Dolar 32,3157
Euro 35,1159
Altın 2.292,25
BİST 9.058,68
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 24°C
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C

‘Öğretmenler zorla kitap aldırıyor’ iddiası!

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilere kitapları ücretsiz dağıtılmasına rağmen, öğretmenlerin kırtasiye ve yayın evi ismi vererek kitap siparişi velileri zora sokuyor..

‘Öğretmenler zorla kitap aldırıyor’ iddiası!
Aksaray Anadolu AŞ
3 Ekim 2016 01:07
Bazı öğretmenlerin ders kitaplarını yeterli bulmayıp, öğrencileri yardımcı kitap almaya zorlamaları hatta ellerine verilen kağıtlarla belirli kırtasiyelere yönlendirilmeleri büyük tepki topluyor. Özellikle dar gelirli veliler, sipariş edilen bu kitapları almakta zorlanıyor.
Konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü’nün bilgisinin olup olmadığı veya bir yaptırımda bulunup bulunmadığı sorgulanıyor.

“VELİLER ZOR DURUMDA KALIYOR”

Okullarda bu yardımcı materyallerin sınıf içerisinde kullanıldığı, materyallerden ödev verildiği ve dolayısıyla velilerin de çocuklarını eğitimi için bunları almaya mecbur bırakıldıkları belirtildi. Bu yardımcı kitaplara para vermek zorunda kalan veliler, “Devlet kitabı bedava veriyor ama öğretmenler kitapların yetersiz olduğunu söyleyerek bize kitap aldırıyor. O zaman bedava kitap dağıtmanın kimseye faydası olmuyor ve bizler de maddi olarak sıkıntıya giriyoruz” diyerek duruma isyan etti.
Veliler; “Burada bir terslik var, ya Milli Eğitim Bakanlığı’nın dağıttığı kitaplar çok zayıf ya da bazı kırtasiyelere – kitapçılara veya birilerine ekstradan para kazandırmanın bir yolu da bu mu? Ortada oluşan bir rant mı var? Bu ranttan birileri nasıl nemalanıyor. Öğrenmek istiyoruz” diyor.”

“MEB ZORLAMA KONUSUNDA UYARMIŞTI”

Bu yönde geçtiğimiz yıl çok sayıda şikayet gelmesi üzerine Bakanlık da okul yönetimlerini ve öğretmenleri uyarmıştı. Bu bağlamda öğretmen ve öğrencilere dağıtımı yapılan ders kitaplarının dışındaki diğer yardımcı ders araçlarının öğrencilere aldırılmaması yönünde geçtiğimiz eğitim öğretim döneminde talimat veren MEB, yardımcı kitapların kullanımı konusunda zorlayıcı tutum içerisinde bulunulmaması gerektiğini ifade etmişti. Bakanlık, velilere maddi sıkıntı verecek uygulamalardan kaçınılması gerektiği konusunda okul yönetimlerini uyarmıştı.

“ÖĞRENCİLERİN ELİNE KAĞIT VERİP, YÖNLENDİRİYORLAR”

Eğitim yılının başlamasının üzerinden daha kısa bir süre geçmesine ve geçen yıl uyarılmalarına rağmen Aksaray’da bazı okullarda uygulama değişmedi. Bazı öğretmenler öğrencilerin ellerine verdikleri kağıda belirli yayın evlerine ait kitapların isimlerini, hatta hangi kırtasiyeden alması gerektiğini ve fiyatını yazarak ‘sipariş’ veriyor. Öğrenci ve velileri kitapları, Aksaray’da bulunan belirli kırtasiyelerden almaya zorlanıyor..
YORUMLAR

  1. Mehmet Ramazan Özan dedi ki:

    Kitap konusu geçti mi, akan suların durması gerekir. Temelinde ticari bir ilişki varsa amenna, ancak kitap çeşitlilipi demek, çocuklarımızın daha iyi eğitilmesi demektir. Hiç kimse söz konusu cep telefonu olunca veya paketi 10 tl üzerinde olan sigara olunca dar gelirli olmuyor, söz konusu kitap olunca hepsi dar gelirli… anlmak mümkün değil. Lütfen kitap almaktan korkmayın mümkünse çocuklarınıza sürekli ve düzenli aralıklarla kitap alın. Obların iyi yetişmesi sizin hayrınızadır.