Dolar 32,5564
Euro 34,8514
Altın 2.437,32
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 28°C
Cts 27°C
Paz 26°C

Sürdürülebilir kalkınma atık kontrolüyle mümkündür

Sürdürülebilir kalkınma atık kontrolüyle mümkündür
Aksaray Anadolu AŞ
29 Mart 2019 10:46

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, kampüste sıfır atıkla alakalı pek çok çalışma yapıldığını, kısa süre içerisinde sonuca yönelik çalışmaları derinleştireceklerini belirtti.

Akademik ve idari yöneticilerin katılımıyla düzenlenen Sıfır Atık Projesi Bilgilendirme Toplantısı’nda konuşan Rektör Şahin, konuyla alakalı ASÜ’nün yaptığı bir takım çalışmalar olduğunu ve çeşitli zamanlarda gerçekleştirdikleri ziyaretlerde, bu hususla alakalı daha hızlı ne gibi çalışmalar yapılabileceğini konuştuklarını belirtti. Sonuca yönelik çalışmaları derinleştireceklerine dikkat çeken Prof. Şahin, “Sıfır atık çalışmalarına sadece bir proje olarak değil, bizim önemli bir hayalimiz olarak bakıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında, mümkün olduğu kadar az enerji kullanmak, atık oluşturmadan süreçleri yönetmek ve bir takım atıklar ortaya çıkıyorsa da, bunları olabildiğince etkin şekilde geri dönüştürmek önem teşkil ediyor. Sıfır atık, atığın hiç olmaması değil ama en üst düzeyde azaltılmasıdır. Bu konuda ne gerekiyorsa yapamaya devam edeceğiz” dedi. Sıfır atık projesinin, bir çevre duyarlılığı çalışması olarak dikkat çektiğini söyleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hacı Murat Yılmaz da, bu çalışmanın bir gelecek yatırımı olduğunu belirtti. Çevre yönetiminin tüm dünya için çok önemli olduğunu ve sürdürülebilir kalkınmanın ancak atık kontrolüyle mümkün olabileceğini kaydeden Yılmaz, “Kalkınma için çeşitli alanlarda üretim gerekiyor ama tüketimi de üretime dönüştürmek önemli. Şehir yaşantısı geliştikçe atık miktarı çoğalıyor ve bunları dönüştürmek de zorlaşıyor. Burada, ayrıştırma ve ayrıştırarak toplama önem arz ediyor. Nitelikli bir ayrıştırma, geri dönüşümün kalitesini de olumlu yönde etkiliyor” dedi. Prof. Yılmaz, kampüste, cam, plastik ve kâğıt için geri dönüşüm ayrıştırma ünitelerinin aktif şekilde kullanıldığını ve ayrıştırılan atıkların yetkili firmalara teslim edildiğini belirterek, “Kampüste geçici depolar belirlendi. Sosyal tesisteki atık yağlar da, gerektiği şekilde biriktiriliyor ve yetkili firmaya teslim ediliyor. Birim bazında ve genelde bir çalışma ekibi oluşturuyoruz. Ayrıca pet bardak ve paketli gıda tüketimini de azaltmaya gayret ediyoruz. Atıkların kaynağında ayrıştırılması için de çalışmalarımızı hassasiyetle sürdürüyoruz” dedi.

Toplantıda, yol haritası, durum ve yöntem tespiti, ihtiyaçların belirlenmesi, eğitim, uygulama ve raporlama gibi süreçler istişare edildi, sorular cevaplandırıldı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.