Dolar 32,3764
Euro 34,9749
Altın 2.325,67
BİST 9.078,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 24°C
Açık
Aksaray
24°C
Açık
Cts 26°C
Paz 25°C
Pts 26°C
Sal 25°C

Türkiye’de felsefenin algılanışı

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Sarıkavak, felsefenin varlık, bilgi ve değer üzerine sistemli düşünmek anlamına geldiğini söyledi.

Türkiye’de felsefenin algılanışı
Aksaray Anadolu AŞ
8 Aralık 2016 11:39

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kazım Sarıkavak, felsefenin varlık, bilgi ve değer üzerine sistemli düşünmek anlamına geldiğini söyledi.

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Felsefe Topluluğunun düzenlediği “Felsefe Sohbetleri”ne konuşmacı olarak katılan Prof. Kazım Sarıkavak, “Türkiye’de Felsefenin Algılanışı” başlıklı bir sunum yaptı.

Konunun, Türkiye’de hala tartışıldığını, pek çok alanda olduğu gibi bu alanda da bir ittifak olmadığını söyleyen Sarıkavak, “Herkes kendi meşrebine göre bir felsefe tutumuna sahip. Türkiye felsefenin ne kadarıyla ilgili? Türkiye’de felsefe biliniyor mu? Felsefeye hak ettiği değer veriliyor mu?.. Bunlar önemli sorular. Türkiye ve felsefe denilince üzerinde çokça durmak gerekiyor” dedi.

Felsefe ve bilimin evrensel kavramlar olduğuna vurgu payan Prof. Kazım Sarıkavak, “Felsefe, kelime anlamı olarak ‘bilgi sevgisi’ demektir. Kavramsal tanım ise filozoflara göre değişebilir. Neredeyse her filozofun bir felsefe tanımı vardır. Şayet materyalist bir filozof felsefeyi tanımlıyorsa, kendi zaviyesinden bir tanım yapar; idealist bir filozofun tanımı da, yine kendi açısından bir tanım olur. Felsefe varlık, bilgi ve değer üzerine sistemli düşünme olarak tanımlanabilir. Yani insanın, kendisinin de var olduğu evreni anlama çabasıdır. İnsan bu evreni anlamaya, bu evrenin varlığını çözmeye, temelde ne olduğunu bilmeye çalışıyor. Diğer taraftan bir de bilgi meselesi var. Bilgi, varlıkla ilgilidir. İnsan bilgi üreten, bilgiye sahip olan bir canlıdır. İnsanın dışındaki varlıklarda böyle bir durum yok. Öte yandan, değer alanı diye bir alan da söz konusu. Bu, felsefenin daha geniş bir alanıdır. Din, ahlak ve estetik. Bu alanlarla ilgili de felsefe, ortaya bir takım düşünceler koyar” dedi.

Eğitim Fakültesi Konferans Salonu’ndaki etkinliği öğrenciler ve akademisyenler takip etti. Prof. Sarıkavak sunumun ardından soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.