Dolar 32,3241
Euro 34,9742
Altın 2.312,74
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 19°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Lösemi de erken teşhis hayat kurtarır

Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı; “Lösemi de erken teşhis hayat kurtarır”

Lösemi de erken teşhis hayat kurtarır
Aksaray Anadolu AŞ
4 Kasım 2016 18:28

2-8 Kasım “Lösemili Çocuklar Haftası” nedeniyle, Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı bilgilendirme amaçlı bir basın açıklaması yaptı.

Her hastalıkta olduğu gibi Lösemide, halk arasında bilinen adı ile Kan Kanserin de erken teşhisi hayat kurtarır diyen Dr. Bursalı, “İstatistiklere ve bilimsel çalışmalara göre çocukluk çağı kanserlerin de görülme oranları son yıllarda artış göstermiştir. Lösemi erken teşhis ve etkin tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilen bir hastalıktır” dedi.

GENETİK VE ÇEVRESEL FAKTÖRLER LÖSEMİYİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER

Aksaray Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı; “Löseminin (Kan Kanseri) sebeplerinden birçoğu kontrol edilemeyen genetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır”dedi.

Dr. Bursalı; Özellikle çocuklarda ve yetişkinlerde hastalığın belirtilerini de şu şekilde açıkladı:

* Sık enfeksiyon geçiriyor ve sık ateşleniyorsa,

* Solukluk, halsizlik,nefeste daralma gibi kansızlık şikayetleri belirginse,

* Vücudunun çeşitli yerlerinde anormal kanama ve/veya lenf bezlerinde büyüme varsa,

* Ciddi kilo kaybı, gece terlemesi ve iştahsızlık varsa,

* Testiste, boyunda, koltukaltı ve kasıklarda anormal şişlik gelişmişse

bu gibi durumlarda şüphe edilmeli halinde hemen doktora başvurmalarını istedi.

ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Burak Bursalı; “Lösemi (Kan Kanseri) tanısını koymak sanıldığı gibi kolay değildir.Yukarıda sayılan bulgular saptanıldığında en kısa sürede doktora gitmek gerekir.Bir dizi kan testleri uygulandıktan sonra, şüphe edilen hastalara tanı koymak için kemik iliği biyopsisi yapılır.

Bu arada ultrason, tomografi, MR, sintigrafik tetkikler ve gerekirse beyin omurilik sıvısı analizleri de tanıya katkıda bulunur” dedi.

TEDAVİ ve YAN ETİLER?

ADH Dahiliye Uzmanı Dr. Bursalı; “Hiç kimse çocuğunun grip dahi olmasını istemez ancak gripten daha ağır olan hastalıklardan Lösemi, çocukların peşlerini bırakmıyor. İstatistiklere ve bilimsel çalışmalara göre çocukluk çağı kanserlerin de görülme oranları son yıllarda artış göstermiştir. Lösemi erken teşhis ve etkin tedavi yöntemleri ile tamamen iyileştirilebilin bir hastalıktır. Ana tedavi yöntemi kemoterapi ve kemik iliği naklidir. Tedavi süreci zor ve zahmetli bir süreçtir. Erken tanı konulan bazı lösemi türlerinde tedavi başarısı %70 – 80’dir.

Ancak kemoterapinin istenmeyen yan etkileri çok fazladır: Saç dökülmesi, halsizlik, güçsüzlük, kanamalar, bulantı, kusma, ağız ve dişeti yaraları, bağışıklık sisteminde ciddi bir zayıflama ve enfeksiyonlara eğilim, depresyon hali bu yan etkileri vardır. Sonuç olarak, lösemi zor bir hastalık olduğu kadar aynı zamanda tedavisi mümkün ve tam şifa ile sonlanabilen bir hastalıktır. Bu süreçte hastaya ciddi anlamda yardımcı olmak, beslenme ve uyku düzenini sağlamak, moral ve psikolojik destekte bulunmak, enfeksiyondan korunmasını sağlamak, hastanın iyileşme sürecini hızlandırır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.