Dolar 32,3655
Euro 34,9626
Altın 2.325,50
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Şap önlemi! Canlı Hayvan Pazarı kapatıldı

Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İli Kırmızı Et Üretircileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ve Aksaray Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Kani Yerli, Canlı Hayvan Pazarının bir süre kapatıldığını açıkladı..

Şap önlemi! Canlı Hayvan Pazarı kapatıldı
Aksaray Anadolu AŞ
4 Aralık 2015 19:00

Aksaray Ticaret Borsası ve Aksaray İli Kırmızı Et Üretircileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ve Aksaray Kasaplar ve Besiciler Odası Başkanı Kani Yerli’nin müdahalesiyle;

Çevre illerde ve Bölgemizde yoğun olan, İlimizde de kısmen muhtelif yerlerde” ŞAP” belirtileri tespit edildiğinden dolayı hayvancılığı ve sektörü zarara uğratmamak adına “Hayvan Pazarı ve Hayvan Nakilleri” Tarım Komisyonu tarafından alınan kararla bir süreliğine kapatılmıştır.

Konu İle alakalı bir açıklama yapan Aksaray Ticaret Borsası ve Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök “Aksaray hayvancılığına ve sektöre zarar vermemek adına alınan hayvan pazarının kapatılması , hayvan naklinin durdurulması yerinde bir karardır” diyerek “Bilindiği üzere şap hastalığı Evcil veya yabani tüm çift tırnaklı hayvanlarda görülebilen, kronik durumlarda zayıf ve yavru hayvanlarda ölüme sebebiyet veren, genellikle et, süt ve iş gücü kaybına sebep olan viral bir hastalıktır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ihbarı mecburi hastalıklar arasında yer almaktadır. Hastalığın mortalitesi düşük olmasına karşın yüksek morbiditeye sahiptir. Bu şu anlama gelir; öldürücü olmamakla birlikte sürü içerisinde veya bölgede hızla yayılır. Her ne kadar zoonoz kabul edilse de insanlara bulaşma oldukça nadirdir. Çevre illerde ve ilimizin bazı bölgelerinde bu hastalığın görülmesinden dolayı bazı yaptırımlar uygulanmıştır. Biz üreticilerimize ve yetiştiricilerimize bu konuda duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Tabiî ki hastalığın bazı belirtileri var bu belirtile ise Hayvanın Ağız bölgesinde salya, köpüklü akıntı veya tırnak arası bölgesinde oluşan erozyonlar ön teşhis için en belirli görüntüdür. Bu lezyonlar meme bölgesinde özellikle meme başlarında görülebilir ama bu teşhis için tam bir ayrım sağlamaz” ifadelerine yer veren Başkan Özkök “ŞAP hastalığının ilimizde ve bölgemizde yayılması için kesinlikle üreticilerimiz ve yetiştiricilerimiz bir veteriner hekim kontrolünde gerekli önlemleri almalıdır” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.