Dolar 32,3363
Euro 35,1725
Altın 2.241,49
BİST 8.729,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

‘Osmanlı Medeniyetinden Tablolar’ konferansı büyük ilgi gördü

Aksaray Belediyesi tarafından organize edilen “Osmanlı Medeniyetinden Tablolar” Konulu konferans çok büyük ilgi gördü.

‘Osmanlı Medeniyetinden Tablolar’ konferansı büyük ilgi gördü
Aksaray Anadolu AŞ
18 Ocak 2017 22:00

Aksaray Belediyesi tarafından organize edilen “Osmanlı Medeniyetinden Tablolar” Konulu konferans çok büyük ilgi gördü.

Aksaray Kültür Merkezinde düzenlenen programa, Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, başkan yardımcıları, millî eğitim şube müdürleri ile birçok okuldan çok sayıda öğrenci katıldı.

Kültür tarihçisi, araştırmacı yazar Dursun Gürlek Hoca  “Osmanlı Medeniyetinden Tablolar “başlığı altında yaptığı konuşmada İstanbul’un tarihinden medeniyetinden kısa kısa kesitler sundu.

Araştırmacı yazar Dursun Gürlek, konuşmasında Yahya Kemal, Mehmet Akif Ersoy , Peyami Safa, Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Haşim gibi bir İstanbul aşığı olduğunu söyledi.

Yazar Gürlek “ İstanbul Mekke’den, Medine’den Kudüs’ten sonra İslam Dünyasının en mukaddes şehridir. Peygamber efendimiz Mekke-i Mükemmere’de dünyayı şereflendirdi. Medine-i Münevvere ’de ahireti şereflendirdi. Kudüste gönülleri şereflendirdi. Çünkü Miraca çıktı. İstanbul’a da en şerefli arkadaşını Eyüp Sultan Hazretlerini gönderdi. O bakımdan İstanbul, Mekke ve Medine ile kardeş şehirdir” ifadesini kullandı.

Gürlek “ Bizim 5 kişilik bir gurubumuz vardı. O zamanlar hayatta olan büyüklerimizi evlerine giderek ziyaret ediyoruz. Mesela Necip Fazıl Kısakürek’i ziyaret ettik. Osman Yüksel Serdengeçti’yi, Cemil Meriç’i ziyaret ettik. Ünlü yazarlarla buluşmanın zevkini yaşıyorduk. Cemil Meriç Türk edebiyatının önemli isimlerinden biri. Hangi gazete ve dergilerde yazdıklarını takip eder Cemil Meriç’in yazılarını su gibi okurdum. Kendisine o kadar hayran olurdum” dedi.

Osmanlı tarihinde sohbet etmenin önemine dikkat çeken Gürlek konuşmasında şu görüşlere yer verdi “Osmanlı tarihinde karşı karşıya gelmek çok önemli. Hatta eskiden hangi mektebi bitirdin diye sormazlarmış hangi hocadan ders aldın, hangi hocayla karşı karşıya kaldın derlermiş. Çünkü bizim kültürümüzde yüz yüze gelmek önemli.Dünyada en büyük insan, en değerli insan en kıymetli insan hiç şüpheniz olmasın peygamberimizdir. Onun en değerli arkadaşları kimdir? Sahabeleridir. Sahabenin kelime anlamı sohbetten geliyor. Peygamberimiz sahabeleriyle sohbet yapıyor. İşte sohbet medeniyeti buradan kaynaklanıyor. Dolayısıyla bizim kültürümüzde bu türlü sohbetler çok önemlidir.”

Yapılan konuşmanın ardından Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, güzel anlatımıyla programa katkı sağlayan Kültür tarihçisi, araştırmacı yazar Dursun Gürlek Hocaya teşekkür ederek tablo hediye etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.