Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Parçalı Bulutlu
Aksaray
20°C
Parçalı Bulutlu
Paz 22°C
Pts 26°C
Sal 31°C
Çar 26°C

Kuraklık kapımızda!

İlimiz Aksaray’da kuraklık yaşanıyor. Yaklaşık 1,5 ay önce tohumlarını toprakla buluşturan üreticiler, yağış bekliyor..

Kuraklık kapımızda!
Aksaray Anadolu AŞ
17 Kasım 2016 13:42

Tarım arazilerinde incelemelerde bulunan Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Aksaray’ın Türkiye’nin en kurak illeri arasında yer aldığını belirterek, toprakla buluşturulan tohumların kuraklık nedeniyle toprak altında çillendiğini söyledi.

Üreticilerin şimdiden kara kara düşünmeye başladığını kaydeden Koçak, “Aksaray yine en kurak yılını geçiriyor. Üreticimiz yaklaşık bir, bir buçuk ay önce tohumunu tarlaya ekti ve şu anda tarlaların hali belli. Ektiğimiz tohumlar çillendi. Bunlar da önümüzdeki günlerde havaların soğumasıyla soğuk alacak. Üreticilerimiz yine ciddi şekilde perişan. Üreticilerimizin geleceği karanlık. Tohumları toprakla buluşturduk ama tohumlarımızda ne bir gelişme ne de büyüme yok” dedi.

“ÜRETİCİLERİN KURTULMASI İÇİN SU ŞART”

Kuraklığın Aksaray’ı her yıl ciddi anlamda vurduğunu ve üreticilerin mağdur olduğunu aktaran Emin Koçak, “Üreticimizin kurtulabilmesi için dış havzalardan iç havzalara, yani Aksaray’a bir an önce su getirilmesi lazım. Yetkililerden İç Anadolu Bölgesi’ne su getirilmesini istiyoruz. Ülkemiz, hükümetimiz o kadar büyük ki, dünyanın en büyük 3’üncü havalimanını yapan bir hükümet. Kanal İstanbul gibi, denizin altından treni geçiren, denizin üstünde otobanları yapan büyük bir hükümetimiz var. Bu hükümetimizin İç Anadolu’daki üreticilerimize dış havzadan suyu getireceğine inanıyoruz. Aksaray’daki yetkililerimizin ve siyasetçilerimizin de destekleri var ama bunun bir an önce hızlandırılıp üreticilerin rahatlatılması gerekiyor. Aksaray nüfusunun yüzde 80’i tarımla uğraşıyor. Su olmazsa olmazımız. Bunun için de en kısa sürede su sorununu çözmeliyiz” şeklinde konuştu.

Kuraklıktan dolayı tedirgin olan çiftçiler ise bol bol dua ettiklerini söylediler. Çiftçi Emrah Karaaslan, “Bu yıl ekinlerimizi ektik. Rabbimize dualar ediyoruz yağmur yağdırsın. Ama geçen yıla göre sıkıntımız çok büyük. Ekinlerimizi ekeli bir, bir buçuk ay oldu. Hala yüzünü göstermeyen, çimlenmeyen tohumlar var. İlerleyen zamanlarda soğuk da gelince don vurma ihtimali var. Sulu alanlarda bu sıkıntı biraz daha az ama bu da masrafı artırıyor” diye konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.