Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Sofular Vadisi ve Narlı Göl

Tarihçi - Araştırmacı
16 Ağustos 2018 00:18

Kapadokya’nın saklı kalmış güzelliklerinden, gizemlerinden birisi de Sofular Vadisi’dir. Gülağaç ilçesi Sofular Beldesinde bulunan vadiyi ben de üniversitede öğrenci iken çektiğim amatör bir belgesel film çalışması esnasında keşfettim. Bu kadar yakınımızda olan vadinin bugün bile tanıtımı maalesef zayıf kalmaktadır. Eğer elinizdeki kitap vadinin tanıtımında çorbada tuz olursa bahtiyar hissederim kendimi.

Vadi, yakınındaki Ihlara Vadisi ile ya da biraz uzağındaki Soğanlı Vadisi ile çok benzer. Kapadokya’daki vadilerin tamamına yakınında 2 bin seneye yakın yaşam vardır.   Sofular vadisinde de çok sayıda kilise, manastır, kayadan oyma evler, ahırlar, şaraphaneler, yeraltı şehirleri, mezarlıklar ve son dönemlerde yapılan cami başta olmak üzere müslümanların da imzası vardır. Sorsofi de denilen Sofular isminin tam olarak nasıl verildiği ve vadinin ilk sakinlerinin ne zaman geldiği şimdilik meçhulse de vadide gezerken insanın zaman tünelinde yolculuk yaptığı hissine halel getirmiyor.

Arkeologlar, Sofular Vadisi’nin yamaç yerleşimi ve yaşamın olduğu kaya mekanlarda yaptıkları tetkik neticesinde vadi sakinlerinin uzun zamandır yaşadığı konusunda anlaşmışlardır. Vadinin bazı yerlerde yazıldığı gibi sadece dört asırlık bir yaşam alanı olmadığı, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde insanların burayı mesken tuttuğu konusunda fikir birliğine varmışlardır. Yüze araştırması neticesinde çok sayıda Ortaçağ, Osmanlı ve yakın döneme ait seramik bulundu. Sit alanı ilan edilen vadinin turizme açılması için çalışmalar devam ederken, vadi I. ve III. derece arkeolojik doğal ve kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir.

Hemen yakınında bulunan Nenezi Dağı’nın tepesinde bir giriş var. Nereye ulaşır meçhul! Sofular Vadisi’nin içindeki mağaralardan birisinde de nereye gittiği meçhul bir tünel var. İşte bu gizemli iki girişten dolayı  rivayete göre vadi ile dağ arasında bir bağlantı vardır.

Narlı Göl

Kapadokya bölgesinin her tarafı biliniyor gibi düşünülüyor ama daha nice güzellikler ya tanıtılamamış ya da keşfedilememiş! Az önce gezdiğimiz Sofular Vadisi ve şimdi geldiğimiz göl de bunlardan birisidir. Bölgenin tek krater gölü olan Narlı Göl için şeklinden dolayı “Kapadokya’nın Kalbi” denir. Son zamanlarda hem doğa yürüyüşü yapanların hem de fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez mekanlarından olan Narlı Göl civarında -şimdilik- 2 termal otel bulunuyor. Gün geçtikçe de cazibesini artıran göl yakın zamanda jeotermal turizmde de önemli merkezlerden birisi olacağa benziyor.

Meraklısına not:

Kraterler yanardağların hareketlenmesiyle lavların dışarıya akın etmesi ve magmalarda oluşan çukurlarda birikip taşlaşmasıyla oluşuyor. Zamanla yağmur ve kar sularıyla dolan kraterler de, gölleri meydana getiriyor. İşte Narlıgöl de bu tanıma giren Kapadokya göllerinden biri.

***

Rivayet aktarmayı pek sevmiyorum ama bazı okurlarımızın hatırına nakledeyim.

Gölün olduğu bölge bir zamanlar bir köymüş. Bu köye bir gün bir dilenci gelmiş. Dilenci her kapıyı çalıp bir sadaka için yalvarsa da kimse ona sadaka vermemiş. Dilenci umudunu kesmiş gitmeye hazırlanırken önünden köyün taze gelinlerinden nur yüzlü bir kız geçmiş. Dilenciye acıyan kız avucuna ufak bir sadaka kondurmuş. Dilenci gelinin yüzüne bakıp ‘Allah Razı olsun’ demiş ve kalkıp giderken ardına dönüp kendisini takip etmesini söylemiş. Önde dilenci arkada taze gelin bu gölün olduğu yerden bir kilometre kadar uzaklaşmışlar. Gelin ardına dönüp baktığında köyün yerini artık bir gölün doldurduğunu görmüş. Üzüntüsünden ağlamaya başlayan gelinin sıcak gözyaşlarının gölde bulunan sıcak su kaynağı olduğu rivayet edilmekte.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.