Dolar 32,3367
Euro 35,1613
Altın 2.242,18
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Şehrin ilk ve tek Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı açıldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Veteriner Fakültesi bünyesindeki “Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı” hizmete başladı. Laboratuvar, hayvan hastalıklarının hızlı, doğru ve güvenilir teşhisinde üreticilere yardımcı oluyor.

Şehrin ilk ve tek Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı açıldı
Aksaray Anadolu AŞ
14 Kasım 2016 11:46

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zeki Aras, hayvan sağlığı ve hayvansal ürünlerin güvenliğine dair farkındalığın oluşması ile birlikte, bu alandaki laboratuvar hizmetlerinin öneminin de arttığını söyledi.

Hayvan hastalıklarının uzak bölgelere kısa sürede yayılabildiğini ve laboratuvar desteği olmadan birçok hastalığın teşhisinin neredeyse imkânsız olduğunu dile getiren Aras, Aksaray’ın da yolların kesişme noktasında bulunduğunu ve yoğun hayvan hareketliliği nedeniyle, hastalıkların olumsuzluklara sebebiyet verebildiğini belirtti.

Yeni görülen hastalıklar başta olmak üzere, birçok hastalığın kesin tanısında laboratuvar desteğine ihtiyaç duyulduğuna değinen Doç. Dr. Zeki Aras, “İlimizde bu amaçla hizmet veren bir laboratuvar maalesef bulunmamaktaydı ve vatandaşlar hastalık durumlarında numunelerini Konya veya Ankara’ya götürmek zorunda kalıyorlardı. Bu eksiği gidermek ve Veteriner Hekimler ile hayvan sahiplerine destek olmak amacıyla, Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi bünyesinde Veteriner Teşhis ve Analiz Laboratuvarı kurulmuştur. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili yönetmeliğine göre eksikler tamamlanarak ilgili bakanlıktan laboratuvar ruhsatı alınmıştır” dedi.

– Laboratuvarda Üreticilere Ne Gibi Hizmetler Veriliyor? –

Laboratuvar Mikrobiyoloji, Patoloji, Viroloji, Biyokimya ve Toksikoloji alanlarında faaliyet gösteriyor ve alanında uzmanlaşmış akademisyenler görev yapıyor.

Doç. Dr. Zeki Aras Laboratuvarda verilen hizmetleri özetle şöyle sıraladı:

“Bölge hayvancılığının başlıca sorunlarından olan buzağı ve kuzu ölümlerinde gerekli otopsi ve laboratuvar analizleri yapılarak, ölümlere sebep olan hastalık ve etkenler belirlenmektedir. Gebe inek, koyun ve keçilerde görülen atık vakaları, son bilimsel gelişmelerin ışığında, moleküler ve genetik metotlarla aydınlatılmakta ve hayvan sahiplerinin alması gereken önlemler anlatılmaktadır. Brusella, Tüberküloz, Paratüberküloz, BVD ve IBR gibi sürü problemi oluşturan hastalıklar yönünden sürü taramaları yapılmakta ve Avrupa standartlarında sağlıklı sürülerin oluşturulması için gerekli yönlendirmeler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, mastitis, pnömoni, enterotoksemi, yanıkara ve benzeri birçok hastalıkta gerekli inceleme ve tahliller yapılarak Aksaray hayvancılığına katkı sağlanmaktadır.”

Aras, üreticilere ve Veteriner Hekimlere laboratuvarın kapılarının her zaman açık olduğunu, kendilerine her türlü desteği verebileceklerini söyledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.