Dolar 32,5692
Euro 34,6876
Altın 2.508,26
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 23°C
Hafif Yağmurlu
Aksaray
23°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 28°C
Sal 30°C

Tübitak’tan (Bilim Çocuk Dergisi) Şehrimize Jest

Tarihçi - Araştırmacı
3 Mayıs 2019 19:35

Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz Ocak ayında Bilim Çocuk Dergisi’ndeki bir oyundan dolayı “Çocuklar Aksaray’ı da Öğrenselerdi” başlıklı yazmıştım.  Bahsettiğim bu sayının kapağında “Beyninize Bir De Bu Açıdan Bakın” dosyası duyuruluyordu ve dergide çok güzel bir oyun vardı. Şehirlerin tabi, tarihî değerlerini öğreten bu oyunda Aksaray’dan herhangi bir yer sorulmaması üzerine üzüntümü belirtmiştim.

Fakat bugün mezkûr dergiye kocaman bir teşekkür etmek elzemdir. Kızlarımın ayın 10’ndan sonra sıkça sordukları “Bilim Çocuk’a ne kadar kaldı?” sualine aldığım Nisan sayısıyla cevap vereyim diye satın almaya gittiğimde derginin kapağı beni çok mutlu etti. Bir bilge gibi bağdaş kurup şehri seyreden Hasan Dağı’nın fotoğrafı vardı kapakta. Hele şu günlerde telli-duvaklı bir gelin gibi süzülen Hasan Dağı’nın iç sayfadaki fotoğrafı ise çok etkileyici. Hasan Dağı’nın uyuyan bir volkan olmasından Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde bulunan binlerce yıllık duvar resmine kadar pek çok konuda bahis var. Görsellerle desteklenmiş yazı çok güzel. Ülkemizin farklı yerlerinde bu sayıyı alıp okuyanlar babalarına “muhakkak görmeliyiz Hasan Dağı’nı” diyeceklerdir. Dergide sadece Hasan Dağı tanıtılmamış. 24. Sayfada Aksaray başlığı altında şehrimizin pek çok güzelliği/özelliği anlatılmış. “Aksaray, yeraltı şehirler gölleri, volkanik dağları ve antik kentleriyle hem tarihî hem de doğal güzelliklerle dolu bir kent” olarak tanımladığı şehrimizin Taşpınar halısını, Sultanhanı’nın halı tamirciliğindeki yerini, Gelveri’nin çömlekçiliğini, güzelliğine ve tarihî geçmişine dünyanın hayran olduğu Ihlara Vadisi’ni, Kapadokya’nın kalbi de denilen Narlı Göl’ü, Göbeklitepe’den sonra ülkemizdeki en eski yerleşim olan Aşıklı Höyük’ü, Hıristiyanlığın en eski mabetlerine ev sahipliği yapan yerlerden birisi olan Selime’yi, büyüklüğüyle baş döndüren Selçukluların yadigarlarından Sultan Hanı’nı, Zinciriye Medresesi’ni, Ulu Cami’yi, eğikliğiyle halen tartışmalara konu olan Eğri Minare’yi, Tuz Gölü’nü ve Aksaray mutfağından kışlık hazırlardan örnekleri anlatan bu yazı çok değerlidir.

Yazıyı hazırlayana, çocukların daha eğlenceli okuması için çizimler yapana, fotoğrafları çekene ve tabi ki Aksaray’ımızı, Hasan Dağı’mızı bu sayıda düşünenlere şehrimiz ve şahsım adına can-ı gönülden teşekkür ederim.

***

Aksaray Belediyesi’nde görev değişikliği 15 Nisan 2019 itibariyle gerçekleşti. Evren Dinçer Bey hizmet yarışında bayrağı teslim aldı. Aksaray kadim bir şehir olmasına rağmen yeterince tanınmıyor. Bunun için ilim adamları, siyasetçiler, eğitimciler, turizmciler ve daha pek çok kişi elinden geldiğince uğraştı ve gayretlerine devam ediyor. Bundan sonra da hem şehrin güzellikleri/özellikleri araştırılmaya hem de tanıtımına devam edilecek. Bu süreçte lokomotif Aksaray Belediyesi’dir. Şehrimizin görevine yeni başlayan genç şehreminine, Sayın Dinçer’e başarılar dilerim.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.