Dolar 32,3375
Euro 35,1809
Altın 2.245,46
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Ortak eğitim programının ilk yarıyılı başarıyla tamamlandı

Ortak eğitim programının ilk yarıyılı başarıyla tamamlandı
Aksaray Anadolu AŞ
21 Şubat 2019 17:13

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin son sınıfı okula gelmeden, doğrudan işyerlerinde çalışarak tamamlamasını içeren Ortak Eğitim Programı’nda ilk yarıyılın başarıyla tamamlandığı söyledi.

– Prof. Ekercin, Sürecin Tüm Detaylarını Anlattı –

Senato Toplantısında, projenin hazırlanmasından uygulanmasına kadarki tüm süreçlerde son derece etkin rol alan Proje Koordinatörü Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Semih Ekercin, bir sunum yaparak ilk yarıyılı değerlendirdi. Ortak Eğitim Programının stajdan çok daha farklı olduğunu kaydeden Ekercin, “Devamlılık, iş verimliliği, iş yeri disiplinine adapte olma gibi konularda yaşanan problemler nedeniyle, staj uygulamasının öğrenci ve işveren açısından yeterli verimi sağlayamadığı şeklinde görüşler ortaya çıktı. Buradan hareketle Ortak Eğitim Sistemini uygulamaya karar verdik. Bu program, hem öğrenci, hem de işveren açısından bazı kurallar içeriyor” dedi. İlk altı yarıyılda tüm derslerinden başarılı, not ortalaması 2,5/4.0 puan ve üzerinde olan başarılı öğrencilerin bu programa dâhil olabildiğini, öğrencinin sigorta ücretini Üniversite’nin karşıladığını kaydeden Prof. Ekercin, “Bu program seçmeli bir ders ve tam zamanlı olarak uygulanıyor. Programa, başarılı ve istekli öğrenci katılabiliyor. İşverenden herhangi bir iş garantisi istenmiyor. Ancak kendisi süreç sonunda öğrencinin verimliliğinden memnun olursa iş için görüşebiliyor. Yetenekli öğrenciyi seçme açısından bu program, işverene önemli bir avantaj sağlıyor” dedi. Öğrencinin, işini ciddiye alması için dönem sonu başarı notunu işverenle birlikte, fakültede yapılan sunuma bağlı olarak bölüm öğretim üyelerinin verdiğini anlatan Semih Ekercin, programa katılan 8 bölümden 80 akademisyenin projede görev aldığını belirtti.

– İşveren, Başvuru Yapan Öğrencileri Mülakatla Seçti –

Uygulama öncesinde eğitim-öğretim planlamalarını güncellediklerini, 7 ve 8’inci yarıyıldaki derslerin tamamının seçmeli hale getirdiklerini vurgulayan Prof. Ekercin, “Daha sonra süreç, başvuruların alınması, şartları sağlayan öğrencilerden Öğrenci Bilgi Bankasının oluşturulması, Rektörlük aracılığıyla işverenlerle protokol imzalanması, işyerinin sağladığı yemek, ulaşım ücreti gibi imkânların İşyeri Bilgi Bankasına eklenmesi şeklinde başladı. Daha sonra, öğrencinin firma tercihi aşamasına geçildi. Tercihlerin ardından öğrenciler firmalara gitti ve işveren öğrenciyi mülakatla seçti. Eylül ayı itibariyle de öğrenci işyerinde çalışmaya başladı” dedi. Sürecin ilerleyişine dair bilgiler de aktaran Ekercin, “Haziran Ayında öğrencimize, -iş tecrübesini belirtmesi açısından- Rektörlük ve işveren imzalı Ortak Eğitim Programı sertifikası vermeyi planlıyoruz. Bu sertifikaya sahip olması için öğrencinin iki dönem bu programa katılmış olması gerekiyor” dedi.

– 136 Öğrenci, 22 İlde Bulunan 61 Büyük Firmada Çalıştı –

Toplam 61 büyük işletmeyle protokol imzaladıklarını, bu işletmelerin en az 20 çalışana sahip işletmeler olduğunu anlatan Prof. Ekercin, şöyle devam etti: “Programa başvurular, Öğrencinin genel not ortalamasını öğrendiği gün (bütünleme sınav notlarının ilanının son günü) başladı. Şahsen başvuru ve veli izin belgesi istendi. Velilerin tamamı telefonla bilgilendirildi. Daha sonra Fakülte Ortak Eğitim Komisyonu, Bölüm Ortak Eğitim Koordinatörlüğüne başvuruları gönderdi. İlandan sonra öğrencilere üç gün tercih hakkı tanındı. Sistem üzerinden öğrencilerin görebileceği şekilde paydaşların sağladığı kontenjanları yayınlandı ve tercihlerin ardından firmalar iki hafta süresince mülakat yaptı. Daha sonra asil

olarak seçilen öğrenciler son kararlarını verdi ve Eylül’de de uygulama sözleşmesi imzalanarak işbaşı yapıldı. Bu aşama iş güvenliği açısından önemli, çünkü öğrencinin sigortası bugün başlatıldı. Öğrenci yerleştikten sonra isterse yedi gün içerisinde vazgeçebiliyor. İlk yarıyıl itibariyle toplam 143 başvurudan yedisi, lisans eğitimine bölümde devam etmek istediğine dair dilekçesini ilk yedi gün içerisinde verdi ve ortak eğitim programından ayrıldı. Toplamda 136 öğrenci yerleşti. 22 ilde bulunan firmalardaki öğrenciler 24 hocamız tarafından denetlendi. Sonuçlandırma aşamasında öğrenciden, final sınavları başlangıç tarihine kadar dönem raporu istedik. Bölümün belirlediği bir tarihte sunum yapıldı ve notlar verildi. Firmaların verdiği not ile ortalamaları alındı ve dönem sonu başarı notu belirlendi. Notlar fakülte ortak eğitim komisyonunda onaylandıktan sonra Bölüm Ortak Eğitim Koordinatörleri tarafından sisteme girildi.”

Sunumun ardından kısa bir değerlendirme yapan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Türkiye’de tam zamanlı olarak bu işi ilk yapan devlet üniversitesinin ASÜ olduğunu belirterek, “Uygulamanın ilk yarıyılı başarılı şekilde geçti. Bu sürece katkı veren, başta Sayın Dekanımız Prof. Semih Ekercin olmak üzere, ekibine çok teşekkür ederiz. Kendisine has özellikleri münasebetiyle bazı birimler hariç, üniversitemizdeki pek çok birim bu sürecin içerisinde dâhil olabilir. Her okul kendi içerisinde bunu tartışabilir ve değerlendirmesini yapabilir” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.