Dolar 32,3592
Euro 34,9986
Altın 2.324,57
BİST 9.143,52
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Mesude Perek’e Dair

Tarihçi - Araştırmacı
3 Mayıs 2017 20:09

Malumunuz belgeler ve eski gazeteler yazılarımın kaynağıdır. Bunun yanında sözlü tarih kapsamında şahıslarla görüşüp hafızalardaki bilgi kırıntılarını da değerlendirmeye gayret ediyorum. Aksaray’ın yakın döneminde iz bırakmış şahsiyetleri araştırdığımı ve Allah izin verirse bunları bir kitapta toplayacağımı daha önce yazmıştım. Hayatını, şahsiyetini anlattığım kişiler arasında en erken tarihli olan Osmanlı son dönemi Aksaray kaymakamlarından Yahya Sezai Bey’dir. En yakın tarihli ise Mesude Perek’tir.

Bugünkü yazımızın konuğu Mesude Perek’tir. Aksaray’ın yardımsever kadınlarından olan ve ismi çok zikredilen merhumenin hayatıyla alakalı olarak kısa ve öz bilgiyi evlatlarından aldım. Eczacı Naim Perek ve mühendis Ömer Hami Perek ile geçen hafta sohbet ettik. Sadece annelerini konuşmadık. Dedeleri Muhittin Perek’i de andık. En kısa zamanda belediye eski başkanlarından olan Muhittin Perek’i de yazacağım.

***

Ömer Hami Perek ve Makbule Perek’in kızı olarak 1930 yılında Aksaray’da dünyaya gelen Mesude Perek 1948 yılında Ahmet Hamdi Perek ile evlenmiştir. Bu evlilikten altı erkek çocuğu dünyaya gelmiştir: Naim Hamit Perek, Hasan Şükrü Perek, Ömer Hami Perek, Ahmet Muhittin Perek, Mehmet Akif Perek ve Alpay Perek.

Mesude Perek 2004’te ebedi âleme göçmüştür. Merhumeyi unutulmaz yapan hayırseverliğidir. Mahallesinde yaşayan bazılarını ifadelerine göre hem yiyecek hem de giyecek yardımlarını düzenli olarak çok kişiye yaparmış. Hem de gayet güzel elbiseler hediye edermiş. 1997’de yaptırdığı Mesude Perek Sağlık Ocağı bugün hizmetine devam etmektedir. Sağlık Ocağı’nın bulunduğu caddenin adı farklı olmasına rağmen civarda bir yer tarif edilirken merkez hep bu sağlık ocağıdır.

Sağlık Ocağı’nın inşaat işini eczacı oğlu Naim Perek Bey takip etmiştir. Dönemin bakanlarından H. İbrahim Özsoy tarafından açılışı yapılan bu güzel ve önemli eser yirmi yaşında. Allah’ın izniyle ve insanların ilgisiyle en az yüz yirmi sene ömrü olsun isteriz. Ve isteriz ki Mesude Perek gibi hayırseverlerin sayısı artsın.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.