Dolar 32,3379
Euro 35,1346
Altın 2.240,65
BİST 8.716,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 8°C
Cts 12°C

Tuz Gölü’ndeki tesisin ‘kredi’ bilitesi artıyor

Tuz Gölü’ndeki tesisin ‘kredi’ bilitesi artıyor
Aksaray Anadolu AŞ
24 Mayıs 2018 01:31

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’ne sağlanan uluslararası kredi 1 milyar 325 milyon dolara ulaştı.

Aksaray’ın Sultanhanı ilçesinde kurulan Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin 550 milyon metreküplük depolama hacmi sağlayan 6 kavernasında gaz dolum işlemleri bu yıl itibarıyla başladı.

Geriye kalan 6 kavernanın daha işletmeye alınmasıyla tesisin toplam 12 kavernasında 1,2 milyar metreküplük gaz depolanabilir hale gelirken, projede ilk aşama olarak nitelendirilebilecek bu kapasite için 700 milyon dolarlık yatırım yapıldı.

Tesisin ilk aşaması için Dünya Bankası tarafından Kasım 2005’te 325 milyon dolar, Temmuz 2014’te 400 milyon dolar kredi sağlandı. Dünya Bankası’nca projenin ikinci aşamasında genişletme çalışmaları için kullanılacak 600 milyon dolarlık kredinin onaylanmasının ardından, tesise sağlanan uluslararası toplam finansman miktarı 1 milyar 325 milyon doları buldu.

Hazırlık çalışmaları devam eden ikinci aşamanın 2023’te devreye alınması planlanırken, toplamda 60 kavernada depolama imkanı sağlayacak söz konusu genişletme çalışmaları kapsamında, yaklaşık 2 milyar dolar daha yatırım yapılması gerekiyor.

Böylece, dünyadaki birkaç örnekten biri olan ve tamamlandığında 5,4 milyar metreküp kapasiteyle Türkiye’nin mevcut doğalgaz tüketiminin yaklaşık yüzde 10’unu tek başına depolayabilecek Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nin toplam yatırım maliyetinin ise 2,5 ile 2,7 milyar doları bulacağı hesaplanıyor.

“Enerji arz güvenliğinde kilit rol oynayacak”

Dünya Bankası Türkiye Ülke Direktörü Johannes Zutt, onaylanan son kredi dilimine ilişkin değerlendirmesinde, Tuz Gölü depolama tesisinin Türkiye’de bir ilk ve aynı zamanda dünyadaki birkaç tesisten biri olduğunu belirterek, “Söz konusu tesis, Türkiye’nin enerji arz güvenliğinde kilit rol oynayacak. Ayrıca, hane halkları ile işletmeler arasında artan doğalgaz talebine cevap vermede esneklik sağlayacaktır. Özellikle küresel arzın kısıtlı olduğu veya kış koşulları nedeniyle talebin aniden yükseldiği durumlarda, depolama tesisi tüketicilere kesintisiz olarak yeterli doğalgaz ulaştırılmasını sağlamaya yardımcı olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Bu arada, Dünya Bankası tarafından projenin genişletme çalışmaları için sağlanan 600 milyon dolarlık son kredi, 7 yılı geri ödemesiz 22,5 yıl vadeli olarak kullandırılacak. Söz konusu kredi diliminin, BOTAŞ’ın başka kaynaklardan finansman sağlamasını kolaylaştırması da bekleniyor.

Her kaverna Eyfel Kulesi’ni alabilecek kadar derin

Tuz Gölü’nün yüzeyinin bin 100 ile bin 400 metre altında oluşturulan her bir kaverna bir Eyfel Kulesi’ni içine alabilecek derinlikteyken, her kavernanın yaklaşık 100 milyon metreküp doğalgaz depolama kapasitesi bulunuyor.

İlk aşaması bu yıl sonlarında devreye girdiğinde ulusal şebekeye günlük 44 milyon metreküpe kadar gaz verebilecek tesiste, genişletme çalışmaları tamamlandıktan sonra bu kapasitenin günde 80 milyon metreküpe kadar çıkabileceği belirtiliyor.

Tuz Gölü Yeraltı Doğalgaz Depolama Tesisi’nde ilk yastık gazı 10 Şubat 2017’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın katıldığı bir törenle basılmaya başlamıştı.. (DunyaCom)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.