Dolar 32,3764
Euro 35,0246
Altın 2.326,54
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Osmanlı, sanatla sistemli bir şekilde iç içeydi

Osmanlı, sanatla sistemli bir şekilde iç içeydi
Aksaray Anadolu AŞ
23 Ekim 2018 12:47

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayhan Özçifçi, en güzel sanatın insanoğlu olduğunu söyledi.

Geleneksel Türk El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi (GETSAM) tarafından düzenlenen “Sanayi-i Nefise Sohbetlerinin” ikincisi, Resim Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Rasim Soylu’nun “Beytül Mamur” isimli resim sergisiyle başladı.

Serginin açılışında konuşan Prof. Özçifçi, en güzel sanat olan insanoğlunun, yaratılanlardan esinlenerek tarihten bu yana çalışmalar ürettiğini belirtti. Sanat eserlerinin insanda bir etkileşim oluşturduğunu ve hayatı daha farklı okumaya, böylece yaratıcıyı anımsamaya ilham olduğunu ifade eden Özçifçi, “Serginin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Bu tür sergiler devam edecek. Öğrencilerimiz bu eserleri takip ederek, kendilerinde de yeni eserler üretme cesareti bulabilirler” dedi.

Sergisinden söz eden Rasim Soylu, Beytül Mamur’un Kur’an-ı Kerim’de de geçen eski bir kavram olduğunu; bir çeşit merkez, sistem anlamına geldiğini ifade etti.

Hikâyenin ilk insana kadar gittiğini kaydeden Soylu, “İlk insan cennetten dünyaya gelirken etrafında meleklerin döndüğü ışıktan bir küp görüyor ve yeryüzünde, kapısı, penceresi olmayan dört duvar inşa ediyor. Bu, Kâbe’nin şekli. Daha önceki sergimde de Kâbe temasını işlemiştim. Bu da o serginin devamı mahiyetinde” dedi.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından katılımcılar sergiyi gezdi.

Hemen ardından da “Osmanlı’da Sanat Kurumu: Ehl-i Hiref” konulu konferans gerçekleştirildi.

GETSAM hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Merkez Müdürü Öğretim Görevlisi Fatma Küçük, Ehl-i Hiref’in önemli bir kavram olduğuna değinerek, “Osmanlı, sistemli bir şekilde sanatla iç içeydi ve tüm bölükleri sisteme bağlayarak sanatı icra etti. Ehl-i Hiref, sanat ehli kişiler şeklinde ifade edilebilir. Saray Ehl-i Hiref’i, Yeniçeri Ehl-i Hiref’i ve Serbest Esnaf ve Zanaatkâr Ehl-i Hiref’i şeklinde üç gruba ayrılıyor. Böylece Osmanlı, bu sistem içerisinde sanatı hep yaşıyor” dedi.

Konferansta Öğretim Görevlisi Semra Kılıç Karatay da kısa bir sunum yaptı ve etkinliğin son bölümünde öğrencilerin soruları cevaplandırıldı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.