Dolar 32,3258
Euro 35,1397
Altın 2.296,21
BİST 9.055,75
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 20°C
Az Bulutlu
Aksaray
20°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 24°C
Paz 24°C
Pts 26°C

Sultan 2. Abdülhamid’in halıları Sultanhanı’nda restore edildi

Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid Han’ın çalışma odasının halılarının da aralarında bulunduğu Beylerbeyi Sarayı’ndaki 26 tarihi halı, Aksaray’ın Sultanhanı beldesinde onarıldı..

Sultan 2. Abdülhamid’in halıları Sultanhanı’nda restore edildi
Aksaray Anadolu AŞ
9 Aralık 2015 13:26

Küçüklü büyüklü 30’a yakın halı restorasyon atölyesinin yer aldığı beldeye dünyanın dört bir yanındaki saray, müze ve koleksiyonerlerden restorasyon için halı getiriliyor. Atölyelerdeki ustalar el emeği, göz nuruyla tarihe tanıklık eden halılara yeniden hayat veriyor.

Sultanhanı’nda sürdürülen önemli projeler arasında Milli Saraylar’a bağlı Dolmabahçe, Yıldız Şale ve Beylerbeyi saraylarının halılarının restorasyonu bulunuyor. Beldede, İstanbul’daki tarihi sarayların nadide halıları aslına uygun şekilde restore ediliyor.

– Beylerbeyi Sarayı’nın 26 halısı restore edildi

Sultanhanı Belediye Başkanı ve Sultansaray Halı Atölyesi sahibi Fahri Solak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Saraylardan gönderilen halıların restorasyon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

En son projelerinin İstanbul’daki Beylerbeyi Sarayı’nın halılarının restorasyonu olduğunu belirten Solak, şunları ifade etti:

“6 ay önce Beylerbeyi Sarayı’ndan 26 halı, restorasyon için atölyemize getirildi. Tarihi halıların restorasyonu ustalarımız tarafından başarıyla tamamlandı. Restore ettiğimiz halılar içerisinde çok önemli halılar bulunuyor. Sultan Abdülhamid Han’ın çalışma odasının halısı var. Sultan Abdülaziz, Fransız Kraliçesi Eugenie’i Beylerbeyi Sarayı’nda misafir ediyor. Onun kaldığı yatak odasının halısı da bu halılar içinde yer alıyor.”

– Abdülhamid Han’ın çalışma odasındaki halı

Sultan 2. Abdülhamid’in, tahttayken Yıldız Sarayı’nı kullandığını ifade eden Solak, şu değerlendirmede bulundu:

“Padişahlığının ardından da Beylerbeyi Sarayı’na geçiyor. Buraya geçtiğinde Yıldız Sarayı’nda kullandığı pek çok eşyayı götürüyor. Bunlara halılar da dahil. Çalışma odasındaki bütün eşyalar Yıldız Sarayı’ndan geldi. Beylerbeyi Sarayı yazlık bir saraydı. Yerlerde hasırlar seriliydi. Abdülhamid Han, sarayı kışın da kullandığı için hasırlar üzerine halılar döşenmiştir. Bu halılar o dönemde Yıldız Sarayı’ndaki en güzel halılardır.”

Solak, halıların ilk defa restorasyonunun yapıldığına işaret ederek, “Abdülhamid Han’ın çalışma odasının halısı yaklaşık 30 metrekare. Sultanhanı’nda 4 ustamız bu halıyı başarılı şekilde restore etti. Halıların genellikle bordür kısımlarında restorasyon ihtiyacı vardı. Güneş gördüğü ve rutubet aldığı için en fazla bordür kısmı zarar görmüş. Tarihi halılar, restorasyon ile eski görünümüne ve kalitesine kavuştu” ifadelerini kullandı.

Osmanlı padişahlarının üzerinde gezdiği halıları restore etmekten gurur duyduklarını vurgulayan Solak, restorasyondaki katkılarından dolayı Milli Saraylar Genel Sekreter Yardımcısı Yasin Yıldız, Başkan Yardımcısı İlhan Kocaman ve halı uzmanı Ayşe Fazlıoğlu’na teşekkür etti..

Murat Öner TAŞ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.