Dolar 32,3407
Euro 35,1132
Altın 2.239,20
BİST 8.887,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Mehmet Akif’in mesleki kişiliği anlatıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol, İstiklal Savaşı’nın tankla, tüfekle değil maneviyatla kazanıldığını, bugün de aynı manevi duygulara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Mehmet Akif’in mesleki kişiliği anlatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
23 Aralık 2016 01:18

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Bahaüddin Varol, İstiklal Savaşı’nın tankla, tüfekle değil maneviyatla kazanıldığını, bugün de aynı manevi duygulara ihtiyaç olduğunu söyledi.

– İstiklal Savaşı Azim ve Maneviyatla Kazanılmıştır –

ASÜ Veteriner Fakültesi, vefatının 80’inci yıldönümünde, Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi.

Programın açılışında konuşan Prof. Varol, Mehmet Akif’in, Osmanlı’nın son dönemlerindeki problemli zamanlarda, Cumhuriyetin ilk kuruluş yıllarında, milletin çektiği acı ve ıstıraplar üzerine çözüm yolları üreten bir mütefekkir olduğunu söyledi.

İstiklal Savaşı’nda toplumun morale ihtiyacını olduğunu ve Akif’in de eserleriyle bunu sağlamaya çalıştığını dile getiren Varol, “Kurtuluş yıllarında bizim neye ihtiyacımız vardı?” diye sordu ve şöyle devam etti:

“Biz o savaşı tankla, topla, tüfekle kazanmadık; inançla, azimle, ruhla ve manevi duygularımızla kazandık. Yaşadığımız şu günlerde de, aynen İstiklal Savaşı günlerinde olduğu gibi o azme, o kararlılığa ve o maneviyata ihtiyacımız var. Mehmet Akif sadece ölüm yıldönümlerinde veya İstiklal Marşı’nın kabulünün yıldönümlerinde değil, çok daha farklı çerçevelerde her zaman anılması gereken bir şahsiyettir” dedi. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Selçukbiricik ise Mehmet Akif Ersoy’un edebi yönünün -İstiklal Marşı başta olmak üzere- ortaya koyduğu eşsiz eserler ışığında detaylıca tartışıldığını ancak, Veteriner Hekimliği yönünün fazlasıyla irdelenmediğini belirtti. Akif’in bu yönünün de bilinmesi için böyle bir etkinlik düzenlediklerini kaydeden Selçukbiricik, “Programda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

– Mehmet Akif Ersoy Tarihe Mâl Olmuş Bir Şahsiyettir –

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, “Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Mesleki Kişiliği” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Tarihe mâl olmuş bazı üstün şahsiyetlerin olduğunu, onları, hakkında ne kadar çok şey yazılırsa yazılsın yine de tüm yönleri ve layığı ile anlatmanın zor olduğunu belirten Aslım, “Bu, belki de büyük insan olmanın temel vasıflarından birisidir. Büyük şahsiyetler çok yönlüdürler. Bunun en önemli örneklerinden birisi de Mehmet Akif Ersoy’dur” dedi. Mehmet Akif Ersoy’un topluma çok iyi aksettirilemediğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, “Bazı kesimler Akif’i İslamcı yönüyle, bazı kesimler ise edebi yönüyle ele almışlardır. O, samimi bir dindar, büyük bir şair, Türk milliyetçisi, gerçek bir toplumcu, vatansever ve eylem adamıydı. Öte yandan iyi bir aile babasıydı, iyi bir sporcuydu. Bizler içinse ülkenin o zor dönemlerinde, 20 yıl boyunca aralıksız şekilde mesleğini icra etmiş önemli bir Veteriner Hekimdir. Günümüzde en az bilinen özelliklerinden birisi de Veteriner Hekimliğidir” dedi. Aslım, Akif’in 1889 yılında Baytar Okulu’na girdiğini ve 1893 yılında birincilikle okulunu bitirdiğini söyledi ve özellikle ülkenin içinde bulunduğu zor dönemlerde bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmeye çalıştığını anlattı.

ASÜ Konferans Salonu’ndaki etkinliği akademisyenler ve öğrenciler takip etti. Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım, son bölümde soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.