Dolar 32,3620
Euro 34,9560
Altın 2.324,87
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 25°C
Paz 24°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Suya sabuna dokunun!

Dünya Sağlık Örgütüne göre, bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanıyor..

Suya sabuna dokunun!
Aksaray Anadolu AŞ
8 Mayıs 2017 23:59

Dünya Sağlık Örgütüne göre, bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklanıyor.

Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; Sağlığın korunması ve hastalıkların yayılmasını engellemek,  sağlığa zarar verebilecek ortamlardan korunmak ve el hijyenine dikkat çekmek için bilgilendirme amaçlı basın bülteni yayınladı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 5 Mayıs tarihinin “Dünya el hijyeni günü” olarak kabul edildiğini söyleyen Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Kaya; vatandaşları el ve tırnak temizliği, kişisel hijyen konusunda uyararak, “suya, sabuna dokunun” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre, gelişmekte olan ülkelerdeki bulaşıcı hastalıkların %80’i su temizliği ve hijyen kurallarına uyulmamasından kaynaklandığını söyleyen Dr. Kaya; Dünyada, her yıl 3 milyondan fazla çocuğun, hijyen kurallarına uyulmaması, ishal yapan hastalıklar ile yeterli ve sağlıklı içme suyu kullanılmaması nedeniyle hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kişisel olarak sağlığın korunması için yapılabilecek hijyen uygulamaları

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; Günlük yaşamda kişi sürekli dış ortam kirleticilerinin etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki birçok kirletici etmene dokunur. Bunlar arasında mikropların yanı sıra kimyasal kirleticiler de vardır. Özellikle çocuklar canlı kıranlar başta olmak üzere kimyasal kirleticilerden kolayca etkilenebilirler. Mikroplar kadar kimyasal kirleticilerin de varlığı çok kez fark edilmez. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. Kirli eller ağıza götürdüğünde kirletici etmenler vücuda girebilir. El hijyeninin sağlanmasında tırnak temizliği de önemlidir. Tırnaklar sürekli uzar ve altında kir, yağ ve kimyasallar kolayca birikir. Bu nedenle tırnaklar kısa kesilmelidir. Tırnaklar yenmemeli ve koparılmamalıdır.

Su ve sabun en önemli temizlik araçlarıdır

Dr. Kaya; Günlük yaşamda kirlenen ellerin düzenli olarak su ve sabunla yıkanması gerekir ve yeterlidir. Bu yöntem hem ucuz, hem de pek çok sağlık sorununu önlemeden en etkili yöntemdir. Kişisel ve toplum sağlığı için birey olarak suya sabuna dokunmak zorundayız. El hijyeni için kullanılan farklı temizlik maddelerinin ise vücut sağlığına zarar vermemesi önemlidir. Özellikle içeriği bilinmeyen ve piyasada el hijyenini sağladığı ileri sürülen ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekir.

Eller Ne Zaman Yıkanmalıdır?

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Kaya; “Günlük hayatta el yıkama aslında gündelik yaşamın bir parçası olmalı, ellerin kirlendiği her anda eller yıkanmalıdır. Kişisel hijyen uygulaması olarak eller, yemeklerden önce ve sonra, tuvaletten sonra, saçlar tarandıktan, hayvanlarla temas sonrasında, çöp ya da kirli yüzeyle temas sonrası, yemek yapmadan önce, bebeğin altını temizledikten sonra mutlaka yıkanması gerekir” dedi.

Dr. Kaya; son olarak bireyin, el hijyeninin yanısıra kişisel temizlik için, tırnak bakımına, saç temizliği ve bakımına, yüz, boyun ve koltuk altı temizliğine, ağız ve diş temizliği ile ayak temizliğine dikkat etmesi ve düzenli aralıklarla banyo yapması gerektiğini de sözlerine ekledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.