Dolar 32,4905
Euro 34,9626
Altın 2.434,41
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Ramazan Gösterişleri

7 Haziran 2016 12:03

Ramazan Ayı ; dinginliğin, sakinliğin, sabrın, dayanma gücünün yaşanması , aşırılığın bırakılması, yemede içmede, kötü düşüncelerde, konuşmalarda, kavga ve dövüşlerde fren yapılması dönemidir.

Bu Ay; herkesin sadece aç , susuz kalarak bir şey yaptıklarını sanma , camilerin gündüz gece doldurularak, ibadetlerin her zamana göre daha çok yapıldığını GÖSTERME dönemi değildir. Bu Ay; temizliğin saflığın ARINMANIN Ay’ıdır. Bunları zaten biliyoruz. “Bilmediğimiz bir şey mi var bu konuda ” diyenler için yazıyorum. Evet gerçekten bunları biliyoruz da uyguluyor muyuz? Uzun yıllar boyunca her ramazan ayında gözlemlediğim kadarıyla hayır uygulamıyoruz. Pekiyi neleri yanlış yapıyoruz.

Gösteriş yapıyoruz. İbadetin sadece ve sadece kulla Allah arasında gizli bir eylem olduğu unutulmuş, kulun kula gösterisi haline gelmiş.Özellikle sıcak mevsimlere denk geldiği şu dönemde oruç olmayanların çoğunlukta olması ve bunun diğer insanlardan saklanması bir gösteriştir. Bu eylemin kimseyi ligilendirmemesi gerekirken dışarıda oruç gibi davranmak, bir sahteciliktir. Allah’ın kimsenin boşu boşuna aç ve susuz kalmasına ihtiyacı yoktur .Oruçken küfür ediyorsan, sinirli olup ailene yaşamı zehir ediyorsan, hırsızlık yapıyorsan, kötülük düşünüyorsan. insanlara hayvanlara iyilik yapmıyorsan ; boşu boşuna aç –susuz durmamalısın…

Gösteriş demiştim ya; bir diğer durum da kadınların ramazandan bir gün önce ile ramazan boyunca kendilerinde yaptıkları sahte değişim çok dikkatimi çekmektedir. Ramazandan bir gün önceyle ramazan başlayınca çevrendeki insanlar mı değişti ne oldu?  Sen her gün saçların açık, kolun bacağın açık gezerken ramazan başladığında kafana o örtüyü neden örtersin?Daha geçen hafta düğünde pistte sen oynarken, dün yolda giderken veya markette alışveriş yaparken karşılaştığın erkekle, ramazan ayında karşılaştığın erkek aynı insan .Kime gösteriş yapıyorsun ? Ya kapalısındır ya açık. Allah “ sen oruçken başını ört ramazandan sonra bildiğini oku’’ mu diyor?

Yine çok tuhaf olan camilerin durumu. Birden bire ailece camileri doldururuz .Bu işi çok eğlenceli buluruz . Kadınlar sabahları kollarının altına Kuran’ı sıkıştırarak, seccadeyi kaptığı gibi kendilerini en yakın mescide atarlar. Komşu kapısı çıkmıştır sanki ramazana özgü ziyaretçi kabul eden… Daha kapıdan girip yerleşmeden dedikoduya başlanır. Fısır fısır herkes, her şey çekiştirilir. Akşam teravihten bu yana ne gibi gelişmeler olmuş anlatılır. İftara neler yapılacağı övünülür. Temizlik için de bu gevezeliklere ayrılan zamanın dörtte birini ayırsalar, camilerimiz bu kadar kötü kokmaz. Hele bu yaz sıcağında bir haftalık çamaşır ve çorapla camiye gelenler lütfen gitmeyiniz. Allah sizin nerede değil NASIL ibadet etmeniz gerektiğini bildirmiştir. İbadet gösteriş değildir. Namazını her yerde kılabilirsin ancak önce temiz ve arınmış olmalısın. Esnafımıza da iki çift sözüm var. Ramazan fırsatçılığı yapıyorsan; insanların maneviyatını, duygularını sömürmektesin. Üçe aldığını on üçe satmaya çalışıyorsan, vergi kaçırıyor veya başka sahteciliklere giriyorsan sen de boşuna aç kalma, oruç tuttuğunu sanarak kendini aldatma. Akşam saatleri yaklaşmaktayken İNSANLARIN TANSİYONU DÜŞMÜŞ ACIKMIŞ DOLAŞIRKEN; alan var, alamayan varken tezgahları abartarak gözüne gözüne sokma. “Bunları yaparım dayanamam “dersen kepenk vur dükkana evde orucunu tut sakin sakin.

Son olarak gösteriş iftar yemeklerini kınıyorum. O iftara davet ettiğiniz insanların bir eli yağda, bir eli balda. Bir hayır yapacaksan, dua alacaksan sessizce,  gösterişsizce, medyasız , ilansızca,  insanları rencide etmeden, abartıya kaçmadan ; davetli listeni ihtiyaçlı insanlardan hazırla veya kimseye göstermeden Ramazan Paketleri olarak evlerine dağıt. Çocukluğumdan beri hep korktuğum ses olan Ramazan Davulcusu olayına da bir son vermenin zamanıdır değil mi? Teknolojinin bu denli geliştiği çağımızda hala bebekleri, hastaları sabaha karşı korkutmanın alemi var mı bilmiyorum?  Kur kardeşim saatini,telefonunun alarmını neden herkesi rahatsız ediyorsun? Sahura kalkacak insan önlemini alır. Senin gürültüne ihtiyaç yok, git başka işte kazan paranı. Bu mübarek günlerde herkesi (kendimi başta olmak üzere) sakin olmaya davet ediyor, gösterişsiz ramazanlar diliyorum.

Saliha TOPRAK

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.