Dolar 32,5346
Euro 34,9863
Altın 2.440,42
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 27°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Rektör Şahin ASÜ’nün 9 aylık sürecini değerlendirdi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, 2017 yılında Tıp Fakültesi’ne öğrenci almayı planladıklarını ve hedeflerinin öğrencileri ASÜ bünyesinde almak olduğunu belirtti..

Rektör Şahin ASÜ’nün 9 aylık sürecini değerlendirdi
Aksaray Anadolu AŞ
20 Şubat 2016 01:27

– Tüm Şehitlerimize Allah’tan Rahmet Diliyorum –

Rektör Şahin, şehirde görev yapan yerel ve yaygın medya temsilcileri ile Senato Salonu’nda bir araya gelerek, göreve başladığı 9 aylık süreç içerisinde yapılan çalışmaları değerlendirdi. Ankara’da ve Güneydoğu’da yaşanan terör eylemlerinde şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek sözlerine başlayan Şahin, “Türkiye hassas bir dönemden geçiyor. Ankara’da hain bir saldırı oldu; Güneydoğu’da da şehitlerimiz var. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diliyorum. Bu mücadelenin içinde olan güvenlik kuvvetlerimizin Allah yardımcısı olsun” dedi.

– Kamu Hastaneleri Araştırma Hastanesi Olarak Kullanılacak –

9 aylık süre içinde üniversitede önemli çalışmalar yaptıklarını ve ciddi bir mesafe aldıklarını belirten ASÜ Rektörü, ilk üç ay içerisinde Tıp Fakültesi’nin açılmasıyla ilgili süreç için çalıştıklarını ve bu hususta ödevleri yerine getirmeye devam ettiklerini belirtti. Geçici Hükümet döneminde atamalar ve alımlar yapılamadığı için işlerin kısmen aksadığından söz eden Prof. Şahin, “1 Kasım seçimlerinden sonra elimiz rahatladı ve Tıp Fakültesi Sekreteri atandı; Dekan atanması için de görüşmelerimiz sürüyor” dedi. Fakülte Hastanesi kurulmayacağını, yeni dönemde üniversitelerin müstakil bir Tıp Fakültesi Hastanesi yapmasına izin verilmediğini dile getiren Şahin, “Var olan Kamu Hastanelerinin, Uygulama ve Araştırma Hastanesi olarak birbirine entegre edilmesi düşünülüyor. Şehirde Valilik ve Rektörlük, genelde ise Sağlık Bakanlığı ve YÖK’ün bu hususta anlaşma sağlaması gerekiyor. Şu anda bu süreç içindeyiz. Şayet onay gelirse, hızlı şekilde eleman alımına başlayacağız ve alınan elemanlar hastanede istihdam edilecek” dedi.

– Öğrenci Alımı Konusunda İki Farklı Plan Var –

Tıp Fakültesi’ne öğrenci alımı hususuna değinen Prof. Dr. Yusuf Şahin, alımı bu yıla yetiştirme ihtimalinin olmadığını ancak, 2017 yılı için hazırlandıklarını belirtti. Öğrenci alımı konusunda iki alternatiften söz eden ASÜ Rektörü, şöyle devam etti: “Öğrenciyi ASÜ bünyesinde almak için çalışıyoruz ama bunun olma ihtimali, gerekli akademisyen kadrosunu oluşturmadaki zorluk münasebetiyle oldukça zayıf görünüyor. Bu eksiği gidermeye çalışıyoruz. Bu husustaki diğer planımız ise Konya’daki üniversitelerle işbirliği yapmak. Hem Necmettin Erbakan, hem de Selçuk Üniversitesi Rektörleriyle görüşmeler yaptık ve kendileri, üniversitelerinin kapılarını bizlere açtı. Her iki üniversite de 3 yıllığına, bizim adımıza öğrenci almaya hazır. Hangi üniversiteyle çalışacağımız konusunda ise YÖK’le görüşeceğiz ama önceliğimiz, öğrencileri doğrudan Aksaray’da eğitime başlatmak.”

– Çalışmalar Beklediğimiz Ölçüde Devam Ediyor –

Tıp Fakültesi ile alakalı gelişmelerin bekledikleri ölçüde seyrettiğini vurgulayan Şahin, “Tıp Fakültesi ile alakalı sorunların kısa sürede halledilmesini beklemek çok doğru olmaz. Bu uzun ince bir yol. Daha önceki toplantımızda “Kendi ayakları üzerinde duran bir Tıp Fakültesi inşa etmek 8-10 yılı alır” demiştik. Temel sorunlarımızı belki kısa sürede aşarız ama akademik kadro oluşturmak zaman alır. Civarımızdaki Tıp Fakültelerinde akademik kadro sorunu yok. ASÜ olarak yıllık 50-60 civarında akademik kadro kullanabiliyoruz. Tüm kadroları Tıp Fakültesine kullansak bile -ki bu mümkün değil- gerekli yetkinliğe ulaşmamız kısa sürede çok zor” dedi.

– İletişim ve Mimarlık Fakülteleri 2017’de Öğrenci Alacak –

Konuşmasının devamında göreve geldiklerinde kâğıt üzerinde kurulu olan ancak aktif olmayan fakülte ve bölümlere dair değerlendirmeler yapan Rektör Şahin, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi’nin 2011 yılında kurulduğunu, kâğıt üzerinde kurulu olan bu fakülteyi aktif hale getirdiklerini söyledi. Bu kapsamda Fakülte Sekreteri ve Dekan atamasının yapıldığını, bölümler için YÖK’ten onay alındığını anımsatan ASÜ Rektörü, “Mimarlık Bölümü ile eğitime başlayacağız ve öğretim üyesi alımı konusundaki çalışmalar sürüyor. Hedefimiz en geç 2017 yılında fakültemize öğrenci almak” dedi. İletişim Fakültesi’nin de kendilerinin göreve gelmesinden sonra aktif hale getirildiğinden söz eden Şahin, şöyle devam etti: “Fakülte Sekreteri ve Dekan Vekili ataması yapıldı, bölümler belirlendi ve YÖK onayı geldi. Bu Fakültemize de 2017 yılında öğrenci almayı planlıyoruz. “Halkla İlişkiler ve Tanıtım,” “Gazetecilik” ve “Radyo Televizyon Sinema” bölümlerinden birisiyle eğitim-öğretime başlamayı düşünüyoruz.”

– Sultanhanı’nda İkinci Bir Program Aktif Hale Gelecek –

ASÜ Rektörü, 9 aylık süre içinde aktif hale getirilen diğer çalışmaları şu şekilde anlattı: “Eskil Meslek Yüksekokulu’na Okul Müdürü ve Sekreteri atandı, eleman alım süreci başladı. İlk olarak “Laborant ve Veteriner Sağlık” Programıyla eğitim-öğretime başlayacağız ve çok büyük ihtimalle bu yıl öğrenci alacağız. Öte yandan Sultanhanı Kasabası’nda halıcılık ve geleneksel tekstillerle alakalı ciddi çalışmalar yapılıyor. Burada alaylı ve mekteplileri bir araya getirecek bir programın açılışı yapıldı. Göreve gelir gelmez öğrenci alım sürecini hızlandırdık ve eğitim-öğretime başladık. Böylece Sultanhanı Kasabası’nda, Merkezdeki Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’na bağlı bir program hayata geçmiş oldu. Buraya yapılan yatırımın etkin şekilde kullanılması için farklı programların da açılmasını önemsiyoruz. Bu yıl Sultanhanı’nda İnşaat Teknolojisiyle alakalı bir programı daha aktif hale getirmeyi umuyoruz.”

– Toplantıda Neler Konuşuldu? Kısa Notlar –

Yaklaşık 1 saat süren toplantıda Rektör Şahin, şehir-üniversite ve sanayi-üniversite işbirliğinden spora, kültürel ve sanatsal etkinliklerden bilimsel başarılara kadar geniş bir alanda bilgiler verdi. Şahin’in konuşmalarından satırbaşları şöyle:

Somuncubaba Tarih ve Kültür Araştırmaları Merkezi: Merkezin amacı Aksaray’ın Dini, Siyasi, Tarihi figürleri üzerine çalışmalar yapmaktır. 3 önemli proje için çalışıyoruz. Bunlardan ilki, sadece Aksaray temalı bir sempozyum serisi. Bu sempozyumlarda Aksaray’ın tüm detayları, bilimsel veriler ışığında masaya yatırılacak. Bunun yanı sıra “Aksaray’ın Yaşayan Değerleri” başlıklı bir projeye başladık. İlk etapta 10 büyüğümüzle röportajlar yapıyoruz ve bunları kayıt altına alıyoruz. İlk röportajımız tamamlandı. Tüm çekimlerimiz tamamlanınca ortaya bir belgesel çıkartmak istiyoruz. Görüşme yapacağımız büyüklerimizin sayısında bir sınır yok. Farklı kesimleri temsil eden tüm isimlerle görüşeceğiz. Hedeflediğimiz diğer çalışma ise Somuncubaba ismiyle de anılabilecek bir toplantılar serisi.

Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi: Merkezimizi aktif hale getirdik, Müdür ataması yapıldı. “Kütüphanesiz Köy Kalmasın” projesi kapsamında 3 köyümüze kütüphane kurduk. Bu çalışma hayırseverler ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile yapılıyor. Yeni bir kütüphaneyi de birkaç hafta içerisinde hayata geçireceğiz.

Kapadokya Yöre Mutfağı Uygulama ve Araştırma Merkezi: Bu Merkezimiz de aktif hale geldi ve güzel çalışmalar yapmayı umuyoruz. Aksaray’ın yemeklerini kayıt almayı düşündük ama Valilik böyle bir çalışma yapıyor. Biz de buradan hareketle, Aksaray Yemekleri üzerine sertifika programları düzenlemeyi düşünüyoruz. Aksaray yemeklerini yapan bir ekip oluşturmak istiyoruz. Belki ileride Aksaray Yemeklerinden oluşan bir işletme veya işletmeler açılır. Aksaray’a gelen misafirlerimize yöre lezzetlerini de tattırma şansımız olacak. Bu konuda işin öğretme kısmında görev yapacağız.

Üniversite Sanayi İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi: Bu merkezimizi daha aktif olarak kullanmaya başladık. Merkez Müdürümüz ve diğer görevli arkadaşlar kapı kapı sanayicilerimizi geziyor ve üniversitemizin imkânlarını anlatıyor. Üniversitemizde yaklaşık 300 cihazımız var. Bu cihazlar kamu kaynaklarıyla alındı. Biz kamu kaynaklarını etkin şekilde kullanmak arzusundayız. Muhataplarımıza bu cihazları kullanmaları için anlatımlar yapıyoruz. Tahlilleri ve analizleri de son derece uygun fiyatlara gerçekleştiriyoruz. Laboratuvarımızdaki cihazları topluma sunmakla ilgili gayret içindeyiz. Bu hususta kolayca anlaşılır broşürler hazırlandı, toplantılar yapıldı. Bu gibi etkinlikler devam edecek.

Okçuluk Uygulama ve Araştırma Merkezi: Bu Merkezimizi yeni kurduk. Burada dünya standartlarında okçularımız, ulusal ve uluslararası ölçekte rekor kıran sporcularımız var. Okçulukta önemli bir merkez olabiliriz. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulumuz hemen her alanda çok önemli ve sayısız başarılar elde ediyor. Bu hususta Türkiye’de bir markayız ve yaklaşık 200 üniversite içinde ilk 5 içindeyiz. Emeği geçen herkese teşekkürler. Bu merkezimizi, dünya standartlarında okçuların geldiği ve kampların yapıldığı bir merkez haline getirmeyi düşünüyoruz.

Sosyal Bilimler ve Değerler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi: Yeni kurulan Merkezimizi çok önemsiyoruz. Toplumun en büyük sorunu değerlerle ilgili aşınmalar. Bu hususta yapılacak çalışmalar planlama aşamasında.

Engelsiz ASÜ: Türkiye’de son 10 yıldır engellilerle alakalı ciddi işler yapılmaya başlandı. Göreve geldikten sonra bu hususla ilgili teşkilatlanmayı tamamladık. Engellilere dikkat çeken farklı etkinlikler yaptık.

İlçelerdeki Okullaşmalar: Ağaçören ve Sarıyahşi İlçelerimize Meslek Yüksekokulu kurmak için görüşmeler yaptık ve bu hususlarla alakalı çalışmalarımız sürüyor. Netlik kazanan bilgileri ilerleyen süreçte kamuoyuyla paylaşacağız.

Tamamlanan Çalışmalar, Ağaçlandırma: 4 bin kişilik tribün inşaatı, Mühendislik Fakültesi ve Eğitim Fakültesi binaları bitti, teslim alındı. A Kapısı yanında çimlendirme ve yeşillendirme çalışmamız tamamlandı. Kampüste yeşillendirme ve ağaçlandırma çalışmaları için toprağa ihtiyacımız var. Tuzlusu içinde olduğumuz için önce bir toprak tabakası oluşturmamız gerekiyor. Ancak ihtiyacımız olan toprağa sahip olduğumuzda ağaçlandırma çalışmalarından verim alabiliriz. Yani sorunumuz fidan dikmek değil, toprak yapısı.

Devam Eden Çalışmalar: Rektörlük Binası inşaatı devam ediyor. Eylül-Ekim gibi bina tamamlanacak. İİBF ek binasının da yılsonuna bitmesi öngörülüyor. İslami İlimler Fakültesi Binası bitti. Bu binayı Nisan-Mayıs ayı gibi teslim alacağız. Veteriner Fakültesi binası inşaatı ise yaz döneminde hızlanacak. Bu yıl kütüphane inşaatımız da başlayacak.

TÜBA Ödülü: Türkiye’nin bilim konusundaki en üst kurumlarından birisi TÜBA’dır. Bu yıl Genç Bilim Adamları ile alakalı kategoride Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Fatih Algı ödül aldı. 24 üniversiteden 38 bilim insanına ödül verildi ve bunun içinde ASÜ’de var. BESYO öğrencilerimiz de yıl boyunca yapılan pek çok sportif organizasyonda çok sayıda kupa, madalya ve ödül kazandı.

Etkinlikler, Ziyaretler ve Yenilikler: Üniversite içinde evraklar artık elektronik ortamda işleniyor. Yani üniversitemizde dosya içinde evrak taşıma dönemi bitti. UNİKOP kapsamında, “3’üncü Bölgesel Kalkınma Sempozyumu yapıldı. UNİKOP Dönem Başkanlığını bu yıl Karaman’a devrettik. 2015 yılı boyunca 300’den fazla etkinlik yapıldı ve bu etkinliklere 700’ün üzerinde konuk katıldı. Farklı üniversitelerin rektörleriyle işbirliği görüşmelerimiz, fikir alışverişlerimiz ve tecrübe paylaşımlarımız var. Bu ziyaretlerimize devam edeceğiz.

Barınma, Yurt: Öğrencilerin barınma sorunlarının çözümüne yönelik olarak iki toplantı yaptık. Bu hususla ilgili Kredi Yurtlar Kurumu’nun da ciddi çalışmaları var. Kurum, 2017 sonunda 10 bin kapasiteye ulaşmayı hedefliyor. Bu alanda ciddi bir sorun söz konusu değil.

Yabancı Öğrenci: Yabancı öğrenci konusunda 4 yıl önce başlayan çalışmalar sürüyor. İlk etapta 20 öğrenciyle başlayan süreçte şimdi 700 civarında öğrencimiz var. 30 farklı ülkeden öğrenci alıyoruz ve tanıtımlarımız devam ediyor. Hedefimiz ülke çeşitliliğini ve öğrenci sayısını arttırmak.

Rektör Şahin konuşmasının son bölümünde, 17 Mart 2016’da üniversitenin 10’uncu yaşını kutlayacaklarını ve kapsamlı bir etkinlik hazırlığı içinde olduklarını belirterek, “Çalışmalarımız bir ekiple hayata geçti. Başarımız ekibin başarısıdır. Biz “Her işe kadın eli değecek” diye bir söz vermiştik. Şu anda ekibimizin yüzde 30’u kadınlardan oluşuyor. Amacımız üniversitemizi daha da geliştirmek ve bugün bulunduğu noktadan daha yukarılara taşımaktır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.