Dolar 32,3408
Euro 35,1094
Altın 2.240,60
BİST 8.908,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Profesör Yılmaz Dörtyol’da eğitimcilerle buluştu

Dörtyol Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen “Mesleki Deneyimlerimiz ve Değerlerimiz” konulu konferans Dörtyol Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti.

Profesör Yılmaz Dörtyol’da eğitimcilerle buluştu
Aksaray Anadolu AŞ
22 Mart 2017 16:11

Dörtyol Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen “Mesleki Deneyimlerimiz ve Değerlerimiz” konulu konferans Dörtyol Halk Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti.

Eğitimcilerle buluşan Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yılmaz konuşmasına hayat boyu öğrenme sürecinde “akademik başarılar mı, yoksa insani ve ahlaki başarılar mı?” diye bir takas mantığının olamayacağını, eğitim açısından biri birine tercih edilemeyeceğini söyledi.

Profesör Yılmaz konuşmasına şöyle devam etti; “Gelişen teknoloji, değişen dünya düzeninde medeniyet ve kültürel değerler arada kaynayıp gitmemeli. Bizi biz yapan insani ve ahlaki değerlerimiz üzerindeki küllerinden sıyrılarak yeniden canlanması gerekiyor. Yarının meslek erbaplarından şikayetçi olmamamız için biz eğitimcilere büyük bir misyon düşmektedir. Akademik başarıları sağlarken, insani ve ahlaki başarıları göz ardı etme şansımız yoktur. TIMMS ve PISA 2015 sonuçları akademik başarıda at başı giden ülkelerin değerler eğitiminde aynı başarıyı gösteremiyor olması, duygusal boşluktan kaynaklı intihar, uyuşturucu kullanımı ve cinsel taciz gibi olumsuzlukları beraberinde getirmektedir. Maalesef akademik başarıyı sağlayan ülkelerde toplumsal travmalar dünya ortalamasının oldukça üzerindedir. Gerek akademik başarıda, gerekse insani ve ahlaki başarıda çocuklarımızı iyi tanımak ve tanımlamak, kabiliyetlerini, eğilimleri iyi belirlemek mutlu ve sağlıklı nesiller yetiştirmek için oldukça önemlidir. Çocuklarımız bir yandan doğal materyallerden ve doğal oyunlardan uzaklaşıyor, diğer taraftan teknolojinin esaretinde ve bağımlılığında kendilerini sosyal hayattan soyutlamaktalar. Bu hususta ebeveyn, okul ve sosyal çevre faktörleri iyi belirlenmeli, pozitif motivasyonlar öne çıkarılmalıdır. Çocuğun ilk ve en tesirli öğretmeni onun annesidir. Şefkat kahramanı annenin eğitimli olması, yetiştireceği çocuklarla topluma yansıyacaktır. Bizim genetik kodlarımızda bir bozukluk yok, bilakis çok başarılı isimler var; Aziz Sancar bunlardan en yakın örnektir. Çocukların geleceğe dönük tasarım kabiliyetlerinin gelişmesi için onların hata yapmasına da müsaade edilmelidir. İcat çıkarma kodlaması nedeniyle yüzyılın icatlarını kaçırmış durumdayız. Unutulmamalıdır ki, hayatın provası yoktur, çocuklar hayatı tribünlerden izleyerek değil, sahada aktif oynayarak geçirmelidir. Ebeveyne düşen bu mekânları ve imkânları sağlamak, kontrollü teknoloji kullanımını salık vermektir. Bugün toplumsal ve kültürel değerler sadece ülkemizin konusu değildir. UNESCO ve BM de bu konuda ciddi projeler yürüterek, insanlığın ortak dünya değerlerini oluşturma gayretindedir. Köklü gelenek ve medeniyetin mirasına sahip olan bizler şahsiyet ve değerler eğitimini göz ardı edemeyiz. Kâinat ve madde boşluk kabul etmiyor; eğer ebeveynler ve eğitim sistemi dimağlarda boşluk bırakırsa, bu boşluğu pek tabiidir ki menfi unsurlar dolduracaktır. Muhatap kitlemiz sokakta oyun oynamayı bilmeyen tablet, IPAD gibi teknolojiyle muhatap bir Z-kuşağıdır. Bize düzen bu kuşağın ihtiyaçlar hiyerarşisi içerisinde nasıl motive edilebileceği iyi tespit edebilmektir. Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesince yürütülen, 724 şahısla başlayıp, hayatta kalan 60 şahısla devam eden çalışmaya göre toplumun sağlıklı ve mutlu kılan sebepler araştırılmıştır. 75 yıllık uzun erimli araştırmada varılan sonuç şöyledir; sağlıklı ve mutlu olmanın temel şartı, iyi kurulan sosyal ilişkilerden geçmektedir. Bunun da temelinde sevgi yatmaktadır.”

Profesör Yılmaz yakın zamanda yayınlanmış olan Şahsiyet ve Değerler Eğitimi kitabından sevgi, saygı, doğruluk, dürüstlük, tarafsızlık, adalet, hak gözetme, sorumluluk, yardımseverlik, alçakgönüllülük, misafirperverlik, vatanseverlik, hoşgörü ve empati başlıklarına örnekler vererek konuşmasını tamamladı. Konferans sonunda Profesör Yılmaz’a İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından günün anısına çiçek ve Gazi İlkokulunun ilk öğrenci topluluklarının siyah beyaz fotoğrafını yer aldığı tablo takdim edildi ve katılımcılara kitabını imzaladı.

Konferansa Dörtyol İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Toksoy, Erzin İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Asarkaya, Dörtyol Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cemal Talay, Dörtyol

önceki dönem Belediye Başkanı Fadıl Keskin, Karekesenin son Belediye Başkanı Yusuf Soylu, STK temsilcileri, okul müdürleri ve çok sayıda öğrenciler katılım sağladılar..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.