Dolar 32,3346
Euro 35,2006
Altın 2.247,92
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 15°C
Az Bulutlu
Aksaray
15°C
Az Bulutlu
Çar 6°C
Per 8°C
Cum 9°C
Cts 11°C

Ümitsizliğe Kapılmayın

Deniz Kurtoğlu / haberaksaray.com
6 Ocak 2016 13:27

Yeryüzünde yaşanan karmaşanın son bulmak bir yana giderek şiddetlenmesi, insanları ümitsizliğe düşürüyor. Kimi Müslümanlar bile Allah’ın vaadini unutuyor, barış, huzur ve kurtuluşun hiç gerçekleşmeyeceğine inanıyor. Oysa Allah uyarıyor; “Allah’ı, sakın elçilerine verdiği sözden dönen sanma” ifadesiyle, vaadinin kesin olduğunu bildiriyor. Kur’an ahlâkının galip geleceğini, tüm dünyaya fikren hâkim olacağını müjdeliyor.

Tarih boyunca müminler hep aynı zorlukla sınanır, ancak sonunda Allah kesin yardımıyla karşılık verir. Her dönem adetullah böyle tecelli eder. İnananların eğitimi için bu gereklidir. Ki Deccal’in şeytanî fikir sistemi ve kurduğu tuzaklar, insanları Allah’ın yolundan engellemek için kurulmuş özel yöntemlerdir ve tümü mağlubâne kurulmuştur.

Dünyayı, olayları, insanları, yaşananları kendi bilgimizle değerlendiremeyiz. Allah bizim bilmediklerimizi bilendir. Zulmetmekte olanlar da yakında bileceklerdir;

“Ancak iman edenler, salih amellerde bulunanlar ve Allah’ı çokça zikredenler ile zulme uğratıldıktan sonra zafer kazananlar başka. Zulmetmekte olanlar, nasıl bir inkılaba uğrayıp devrileceklerini pek yakında bileceklerdir.” (Şuara Suresi, 227)

Zulmedenlerin hakimiyeti ne kadar güçlü görünürse görünsün, yıkılmak üzere yaratılmıştır. Onların gücü, “dağları yerlerinden oynatacak da olsa, Allah Katında onlara hazırlanmış düzen (kötü bir karşılık) vardır. (İbrahim Suresi, 46)

Bu imtihan ortamında Allah kullarından her durumda vicdan kullanıp haktan yana olmalarını ister. Çoğunluk her zaman bâtıldan yanadır, ancak güzel sonuç kesinlikle haktan yana olanlarındır.

Hakkın üstünü örtmek adına mücadele verenlerin zafer umut etmeleri yanılgıdır, zafer onlar için ütopik bir hayal, inananlar için ise haktır, gerçektir. Geçici başarılar değildir önemli olan, sondur. Ve sonunda Allah nurunu tamamlayacaktır.

“Kendisine bereketler kıldığımız yerin doğusuna da, batısına da o hor kılınıp-zayıf bırakılanları (müstaz’afları) mirasçılar kıldık…” (Araf Suresi, 137) ayeti gereği baskı, zulüm, işkence ve eziyetlere maruz kalan, yurtlarından sürülen, mallarına el konulan, insani hakları ellerinden alınan, tutsak edilen mazlumların acı ve sıkıntıları mutlaka son bulacaktır. Allah vaadinden asla dönmez.

Bugüne kadar çözüm hep yanlış sistem ve inançlarda arandı. Bu sebeple sorunlar hallolmak bir yana katlanarak ve şiddetlenerek arttı. Oysa asıl çözüm Kur’an ahlakını yaşamaktı. Allah’ın, kullarının en rahat edecekleri, refah, huzur ve güven duygusu içinde yaşayacakları sistemdi bu.

Tüm Deccalî sapkın görüşler, fikir ve ideolojiler, tahrif olmuş hak dinler, müşrik bağnaz düşünceler ortadan kalkacak, var güçleriyle karşı koymalarına rağmen hak hâkim olacaktır. Samimi inananlar buna inanırlar.

Bu konuda ümitsiz ve şevksiz olmak hata olur. Ümitsizlik, insanın din ahlâkını şevk içinde yaşamasını engelleyen en önemli unsurlardan biri. Bediüzzaman, “Yeis en dehşetli bir hastalıktır ki, âlem-i İslâmın kalbine girmiş” ifadesiyle, ümitsizliğin Müslümanlar üzerinde adeta öldürücü etkiye sahip olduğuna dikkat çekiyor.

Zahirinde bakarsak olayların altından kalkamayız. Tek taraflı değerlendirmemeli, yaşananlardaki hayrı ve hikmeti aramalı, batını görmeye çalışmalıyız. Allah, hiçbir olay karşısında ümitsizliğe kapılmamamızı, Kendisine dayanıp güvenmemizi emrediyor. Ve Kendisi’nden korkup sakınan kullarına, Katından bir

lütuf ve nimet olarak müjde veriyor. Sonunda manevi fetih gerçekleşecek, zalimlerin hükümranlığı sona erecektir.

“Sonra Biz, elçilerimizi ve iman edenleri böyle kurtarırız; mü’minleri kurtarmamız Bizim üzerimize bir haktır.” (Yunus Suresi, 103)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.