Dolar 32,3401
Euro 35,1148
Altın 2.238,24
BİST 8.791,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Sille Müzesi

Tarihçi - Araştırmacı
1 Ekim 2018 18:11

Daha evvelden gezdiğim ya da hakkında epeyce bilgi sahibi olduğum yerleri (başta müzeler olmak üzere) çocuklarımın da görmesini ziyadesiyle önemsiyorum. Vakit ve nakit olduğu zaman gezmeyi çok seviyorum. Gezen mi yoksa okuyan mı çok bilir sualinin cevabı tartışılır ama en iyi cevap bana göre hem okuyup hem de gezen çok bilir! Okumadan sadece gezmek bilinçsizce gezmek olduğu gibi; gezip görmeden sadece okumak da yavan kalıyor. Kitaptan öğrendiğin bir coğrafyayı gezmek o kadar güzel ve o kadar etkili bir öğrenme ki unutmak na-mümkün! İşte bunun farkında olarak fırsat buldukça eşim ve kızlarımla geziyoruz. Son gezimiz de 30 Eylül 2018’de Sille’ye oldu.

2003’te sanat tarihi dersimize de giren Prof. Dr. Ahmet Çaycı, bir vadide yer alan Sille’nin isminin “su perileri” anlamına gelen “Sylla”dan geldiğini söylüyor. 5 bin yıllık bu tarihi belge adeta açık hava müzesidir. Yakın zamana kadar köy olan sille artık bir mahalle. Gün geçtikçe de meşhurluğu artıyor Sille’nin. Ortodkslar için de ayrı bir öneme sahip Sille’de Ala Eleni Kilise Müzesi var. Daha çok tarihî eseri bulunan şirin mahalleyi ilk fırsatta görmenizi tavsiye ederim. İki yıl önce ilk gittiğimde Selçuklu Belediyesi Sille Müzesi yoktu. Yakın zamanda açılan müze iki katlı eki bir okuldan dönüştürülmüş. Çok da güzel yapılmış.

Sille’nin tarihi ve kültürel değerlerinin, el sanatlarının ve folklorik yapısının yeniden gün yüzüne çıkartmak amacıyla oluşturulan müzede çeşitli bölümler var. Sille’nin yaşamını anlatan kısım öz olarak teşhir edilirken, Sille’nin önemli markalarından olan çömleği ve toprak işçiliğini anlatan bölüm de Aksaray’la Konya’nın ne kadar benzediğini bir kez daha gösteriyor. Yine Sille’nin meşhur halıları da müzede unutulmamış. Müzede ayrıca Sille’de yapılan restorasyonlar süresince çıkan örnekler de bulunuyor. Sille Müzesi’yle Konya turizmine yeni bir destinasyon noktası kazandırılmış. Emek verenleri tebrik ediyoruz.

(Bu arada yazımdaki fotoğrafları kızlarım çektiler. Daha fazla fotoğraf için https://www.facebook.com/mustafafiratgul/media_set?set=a.10156649899094941&type=3)

*

Azm-i Millî Müzemize Bağışlar

Geçenlerde müzemize belge-fotoğraf bağışlanması için bir duyuru yapmıştım. Sağ olsunlar duyarlı vatandaşlarımız kayıtsız kalmadılar ve şehrin tarihine katkımız olsun diye cömert davrandılar. Bir fotoğraf veren de var eski kitaplarını getirenler de. Hepsine huzurlarınızda bir daha teşekkür ediyorum.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.