Dolar 32,3379
Euro 35,1488
Altın 2.241,94
BİST 8.740,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Sosyal araştırmalar bir durum tespitidir

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, masa başı teorik bilginin yanında saha araştırmalarının da büyük önem arz ettiğini söyledi..

Sosyal araştırmalar bir durum tespitidir
Aksaray Anadolu AŞ
29 Kasım 2017 20:13

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, masa başı teorik bilginin yanında saha araştırmalarının da büyük önem arz ettiğini söyledi.

– Masa Başı Çalışmalarla Gerçekler Anlaşılamayabilir –

GENAR Başkanı İhsan Aktaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “Türkiye’de Sosyal Araştırmalar” başlıklı konferansın açılışında konuşan ASÜ Rektörü, Türkiye’de akademinin en büyük sorunlarından birisinin masa başı çalışmalarının yoğunluğu olduğunu belirtti. Teorik bilginin yanında, saha çalışmalarının da büyük önem arz ettiğine dikkat çeken Şahin, bir iklim bilimciden örnek vererek, “Bu şahıs hava tahminlerinin mümkün olup olmayacağını çalıştıktan sonra bunun mümkün olamayacağını, hava hareketlerinde bir düzensizlik ve düzensizliğin de kendi içinde bir düzeni olduğunu fark ediyor. Araştırmanın ardından da ‘Siz yine de pencereden dışarıya bakın, gerçeği görün’ diyor. Bazen masa başında yapılan çalışmalarla gerçek hayatta ne olup bittiğini anlamak mümkün olmayabilir. Bu manada sosyal araştırmalar ufuk açıcı olabilmektedir” dedi.

– Geçmişe Göre Araştırmalara Daha Çok Başvuruluyor –

Selamlama konuşmasının ardından kürsüye gelen GENAR Başkanı İhsan Aktaş, Türkiye’nin sosyal araştırmalar hususunda iyi bir noktaya doğru ilerlediğini belirtti. Firmanın kuruluş hikâyesini anlatan ve yaptıkları çeşitli araştırmalardan söz eden Aktaş, bu araştırmaların kullanılarak, sorunlara çözüm üretilmeye çalışıldığına temas etti. İstanbul’da “Kentlilik Bilinci Araştırması” yaptıklarını söyleyen Aktaş, “Normalde bir kentte yaşayan insanlar o kenti sahiplenirler ve severler. Nihayetinde kentler insanların evi gibidir. Fakat İstanbul’da İstanbullular değil Anadolu’dan gelenler çok fazla ve dışardan gelenler kenti o kadar da sahiplenmiyorlar. 70-80 civarında sorunun olduğu bu araştırmanın detaylarına indiğimizde gördük ki; İstanbul’da yaşayanların yüzde 11’i İstanbul’dan nefret ediyor, yüzde 14-17’si belli bir yaşa gelinceye kadar deniz görmemiş, yaklaşık üçte biri memleketine geri dönme arzusu yaşıyor… Yaptığımız bu araştırmanın ardından Büyükşehir Belediyesi çeşitli projeler gerçekleştirdi. Geçen yıl yaptığımız bir araştırmada ise Ankara içinde uyuşturucu kullanım oranının yüzde ikiler seviyesinde olduğunu gördük. Bu tehlikeli bir oran. Bu gibi durumlar ancak sosyal araştırmalarla görülebiliyor. Mesela aile içi şiddet araştırmamızda, şiddetin en yoğun olduğu şehrin İzmir olduğunu gördük. Daha ilginci ise üniversite mezunu kadınların daha fazla şiddet gördüğü sonucuna ulaşmış olmamız” dedi. Sosyal araştırmaların toplumla alakalı bir durum tespiti olduğunu ve bir yönüyle toplumun nereye gideceğine dair vizyon verdiğinin altını çizen GENAR Başkanı, “Geçtiğimiz yıllara göre gerek üniversiteler, gerek yerel idareler, gerekse araştırma firmaları sosyal araştırmalara daha çok başvuruyor. Sosyal araştırmalar arttıkça bilimsel temelli toplum problemlerini çözme konusunda da eğilimler artıyor” dedi.

Konferansın ardından İhsan Aktaş soruları yanıtladı. Etkinlik, Rektör Şahin ve Aksaray Belediye Başkan Yardımcısı Serdar Baydar’ın plaket takdiminin ardından sona erdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.