Dolar 32,4790
Euro 34,9431
Altın 2.436,33
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 24°C

KOP İdaresi’nden bölge illerine 99 milyon TL’lik ödenek

Kalkınma Bakanı Elvan, 2017 Yılı KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’nı (KÖSİP) onayladı..

KOP İdaresi’nden bölge illerine 99 milyon TL’lik ödenek
Aksaray Anadolu AŞ
12 Haziran 2017 23:14

Kalkınma Bakanı Elvan, 2017 Yılı KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı’nı (KÖSİP) onayladı.

Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Niğde, Nevşehir ve Yozgat illerini kapsayan KOP Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KOP KÖSİP) 2017 yılı bütçesi Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan tarafından onaylandı. Kalkınma Bakanını Elvan’ın onayladığı 99 milyon liralık 2017 yılı ödeneği ile birlikte KOP illerine KOP İdaresi tarafından son 6 yılda toplam 553 milyon liralık KÖSİP ödeneği aktarılmış oldu.

Kuruluş kanununda Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illerinden oluşan, 2016 yılında yayımlanan kararnameler ile Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir ve Yozgat illerinin de eklenmesiyle görev sahasındaki il sayısını sekize çıkan Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının küçük ölçekli gölet ve suyun tasarruflu kullanılması için modern sulama sistemleri yatırımları devam ediyor.

“KOP KÖSİP ile köyden göç azaldı”

KOP Bölgesi’ndeki küçük ölçekli sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve yaygınlaştırılması amacıyla kullanılan ödenekler ile birlikte bölgede göç hareketliliğinin azaldığını söyleyen KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, özellikle sulama tesisi olmayan dağlık-kırsal kesimin tasarruflu su kullanımına imkân sağlayan modern sulama sistemlerine kavuştuğunu ve tarıma açılan yeni alanlarla birlikte ciddi bir tarımsal gelir ve istihdam artışı olduğunu belirtti.

KOP KÖSİP 2017 yılı programında 54 projenin yer aldığını belirten KOP Başkanı İhsan Bostancı, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın 2017 yatırım programı çerçevesinde 99 milyon liralık ödeneği onayladığını ifade ederek; “KOP Bölgesi’ne büyük önem veren Kalkınma Bakanımız Sayın Lütfi Elvan, KOP Bölgesi’nde başarıyla uygulanmakta olan KOP KÖSİP’e de desteklerini sürdürmektedir. 2011-2015 yılları arasında görev sahamızdaki dört ilimiz için aktarılan ödenekler, 2016 yılı itibariyle yeni KOP İllerimizin de ilave edilmesiyle birlikte yaklaşık 101 Milyon TL olarak gerçekleşti. Bakanlığımız tarafından 2017 yılında 54 proje için toplam 99 Milyon TL’lik bir bütçe tahsis edildi. Uygulanan programla bu bölgelerde kırsaldan kente göç azaldığını, çiftçilerimizin katma değeri yüksek ürünlerin yönelmesiyle gelir seviyelerinin her geçen gün artığını gözlemliyoruz. Bu vesilesiyle bölge kalkınmasına önemli bir girdi sağlayan KOP KÖSİP projelerine katkılarından dolayı herkese teşekkür ediyor, 2017 yılı ödeneğin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

KOP’tan Bölge İllerindeki 640 Projeye 553 Milyon Liralık Destek

2017 yılında KOP KÖSİP projeleri kapsamında bölge illerine toplamda 99 milyon liralık bir ödeneğin aktarılacağını belirten Başkan Bostancı, “KOP Bölgesi’ndeki küçük ölçekli sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve yaygınlaştırılması amacıyla kullanılan ödenekler imzalanacak protokoller çerçevesinde Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Niğde, Nevşehir, Yozgat İl Özel İdarelerimize, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığımıza ve Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüze aktarılacaktır. KOP KÖSİP kapsamında 2011-2017 yılları arasında KOP Bölgesinde toplam 640 proje desteklenmiş olup yaklaşık 105 bin hektar alan tasarruflu su kullanma imkanı sağlayan modern sulama sistemlerine kavuşturulmuştur. Gelir seviyesi düşük dağlık kırsal alanlarda uygulanan Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı ile bölge çiftçisinin sulama imkânına kavuşması, katma değeri yüksek meyve ve sebze üretimine yönlendirilmesi ve bölgenin çilek, kiraz, üzüm, ceviz, elma gibi ürünlerde lider konuma yükselmesini amaçlıyoruz” diye konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.