Dolar 32,3355
Euro 35,1734
Altın 2.241,30
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 11°C

Trafik ışıkları, görme engelliler için konuşacak

Trafik ışıkları, görme engelliler için konuşacak
Aksaray Anadolu AŞ
26 Mayıs 2018 23:39

Aksaray Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünce, görme engelli bireyler için sesli sinyalizasyon sistemini hayata geçirdi.

İlk olarak Ebufeyz Elçibey Caddesi üzerindeki Tiyatro önünde bulunan dörtlü kavşakta uygulanan sesli sinyalizasyon, görme engellilerin yürüme ve bekleme sorunlarını ortadan kaldıracak.

Aksaray Belediyesi engelli vatandaşların engellerini kaldırmak için sosyal alanda yaptığı çalışmalarına bir yenisi daha ekledi. Aksaray’da ilk kez görme engelliler için tiyatro kavşağına trafik lambalarına sesli sinyalizasyon sistemi kuruldu.

Aksaray Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü ekiplerince kurulan “Akustik Sesli Yaya Uyarı Cihazı” görme engellilerin yollarda bağımsız olarak yürüyebilmesi ve kavşaklarda karşıdan karşıya geçebilmesine olanak sağlıyor. Çünkü trafik lambalarına kurulan cihaz, trafik ışıklarının rengini söylediği gibi o anda bekleyen kişiye güvenle geçebilecekleri yada durmaları gerektiğini yönünde uyarıları da bulunuyor.

Görme engellilerin hayatını kolaylaştıracak, yaya geçişlerinde onlara kolaylık sağlamak için böyle bir proje başlatılması talimatı verdiğini açıklayan Başkan Yazgı, “Bu yeni başlayan uygulamamız ile engelli vatandaşlarımız kendilerini güvende hissetmelerini ve rahat edebilmelerini amaçlıyoruz” dedi.

Uygulamaya başlatılan sinyalizasyon sistemini deneyen görme engelli Yusuf İzzet Oğuz ve Ayhan Yumuşak, Aksaray’da böyle bir hizmetin sunulmasından büyük bir mutluluk duyduklarını belirtiler. Sistem sayesinde başkasının yardımı olmadan karşıdan karşıya geçen Yusuf İzzet Oğuz ve Ayhan Yumuşak, kendilerini güvende hissettiklerini belirtti. Ayrıca duyarlı yaklaşıp isteklerini bir hafta gibi bir kısa sürede yerine getiren Başkanı Haluk Şahin Yazgı’ya teşekkür ettiler.

Beyazay Derneği Başkanı Mustafa Kayıhan Erbaş bu sistem ile birlikte bir görme engellinin karşıdan karşıya geçmek için birini beklemek durumunda kalmayacağını ifade etti. Bu sistemin birçok kolaylığı beraberinde getirdiğini kaydeden Erbaş, “Görme engelli arkadaşımız yolun karşısına geçmek istediklerinde zor anlar yaşıyordu. Akan trafikte tehlikelerle karşı karşıya kalıyorlardı. Engelli dernek temsilcileri olarak Belediye Başkanımız Haluk Şahin Yazgı ile görüşerek ülkemizin birçok noktasında kullanılan sesli trafik ışığı yerleştirilmesi talebinde bulunduk. Bu talebimiz de yerine getirildi. Sistem, ışığın rengine göre ses çıkararak engelli kardeşlerimizi uyaracak. Hayat artık daha kolay ve daha anlamlı olacak. Bu çalışma bizim için çok önemliydi. Bizim sesimizi duyan başta Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı ve ekibine çok teşekkür ediyoruz” dedi.

İl genelindeki yaygınlaştırılması planlanan ancak öncelikle pilot bölge olarak Tiyatro Kavşağı’nda uygulanan Akustik Sesli Yaya Uyarı Cihazından sağlıklı verim alınması durumunda, diğer kavşak ve yaya geçitlerine de aynı sistemden takılacağı belirtildi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.