Dolar 32,3398
Euro 35,1213
Altın 2.234,53
BİST 8.730,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Sahipsiz Hayvanları Koruma Paneli düzenlendi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, hayvan hakları gibi üçüncü kuşak hakların son yıllarda Türkiye gündeminde yer bulduğunu, bunun da son derece önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

Sahipsiz Hayvanları Koruma Paneli düzenlendi
Aksaray Anadolu AŞ
25 Nisan 2017 23:51

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, hayvan hakları gibi üçüncü kuşak hakların son yıllarda Türkiye gündeminde yer bulduğunu, bunun da son derece önemli bir kazanım olduğunu söyledi.

– Hukuki Düzenlemeler, Sorumluluklar, Tarihi Süreç… –

ASÜ ile Aksaray Hayvan Hakları Koruma Derneği (AKHAYKOR) işbirliği ve farklı kurumların destekleri ile düzenlenen “Sahipsiz Hayvanları Koruma Paneli”nde, sahipsiz hayvanlarla alakalı hukuki düzenlemeler, güncel meseleler, sorumluluklar ve tarihsel süreç gibi hususlar ele alındı. Etkinliğin açılışında konuşan ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, İnsan Hakları Kuramı çerçevesinde bakıldığında “Haklar” diye bir bahis olduğunu ve bunun da birinci, ikinci ve üçüncü kuşak diye bir ayrıma tabi tutulduğunu söyledi. Hayvan hakları kavramının üçüncü kuşak haklar arasında telakki edildiğine dikkat çeken Şahin, “Üçüncü kuşak hakların anlamlı olabilmesi için her ülkede kişi başı gelirin belirli bir seviyenin üzerine çıkması beklenir. Burada kültür ve çevre gibi, insanın temel bir takım ihtiyaçları karşılandıktan sonra önemseyebileceği konular var. Elbette hayvanları korumak sadece gelir düzeyinin gelişmesi ile alakalı değil ama dünyada bu gibi konularla kişi başına düşen gelirin artması arasında bir ilişkinin de olduğunu bilmek gerekiyor. Çevre, kültür, hayvan hakları… Daha önceleri çok fazla gündemde olmayan bu gibi konular, ülkemizde giderek daha yoğun şekilde gündeme gelen konular arasında yer almaya başladı. Bu, büyük bir kazanımdır. Panelin düzenlenmesine katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

– Çevre Giderek Mekanikleşiyor ve Kısıtlanıyor –

ASÜ Hayvanları Koruma Topluluğu Başkanı Buğrahan Arıkaya’nın konuşmasının ardından panele geçildi. Panel Yöneticisi ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hikmet Ün, Hayvan Haklarını Koruma Kanunu’nun 2004 yılında yürürlüğe girdiğini, geçen süreçte bir takım sorunlar da yaşandığını ifade ederek, “Bu nedenle mevcut kanunun güncellenmesine yönelik çalışmalar da yapılıyor. Bu konuyla alakalı problemleri aşmak sadece kanunlarla olmuyor. Burada herkese görev düşüyor” dedi. Panelde Aksaray Hayvan Hakları Derneği adına konuşan Avukat Yakup Zengin, çevre ve diğer canlıların ihmal edildiğini söyledi. “Daha önce Aksaray semalarında kartallar, atmacalar, şahinler vardı; arazilerde yılanlar. Köylerde kırlara çıkanlar her çeşit hayvanla karşılaşır ve dönüşte büyük bir heyecanla anlatırdı. Bugün bunları göremiyoruz” diyen Zengin, vahşi bir kalkınma ve tarımsal anlayışla karşı karşıya olunduğuna dikkat çekti. Çevrenin giderek mekanikleştiğini ve kısıtlandığını söyleyen Yakup Zengin, konuşmasının devamında hayvan hakları kanunu, uluslararası dayanaklar, uygulamalar, kanunun amacı gibi hususlara dikkat çekti.

– Bakış Açısı Tarihsel Süreç İçinde Şekillenmiştir –

Aksaray Belediyesi adına ise Veteriner İşleri Müdürü Murat Çoban kısa bir konuşma yaptı ve sokak hayvanlarına yönelik yaptıkları çalışmalardan söz etti. Panelin kapanış konuşmasını ASÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gökhan Aslım gerçekleştirdi. Hayvan-insan birlikteliğinin uygarlığın başlangıcından itibaren varlığını sürdürdüğünü kaydeden Aslım, “Ekonomik ve sosyal pek çok amaç için hayvanlar tarihsel süreçte evcilleştirilmiştir. Tarih boyunca hayvanın kendisi, statüsü, ona karşı tutum ve davranışlar din, kültür, gelenekler ve siyasetlerle şekillenmiştir. Tutum ve davranışlar yeni bilimsel bilgilere, kentleşme sürecine, hayat standartlarının yükselmesine, kişisel deneyimlere bağlı olarak yıllar

içerisinde değişmiştir” dedi. Süreç içinde hayvanlara yüklenen anlamların ona karşı bakış açısının da belirleyicisi olduğunu söyleyen Aslım, “Konuşamadıkları ve istediklerini söyleyemedikleri için diğer canlılar her geçen gün daha fazla zarar görmektedirler. Dünyanın tek başına sahibi olduğunu düşünen insan, ancak doğanın varlığını koruması ile yaşama tutunabilmektedir. Bu gerçeği göz ardı ederek değerlendirmeler yapmak insanın kendine vereceği en büyük zarar olmaktadır” şeklinde konuştu.

AKHAYKOR Başkanı Hüseyin Bilir’in de katıldığı etkinliğin sonunda, katılım belgeleri takdim edildi. Paneli, akademisyenler ve öğrenciler takip etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.