Dolar 32,3361
Euro 35,1955
Altın 2.247,62
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Prof. Dr. Aliye Öztan Acemhöyük kazılarını anlattı

Acemhöyük kazılarını gerçekleştiren ekibin Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, M.Ö. 2500’lü yıllarda, kilden yapılan topakların sapan bezleri ile atılarak kent savunması yapıldığını söyledi.

Prof. Dr. Aliye Öztan Acemhöyük kazılarını anlattı
Aksaray Anadolu AŞ
5 Aralık 2016 10:40

Acemhöyük kazılarını gerçekleştiren ekibin Başkanı Prof. Dr. Aliye Öztan, M.Ö. 2500’lü yıllarda, kilden yapılan topakların sapan bezleri ile atılarak kent savunması yapıldığını söyledi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nün düzenlediği “Aksaray’da 41 Yıl; Acemhöyük Kazıları ve Aksaray Tarihine Katkıları” başlıklı konferansta konuşan Prof. Dr. Aliye Öztan, uzun süredir Aksaray’ı çok yakından tanıdığını ve ilk olarak 1960’lı yıllarda başlanan kazıları, büyük bir onur ve şevkle yürütmeye çalıştığını söyledi.

Acemhöyük’ün, Merkeze bağlı Yeşilova Kasabası’nın tam ortasında yer aldığını dile getiren Öztan, buranın, M.Ö. 2000’lerde, bölgenin en büyük yerleşimlerinden birisi olduğunu söyledi.

Bir sur ve içerisinde kerpiç yapılar olduğunu tespit ettiklerini belirten Öztan, “Acemhöyük’teki yapıların tamamına yakınında kerpiç ve ağaç malzeme kullanılmıştır. Yapılan kazılarda tunçtan yapılmış mızrak ucu ile kilden yapılmış topaklar çıkarıldı. Bunlar M.Ö. 2500 yılının mermileri olarak kullanılmış. Bu topaklar sapan bezleri ile atılmış ve bir savunma aracı olarak kullanılmış. Bu malzemeler sur bedenine yapışık halde bulundu. Bu da şunu gösterir; kente dışarıdan bir saldırı yapılmış. Bu saldırılarda karşı tarafın da aynı silahları kullandığını biliyoruz. Sapanlardan, bugüne kadar 2 binden fazla çıkartıldı” dedi.

O dönemde çöplerin bir çukura doldurulduğunu ve belirli bir düzeni olduğunu da kaydeden Prof. Öztan, “Yine hububat silosu olarak kullanılan alanlar var ve o dönem Acemhöyüklüler, ölülerini evlerinin tabanına gömüyor” dedi.

Prof. Aliye Öztan, konuşmasının devamında kazı süreçlerinden, çıkan malzemelerden ve çalışmaların Aksaray’a katkılarından söz etti. Konferansı öğrenciler ve akademisyenler izledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.