Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

‘Kör Ahmet’ lakaplı sanatçı Ahmet Özdemir hayatını kaybetti

‘Kör Ahmet’ lakaplı sanatçı Ahmet Özdemir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi..

‘Kör Ahmet’ lakaplı sanatçı Ahmet Özdemir hayatını kaybetti
Aksaray Anadolu AŞ
6 Eylül 2016 18:01

Konya’nın kültür hayatına damgasını vuran ‘Kör Ahmet’ lakaplı Ahmet Özdemir’ yaşamını yitirdi.

Ahmet Özdemir’in ceenazesi, ikindi namazı sonrası Ahmet Dede Yediler Mezarlığına defnedilecek.

Konya’nın ‘Kör Ahmet’i böbrek yetmezliği nedeniyle hastaneye kaldırılmış ve taburcu edilmişti.

KÖR AHMET KİMDİR?

Kör Ahmet, Konya’nın meşhur yerel sanatçısı…. Asıl adı Ahmet Özdemir’dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya’da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir’e kentte ‘Ahmet Ağa’ çağrılmasına karşın, o kendisini ‘Kör Ahmet’ diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşadı.

Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye’nin nadir meddahlarından biriydi.

Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu’da kökü çok eskilere dayanan hikâye anlatıcılığı Kör Ahmet’i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yaptı.

Ahmet Özdemir’in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu’nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştır.

Ahmet Özdemir: Herkes bir kazaya namzettir. Cenab-ı Hakk kiminin elini alır, kiminin ayağını. Benim de gözümü aldı. Ancak bana öyle bir kalp gözü verdi ki, benim gördüğümü sizin görmeniz mümkün değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.