Dolar 32,5113
Euro 34,9470
Altın 2.435,37
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Cum 27°C
Cts 26°C
Paz 26°C
Pts 23°C

Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 27’lerde

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Görevlisi İlknur Gökşin, 2014 TÜİK verilerine göre Türkiye’de kadın istihdam oranının yüzde 27’lerde olduğunu, AB’de ise bu oranın yüzde 46’ları bulduğunu söyledi..

Türkiye’de kadın istihdam oranı yüzde 27’lerde
Aksaray Anadolu AŞ
3 Nisan 2016 21:45

– Kadının Yeri Evi Olarak Kabul Edilmiş –

39’uncu Felsefe Toplantısı’nda konuşan İlknur Gökşin, “Çalışma Yaşantısı, Cam Tavan ve Kadın” başlıklı bir sunum yaptı. Yüzyıllardır süregelen işbölümünün kadını, evine ve özel yaşamına sınırladığını ve ekonomik yönden erkeğe bağımlı kıldığını kaydeden Gökşin, “Erkekler ekonomik yönden üretken hale gelmiş, toplumsal değer kazanmış; toplumsal cinsiyet bakımından kadının yeri evi olarak kabul edilmiştir” dedi. 1842’de Ebe Okulu, 1869’da kadınlara güzel sanatlar eğitimi veren İnas Sanayi Mektebi Kız Sanat Okulu, 1870’te Kız Öğretmen Okulu, 1922’de Tıp Fakültelerine kız öğrencilerin kabulü ile kadınların çalışma yaşamına girişinin başladığını belirten Gökşin, Cumhuriyet döneminde yapılan reformlarla kadının, meslek sahibi olarak toplum kalkınmasına doğrudan katılım imkânı elde ettiğini vurguladı. Tevhid-i Tedrisat Kanunu, Medeni Kanun, seçme ve seçilme hakkı gibi düzenlemelerle de çalışan kadınların oranının arttığını ileten İlknur Gökşin, toplumsal değişimle birlikte günümüzde, erkeklerin ve kadınların toplumsal rollerinin birbirine yaklaştığını söyledi.

– Kadın Yönetici Oranı Dünyada Yüzde 10 –

Kadınların çalışma yaşamlarındaki sorunlarını çözmek ve statülerini yükseltmek için Türkiye’de ve dünyada çeşitli çalışmalar yapıldığını ama henüz sorunların tam manası ile çözülemediğini kaydeden Gökşin, bazı rakamlara değindi ve şöyle konuştu: “Dünyada ve Türkiye’de kadınlar nüfusun yarısını oluşturmalarına rağmen, iş hayatında aynı oranda temsil edilememektedir. Dünyada kadınların en çok çalıştığı iş kolları tekstil, ilaç ve ofis hizmetleridir. 2014 yılında Türkiye’de kadın istihdam oranı yaklaşık yüzde 27’lerdeyken, AB’de bu oran yüzde 46. Kadın yönetici sayısı ise dünya genelinde yüzde 10 seviyelerinde. AB’ye üye Norveç, İsveç ve Hollanda gibi sayılı bazı ülkelerde ise kadın yönetici oranları erkeklerle aynı seviyede.” Konuşmasının bir bölümünde “Cam Tavan” kavramından da söz eden Gökşin, “Kadınların çalışma hayatında üst basamaklara yükselememesine ilişkin cam tavan diye bir kavram geliştirildi. Cam tavan; devlet ve şirketlerde, eğitim kurumlarında veya kâr amacı gütmeyen kuruluşlarda üst düzeylere gelmeyi arzu eden kadınların karşılaştıkları engeller olarak tanımlanıyor” dedi.

Yapılan sunumun ardından Öğretim Görevlisi İlknur Gökşin, öğrenci ve akademisyenlerden gelen soruları yanıtladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.