Dolar 32,5627
Euro 34,8130
Altın 2.418,56
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 27°C
Cum 28°C
Cts 26°C

Ticaret Odası Üyesi Kadınların Dikkatine!

Deniz Kurtoğlu / haberaksaray.com
7 Mart 2019 20:26

İlimizde yapılan Ticaret Odası’nda, Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi işbirliğinde organize edilen toplantının fotoğraflarına bakıyorum, bu toplantıda bir tek kadın bile görememek gerçekten çok acı! Tam da Dünya kadınlar günü arifesinde! Bunun haricinde çok acı olan bir başka şey ise kadınlar temsil edilirken, ya da kadınlar hakkında kararlar alınırken bile bunun gerçek söz sahibi olması gereken kişilerden uzak yapılması!

Mesela;

İş dünyasında yer almak istiyorsanız bir oda kaydınız olması gerek. Oda kaydınızın olması için bir ticarethane sahibi ya da ortağı ya da yönetim kurulu başkanı vs. olmanız gerek. Bu yetmiyor o kayıt olduğunuz odalara giriş ücreti ve üye aidatı ödemeniz gerek. Buraya kadar tamam, peki sizi orada temsil edecek kişileri seçmekte bu kadar şeyden sonra hakkınız değil mi?

Geçtiğimiz günlerde ilimiz ticaret odasında bir kadın girişimci komisyonu oluşturuldu. 500 kadın üyeden kaçınızın bu seçimden haberi var! Kaçınız bu seçime tanıklık ederek komisyonun şaibesiz bir şekilde oluştuğuna tanıksınız! Peki ya bu kadın girişimciler kurulunda ki kaç ismi tanıyorsunuz! Acaba kaçını tanısanız toplumda aynı karede poz verirsiniz? Kaçının işletmenizde her hangi bir pozisyonda çalışmasına izin verirsiniz? Kaçının toplum içinde ki etik yaşantısına kaç kişi kefil!

Odalarda bazı kurullar, komisyonlar yönetim kurulu kararı ile oluşturuluyor. AMA NEYE GÖRE! Kimler bu isimleri yönetim kuruluna hangi kriterlere göre öneriyor! Kimler referans hanesine ben referansım diye imza atıyor! Bunları hiç düşündünüz mü?

Bugüne kadar böyle gelmiş!

Bu olup biteni sorguladığınızda ‘’bugüne kadar böyle geldi, bugünden sonra da böyle gider’’ cevabını alıyorsunuz! Hayır! Bugüne kadar böyle gelmiş olabilir lakin bugünden sonra böyle gitmemeli! Odalar toplumda kendilerine yer bulamayan insanların yer bulmak için kullandıkları bir basamak olmamalı! Komisyonlara önerilecek isimlerin şartlarının yazdığı tüzük de son cümlede ‘’ SAYGINLIK’’ şartı dile getirilmiştir. Bu demek oluyor ki bu kurullarda yer alacak kişilerin tamamının özel hayatlarında da toplum içerisinde gerçek manada saygın kişiler olması gerekmekte! O odalar sizlerin ödediği aidatlar ile ayakta duruyor! Aidat ödediğiniz ve bir parçası olduğunuz yerlerde seçmediğiniz insanların sizi temsil etmesine izin vermeyin!

Unutmayın odalar şeffaf bir şekilde yönetilmek zorundadır. Odalara üye olan isimler oda bünyesinde olup biten hakkında bilgi sahibi edilmek zorundadır. Öyle bir bilgilendirme yapmak zorunda olmadıklarını söyleyen yetkililer var lakin kanun derki;

 ‘’bu gibi durumlarda gazetede 10 günlük bir ilan edilme durumu var fakat günümüz teknolojisi destekleyici faktör olarak görüldüğünde bu 10 günlük süre 2 güne düşürülebilir’’ yani cep telefonu ve mail yolu ile böyle bir seçimin olacağından odanın üyeleri bilgilendirilmek zorundadır!

Gerekirse bir bir gidip bu komisyonda ki üyeler belirlenirken hangi kriterleri siz 500 kadın üyeden üstün de önerildiler sorusunu da sorun! Unutmayın en kötü şey hak etmeyen insanların hak etmedikleri makamlarda olmasıdır! Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır!

Derya Özaba

Komşu Köyün Delisi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.