Dolar 32,3412
Euro 35,1262
Altın 2.241,33
BİST 8.895,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Tarihsel bulgular bugünün dünyasına da ışık tutuyor

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, müzelerin sadece tarihsel kalıntıların sergiye sunulduğu yerler değil, aynı zamanda birer öğrenme ortamları olduğunu söyledi..

Tarihsel bulgular bugünün dünyasına da ışık tutuyor
Aksaray Anadolu AŞ
22 Mayıs 2017 11:57

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, müzelerin sadece tarihsel kalıntıların sergiye sunulduğu yerler değil, aynı zamanda birer öğrenme ortamları olduğunu söyledi.

Dünya Müzeler Günü münasebetiyle Fen Edebiyat Fakültesi’nde düzenlenen etkinliğe katılan Rektör Şahin, medeniyetlerin sıfırdan kurulmadığını, birikimlerle meydana geldiğini vurguladı. “Müze, müzecilik, tarih, arkeoloji… Bunları sadece bir gün konuşulması gereken konular olarak görürsek yanılırız” diyen Şahin, insanlık tarihi okumalarına dair tespitlerinden söz etti. Medeniyet kavramında, bir birikimin söz konusu olduğuna dikkat çeken ASÜ Rektörü, “Tarihsel tüm bulgular geçmişe olduğu gibi bugünün dünyasına da ışık tutuyor. Medeniyetler birbirleriyle etkileşiyor ve ortaya bir değer çıkıyor. Bunları kim daha iyi sentezliyorsa, orası bir çekim merkezi haline de geliyor. Bunları sadece bulup müzelere koymak tek amaç olmasa gerek. Tarihin tekerrür etmemesi, geçmişteki hataları yapmamamız ve oradan ilham alarak bugün daha güzel işler yapmamız bakımından müzelerin önemli bir işlevi var” dedi. Şahin, orta vadede bir ASÜ Müzesi kurmayı da düşündüklerini ve bunun ilk adımı olarak gördükleri ASÜ Tarihini yazmaya başladıklarının da altını çizdi. İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ise şehrin turizm ve tarih potansiyelinden söz ederek, ASÜ’nün, kendi çalışmalarına son derece kıymetli katkılar sunduğunu söyledi.

Etkinlik kapsamında Yrd. Doç. Dr. İrfan Deniz Yaman “Aksaray İli Paleolitik Çağ Yüzey Araştırması,” Müze Müdürü Yusuf Altın “Aksaray Saratlı Kasabası Aziz Mercurius Yeraltı Şehrinin Gizemli Tarihi,” Arkeolog Fariz Demir “Aksaray Müzesinin Tarihi, Dünü, Bugünü,” Sanat Tarihçisi Aysun Akı ise “Aksaray Gülağaç İlçesi Demirci Kasabası Zindanlık Tepe Tümülüsü Kurtarma Kazısı” başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.