Dolar 32,3330
Euro 35,1684
Altın 2.241,35
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Tarihçi Yazar Uğurluel, Sultan II.Abdülhamid Han’ı anlattı

Aksaray Belediyesinin düzenlediği, ‘Ölüm Yıl Dönümünde Abdülhamid Han ve Dehanın İzleri’ konulu konferansa Tarihçi yazar Talha Uğurluel konuşmacı olarak katıldı..

Tarihçi Yazar Uğurluel, Sultan II.Abdülhamid Han’ı anlattı
Aksaray Anadolu AŞ
9 Şubat 2016 22:16

Tarihçi yazar, farklı anlatımıyla Abdülhamid Han’ın Osmanlı’nın son dönemlerinde vermiş olduğu üstün mücadeleyi öyle güzel anlattı ki, herkesi hayretler içerisinde bıraktı. Dinleyiciler, tarihin tozlu sayfalarında kalan Abdülhamid’in devlet yönetiminde dehası ve üstün zekâsını hayranlıkla dinledi.

Deha bilgi ve becerisiyle Osmanlının yıkılışını adeta öteleyen ve 10 Şubat 1918’de vefat eden Sultan II. Abdülhamid’i konferansa anlatan Tarihçi yazar Talha Uğurluel, Sultanın devlet yönetiminde başarısı, sanata ve sosyal hayata bakış açısı enteresan bir kişilik olduğunu aktardı. 800 yüzyıllık Osmanlı hanedanının son döneminde ve en karışık döneminde tahta geçen Sultan II. Abdülhamid’in istihbarata çok önem verdiği şu sözlerle anlattı “O dönemde Osmanlının kalbi şehir istanbul’da öyle ajanlar vardı ki anlatılmaz derecede. Her milletten Rus, İngiliz, Alman ama II. Abdülhamid’in zekası herkesi kendisine hayran bırakmaya yetti de arttı bile. Öyle ki, II. Abdülhamid öyle bir istihbarat teşkilatı kurdu ki, İstanbul başta olmak üzere Osmanlının elinin altında tüm topraklarda ucan kuştan bile haberdardı.  Biliyorsunuz Osmanlı birçok milleti içinde barındırıyordu ve hiçbir zaman ırkçılık yapılmadı ve bu devlet 800 yıl ayakta kaldı” dedi.

Abdülhamid’in anlatmanın konferansla sınırlanamayacağı belirten Tarihçi yazar Talha Uğurluel, “Bu Sultan öyle bir sultandır ki, 800 yıllık Osmanlı devletin yıkılışı erteledi. O dönemde Avrupalı liderler, Rusya, Japonya bu adama hayran. Kimse takip altında tutamıyor. Devlet yönetiminde Kapalı kutu,  gizli kutu. Alman İmparatoru Wilhelm, İngilizler hayretler ediyorlar ki, Ben çok ülke gezdim şuradan biliyor ki, II. Abdülhamid döneminde yapılan eserler Yemenden başlıyor, kutsal topraklar, Kudüs, Şam, Anadolu’nun tüm şehirleri, balkanlar ve burada şehirler demiyorum halen Anadolu’nun birçok ilçesinde bu sultanın izleri taşıyan yapıtlar var. Bu imkansız bir şey değil mi. O dönemde ekonomi çökmüş gibi görünüyor, güçsüz zayıf adam deniliyor Osmanlı. Ama ortaya konan eserler saymakla bitmiyor. II. Abdülhamid’e Ulu Hakan denilir. Çünkü o dönemde İstanbul’u kutsal topraklara bağlayan Hicaz Demiryolu projesi vardı. Bunu Avrupa duydu güldüler. Ama bitince dudak ısırdılar. Abdülhamid öyle bir insandı, düşünce sınırları belli olmayan. Yine herkesi şaşırttı. Ters köşe yaptı” dedi.

Abdülhamid Han’ın liderlik vasıfları sayılmayacak derece çok diyen Uğurluel, “Ulu Hakan ne yaptı biliyor musunuz? Kudüs’ü paylaşılmayan bir şehir yaptı. Şimdi İsrail, Kudüs benim başkentim diyemiyor. Sahiplenemiyor. Bu sultan bunu gördü ve önlemini 100 yıl önce aldı. Kudüs Bizim toprağımız. Kutlu şehri Selahaddin Eyyubi aldı, II. Abdülhamid teslim etmedi. Tıpkı Selahaddin Eyyubi de gibi Ulu Hakan da, kendi devrinde tüm siyasi yönetici ve rakiplerini kendine hayran bıraktı” dedi.

Ünlü Tarihçi, şimdiki tarih dizilerini görünce üzülüyorum diyerek “Şimdi tarih dizileri var, bilmem Muhteşem yüzyıl gibi. Saçma sapan bir dizi. Şimdide kösem’i çıkmış. Tarihi bilmesek bize bunu yutturacaklar. Saray entrikalarla dolu. Normal ölüm yok. Herkes birbirini zehirliyor. Bu nedir böyle. Oysa bizim saraylarımız öylemiydi. İnsanlık, ahlak, nizam düzen en üst düzeyde. Tarihimiz bize böyle anlatılmamalı. Sadece üzülüyorum. Çünkü geçmiş tarihimizle bu diziler arasında gerçekle uzaktan yakından alakası yok” konuşmasını tamamladı.

Konferansın sonunda Belediye Başkan Vekili Hami Kuzucu, Tarihçi yazar Talha Uğurluel’e anlatımından dolayı teşekkür plaketi ve tablo hediye etti..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.