Dolar 32,3404
Euro 35,1084
Altın 2.241,61
BİST 8.875,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Mustafa Saveci Eyuboğlu

Tarihçi - Araştırmacı
28 Aralık 2017 18:06

Bugün sizlere pek fazla tanınmayan ama zamanında güzel işlere imza atmış olan Mustafa Saveci Eyuboğlu’nu anlatmak istiyorum.

Birkaç senedir Orhan Tapan ve oğlu Muhsin Tapan ile işyerlerinde vakit buldukça Aksaray’ın yakın dönem tarihinde iz bırakmış şahıslar hakkında konuşuruz. Orhan Tapan Beyefendi hakikaten çok faydalı bilgiler verir. Bunun yanında eski fotoğraflar ve belgeler konusunda da şehrimiz için araştırmalarımda yardımcı olur. En son Mustafa Saveci Eyuboğlu’nun arşivinden kalan fotoğrafların müjdesini verdiler. Fotoğrafları incelerken araştırmalarımda adını okuduğum Saveci’nin (1920 sonlarındaki gazetelerde Savacı yazılı) fotoğraflarını görünce sizlere bu çalışkan adamı anlatmanın bir vazife olduğunu düşündüm. Merhum hakkındaki bilgiyi ise torunu Şakir Bülent Eyuboğlu gönderdi. Kendisine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.

1320 (1904) yılında karakışta Aksaray’da dünyaya gelmiştir.

İlk tahsilini Konya Muallim mektebi tatbikat kısmında 1334 (1918) de bitirmiştir. Bir müddet Aksaray Mal Müdürlüğünde kâtiplik yaptıktan sonra 1336 (1920) de Konya Muallim mektebine kaydolmuş ve oradan da 1340 (1924) yılında mezun olmuştur.

Bahriye Yüzbaşılığından emekli Cemal Savtekin’in kızı 01 Mart 1324 İstanbul-Fatih doğumlu Nezahet Hanımla 30 Temmuz 1341 (1925) tarihinde Aksaray’da evlenmiştir. Bu evlilikten Nüvit Güneri Eyuboğlu ve Bülent Erdoğan Eyuboğlu adında iki oğlu dünyaya gelmiştir.

20 Eylül 1340 (1924) tarihinde devlet hizmetine giren Mustafa Saveci Aksaray

Çırak, Sanat, Hayat Mektebi müdürlüklerinde, Şereflikoçhisar Maarif Memurluğunda, Uşak Aybey Mektebi Başmuallimliği’nde ve Kızılcahamam Yatı Mektebi Müdürlüğünde bulunmuştur.

1936’da Kızılcahamam Yatı Mektebi Müdürü iken çocuklarının tahsilini daha kolaylıkla takip etmek ve yüksek tahsilini yapmak üzere istifa ederek Ankara’ya gelmiştir. İçişleri Bakanlığı’nda memur iken Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Yeni Zamanlar Tarihi kısmından 1940’da mezun olmuştur ve bu suretle yüksek tahsilini yapmıştır. Bir müddet Ankara Hukuk Fakültesine kaydolarak devam etmiş ise de ikmal etmemiştir.

36 yıl 4 ay devlet hizmetinden sonra İçişleri Bakanlığı Sivil Savunma Müşaviri iken 01.04.1961 tarihinden itibaren emekliye ayrılmıştır.

Mustafa Saveci Eyuboğlu 16 Kasım 1977 günü saat 13.30 sıralarında yakalanmış olduğu akciğer kanserinden tüm çabalara karşın kurtulamayarak vefat etmiş ve Ankara Cebeci Asri Mezarlığında bulunan aile mezarlığına vasiyeti üzerine eşi Nezahet Eyuboğlu ile aynı kabre 17 Kasım 1977 günü öğle namazını müteakip tevdi edilmiştir.

1927 tarihli gazetenin haberine göre Mustafa Savacı çocuk terbiyesi hakkında konferans vermiş.

Merhum çalışkan birisidir. Araştırmalarımda görüyorum ki, 1920 ortalarından sonlarına doğru maarifle alakalı işlerin içerisinde ismi var, izi var. Yine Hasandağı Gazetesi’nde yazmaya, şehrine hizmet etmeye devam etmiş. Mesela, cumhuriyetin ilk yıllarında Aksaray için çok önemli bir teşkilatlanma olan “Aksaray Çiftçi Kardeşler Kooperatifi Şirketi” hakkında 12 Şubat 1973 tarihli Hasandağı Gazetesi’ndeki yazısı çok önemlidir.

Merhumun mekanı cennet olsun. Saveci gibi günümüz insanı tarafından bilinmeyen daha nice emektarın hatıralarını anlatmaya devam edeceğim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.