Dolar 32,3662
Euro 35,0212
Altın 2.326,21
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 18°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
18°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 25°C
Pts 26°C

Milli Sporcu Rıza Kayaalp, ASÜ’lülerle buluştu

Milli Sporcu Rıza Kayaalp, ASÜ’lülerle buluştu
Aksaray Anadolu AŞ
3 Mayıs 2019 20:24

Dokuzuncu kez Avrupa Şampiyonu olan ve Dünya Güreş Birliği’nin “En Başarılı Güreşçi” olarak seçtiği Milli Sporcu Rıza Kayaalp, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öğrencileriyle bir araya geldi.

– Aksaray’ın Benim Kalbimde Özel Bir Yeri Var –

Kendisi de bir ASÜ mezunu olan Kayaalp, “Kariyer Günleri” etkinliği çerçevesinde gerçekleştirdiği söyleşide, antrenmanlarından şampiyonluklara, ASÜ hatıralarından Türkiye’de sporun geleceğine kadar geniş bir alanda önemli açıklamalar yaptı. ASÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şahin moderatörlüğündeki söyleşide Aksaray’ın kendisinde çok önemli bir yeri olduğunu belirten Kayaalp, “Öncelikle Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Şahin’e ve İbrahim Hocama, burada genç arkadaşlarımızla buluşmamıza vesile oldukları için çok teşekkür ediyorum. Güreşçi olmayı 7 yaşında istedim. Vücut yapım ve yeteneğim bu yöndeydi. Güreşe başladığım ilk günden beri, kazanmak ve başarmak hedefindeyim. Hep bu hedefle çalıştım. 2006 yılında ASÜ’de üniversite eğitimine başladım. Bu nedenle Aksaray’ın benim kalbimde her zaman özel bir yeri var. ASÜ’deki -iki yıl uzatmalı şekilde- altı yılım çok güzel geçti” dedi. Okulun uzamasının Güreş Dersi nedeniyle olduğunu da esprili bir dille anlatan Rıza Kayaalp, “Aslında derslerim bitmişti. Ama Üniversite Olimpiyatlarına katılmak gerekiyordu. Güreş Dersinde İbrahim Hocamın gösterdiği bazı teknikleri yapamadım ve o dersten kaldım. Neticede okul uzadı…” dedi.

– Çalışmanıza Güveniyorsanız Korku Ortadan Kalkar –

Son şampiyonluğun hikayesini anlatan ve motivasyon kaynaklarından söz eden Rıza Kayaalp, “Ben yaptığım işi çok seviyorum. Güreşi, bu işe başladığım ilk günden bile daha çok seviyorum. İstiklal Marşımızı uluslararası platformlarda okumak ve okutmak benim için en büyük makam. Bunun sevinci tarif edilemez. Bu duyguyu üst üste yaşamak ve milletimize yaşatmak çok büyük bir gurur. Üst üste dokuz şampiyonluk tarihte yok. Grekoromen stil oldukça zor. Bu stilde ayak kullanılmadığı için puan almak da bir hayli güç. Bu istikrarın korunması, çok çalışmayı gerektiriyor. Sorumluluklarınızı bilerek ve ülkenizi düşünerek bu yolda ilerlemek çok önemli. Allah bize bir yetenek vermişse, biz de bunu ülkemiz için sonuna kadar kullanmalıyız. Ben, hep bu düşüncelerle ilerledim” dedi. Son şampiyonada, 4-5 yılın en iyi performansını sergilediğini de belirten Milli Sporcu, “Boynumdaki bir rahatsızlık münasebetiyle tedavi gördüm ve bu, performansıma olumlu yansıdı. Çalışmanıza güvenirseniz korku ortadan kalkıyor. Dünya şampiyonası ve Olimpiyatlar için hazırlıklarımıza başladık. Yaptığınız işi çok sever ve konsantre olursanız başarı gelir. Ben bu işi çok seviyorum. Genellikle spor hayatım içinde kendime ayıracak çok zamanım olmuyor. Kendime ayırabildiğim çok az zamanım var. Bu zamanlarda da, güreş dışında ilgilendiğim sporlarla uğraşıyorum. Önümüzdeki yıl ise ASÜ’de lisansüstü eğitimime başlamayı planlıyorum” dedi.

– Her Antrenmanda 3-4 Kilogram Ter Döküyorum –

Güreşin, yüksek efor ve kalori sarf edilen bir branş olduğunu, bu nedenle iyi beslenmek ve dinlenmenin önem arz ettiğini anlatan Rıza Kayaalp, “Elbette çok çalışmak da gerekiyor. Günlük iki kilogram civarında et tüketimim söz konusu. Ayrıca meyveyi çok tüketiyorum. Ağırlık çalışmalarımız çok yoğun. Şampiyonada bir seri maç yapabilmek için, her antrenmanda toplamda en az 40-60 ton arasında ağırlık çalışıyorum ve her antrenmanda 3-4

kilogram ter döküyorum. Grekoromen zaten ağırlık isteyen bir stil. Ne kadar güçlü olursanız rakibinizle o kadar göğüs göğse mücadele edebilirsiniz. Son Avrupa Şampiyonası öncesinde üç kişi ile antrenman yapıyordum” dedi. Kayaalp, sohbetinin son bölümünde, sporla ilgilenen gençlere şunları tavsiye etti: “Genç sporcularımız, ülkelerini, İstiklal Marşlarını okutmayı ve ailelerini düşünerek çalışsınlar. İdeal sahibi olarak yola devam etmek gerekiyor. Sabretmek ve karamsarlıktan uzak durmak da önemli. Çalışmaktan kaçınmayın; çünkü çalışmak sizin kendi geleceğinizle doğrudan ilgili. Üniversite sonrasında arkadaşlarımız çeşitli yerlerde görev alacaklar. Bu noktalara gelen arkadaşlar, gençlerimizi geliştirmek için gayret göstersinler. Beden Eğitimi derslerinin boş ders gibi algılanması son derece yanlış. Mezun olacak arkadaşlarımız bu alanda çalıştıklarında çok iyi gözlemci olsunlar. Ülkemizin geleceğinde başarılar elde edecek sporcular yetiştirmek için çok çalışmamız gerekiyor…”

Etkinlikte, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi ve Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hikmet Ün de kısa birer konuşma yaptılar. Soruların cevaplamasının ardından çiçek, belge ve hediye takdimiyle söyleşi sona erdi. Etkinliği Belediye Başkan Vekili Osman Koçak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cüneyt Alkan, akademisyenler ve öğrenciler takip etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.