkulmayan, ya da özlemle yanmayan  yoktur örneğin.

Sandıklar ANNE kokar. Naftalin ve sabun karışımı bir kokunun ceviz sandığın ahşabına karışmış halidir ve bu koku sadece sandıklara özgüdür. Her sandık da herkesin kendi annesi kokar. O sandıkta annenizin tüm hayatı saklıdır çünkü. En özel, en kişisel her eşyasını, en değer verdiği anılarını, fotoğraflarını , sizin bebeklik patiklerinizi, zıbınlarınızı, takılarını,paralarını, emek ve göz nurlarını, arayınca hemen bulmak istediği korumaya aldığı evraklarını, misafir havlularını, kişilik (ne olur ne olmaz hastaneye yatarsam çocuklar alıp gelsin dediği) çamaşır, pijama… babanızın bozuk saatini, çakmağını, enfiye kutusunu, ölmüş anneannenizin yarısı kesilmiş nüfus cüzdanını… havlu sabun, lif ; misafir banyo yaparsa malzemeleri vs..vs…

Mutfaklar anne kokar. Börek kızartılıyorsa bir yerlerde siz çocukluğunuzun mutfağına gidersiniz doğrudan. Tavada puf böreği kızarmakta ve siz birer birer kızaranları çatala takıp balkona koşmaktasınız. Arkadan da mis gibi un helvası kokusu dolar o mutfağa… O kokuyu bir daha hayatınız boyunca duyamadığınızı anımsayarak, o lezzeti nasıl da özlersiniz. O kokuyu neden mi duyamazsınız. Artık hiç un helvası yapılmamaktadır da ondan.

Taze soğan kokusu, anneanne kokusudur. Oyundan yorulup koşarak “acıktım” diye mutfağa koştuğunuzda, henüz hazır olmayan yemek öncesi, anneniz; ” iştah kapatır”  diye kızsa da anneannenizin ekmeğinize yoğurt sürüp, üzerine tuz atıp( ben toz şeker attırırdım), yanına da bir-iki sap taze soğan vermesinin kokusudur.

Nane kokusu anneanne kokusudur. Naneler kurutulur, evin ayak basılmayan temiz bölgelerine serilir.

Kına kokarsa; anneanne, bahçeden taze toplanmış kabak yemeği kokusu anneanne, çantada kuru incir kokusu “anneanneyle salıncaklara gitme”  kokusudur. Karadut kokusu da  “anneannenin bahçesi” demektir.

Her nane kokusu aldığınızda; anneanne anımsanır.

Tütün kolonyası, limon kolonyası ve lokum kokusu babaanne kokusudur. Kahveyle karışırsa “babaannede bayram” kokusuna dönüşür. Bu kokuya haşlanmış et, kavrulmuş et karışırsa; kurban bayramı, çörek kokusu karışırsa “şeker bayramı kokusu” olur. Eğer minik domates kokuyorsa, bir yerlerden  ya da turşu; bu koku babaanne kokusudur.

“Kimse babaanne gibi hindi dolduramaz, kimse kapılarda yerlerde diz çöküp yollarınızı gözlemez, kimse babaanne gibi sizi yıllarca görmemiş gibi her defasında kucaklamaz”  kokusudur.

Tütün kokusu,rakı kokusu BABA kokusudur. Sarımsakla karışmış anason kokar, nargile kokar. Hiçbir sarımsak, hiçbir nargilede o babanıza has olan kokuyu duyamazsınız ama bu kokular sizi yine de O’na götürür.  Kucağına sokulup girdiğinizde, elinde gazetesi ile yatağında uzanmış olarak, minicik olduğunuzu veya O’nun ne kadar büyük olduğunu düşündüğünüzde bu kokuların karışımını duyarsınız. Her baba böyle kokar sanırsınız. Oysa artık O’nunla değilseniz, bu kokunun sadece O’na özgü olduğunu ve sizin bu kokuyu çok sevdiğinizi anlarsınız.

Oyuncak kokusu vardır. Plastik, bez, tahta… Artık şimdiki oyuncakçılarda pek algılayamasanız da bitmiş bir makarayı koklarsanız, sizi O günlere götürür. Kardeş kokusunu alırsınız. Bitmiş bir ilaç şişesi de  SİZİ KARDEŞ kokusuna götürür. Kavgalarınızı, kendi yaptığınız makaradan arabalarınızı, paylaşamadığınız ilaç şişesi, değnek,   civciv, kedi yavrusu … Silgi kokusu kardeş kokusudur. Defter kokusu, yün yorgan kokusu… Annenizin “uyuyun artık”  dedikçe sizin başınıza yorganı çekip de fısır fısır konuşmalarınızı, gülüşmelerinizi, soğuk gecelerde birbirinizi ısıtmanızı, el lambası ışığında Tommiks okumalarınızı…

Çamur kokusu, papatya kokusu, ekmek kokusu… Kardeş kokusudur. Bir simitin paylaşımı, mendillerdeki ( artık kağıt mendil olduğundan yeniler bilmez) sabun, yakalardaki ütü kolası kokusu…

Hayatımızın gençlik dönemine özgü olan bir koku vardır ki; bu da AŞK  kokusudur. Bir traş losyonu veya bir parfüm… Her gencin sevdiğinin bir çiçek, bir şampuan deodorant vs… anılarına ait kokusu vardır.

Duyduğunuz kokuların sizi mutlu anılara götürmesi umuduyla…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.