Dolar 32,5355
Euro 34,8134
Altın 2.425,15
BİST 9.725,21
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 28°C
Paz 27°C

Üreticiler ASÜ’nün kurslarıyla eğitilecek

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, her ne kadar teknoloji çağında olunsa da, tarım ve hayvancılığın bütünüyle ortadan kalkmasının mümkün olamayacağını, gıdanın en temel insani ihtiyaç olduğunu söyledi.

Üreticiler ASÜ’nün kurslarıyla eğitilecek
Aksaray Anadolu AŞ
3 Mart 2017 01:11

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, her ne kadar teknoloji çağında olunsa da, tarım ve hayvancılığın bütünüyle ortadan kalkmasının mümkün olamayacağını, gıdanın en temel insani ihtiyaç olduğunu söyledi.

– Ülke Olarak Ürettiklerimizi İhraç Etmeliyiz –

ASÜ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve şehirde faaliyet gösteren Yetiştirici ve Üretici Birlikleri arasında “Çiftçi Eğitim Kursları Düzenlenmesi Protokolü” imzalandı. Modüler eğitimlerle, alanda çalışanların niteliğini arttırmak ve böylece tüketicilerin güvenli gıdaya erişimini sağlamak maksadı ile imzalanan protokolün hayırlı olmasını dileyen Rektör Şahin, samimi şekilde ellerini taşın altına koyabilecekleri her konuya eğildiklerini kaydetti. Gıdanın en temel ihtiyaç olduğunu ve hiçbir zaman önemini yitirmeyeceğini ileten Şahin, “Her ne kadar dijital ve teknolojik bir çağda olsak da, dünyanın hiçbir yerinde tarım ve hayvancılık bütünüyle ortadan kalkamaz. Bu nedenle ülkemizde de tarım ve hayvancılığı mümkün olan en ideal seviyede tutmamız ve hatta ürettiklerimizi ihraç edecek seviyeye gelmemiz gerekir” dedi. Düzenlenecek kursların, üreticilerin alan bilgisini arttıracağını ve bunun da üretime ciddi katkılar sunacağını dile getiren Prof. Şahin, “Üniversite olarak düzenlenecek eğitim programlarına katkı sunmaktan memnuniyet duyarız” dedi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun da, Müdürlük olarak bir takım eğitim çalışmaları ve sertifika programları düzenlediklerini anımsatarak, ASÜ’nün bu çalışmalara sunacağı katkıların çok değerli olduğunu belirtti.

– Protokol Töreninde Kim, Ne Konuştu? –

Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Selçukbiricik: Üniversitemiz ve Tarım İl Müdürlüğü koordinatörlüğünde, yetiştirici birliklerimizin de destekleriyle, üreticilerimize kurs düzenlenmesi konusunda bir protokol imzalıyoruz. ASÜ olarak daha önce de benzeri protokoller yaptık, devam eden çalışmalarımız var. Bunun ötesinde bir takım çalıştaylar da düzenleyerek, çeşitli pek çok konuda üreticimizi bilgilendirmeyi planlıyoruz.

Damızlık Süt Sığırı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bekir Kayan: Hayvancılığı geliştirme, üreticilerimizi bilgilendirme çabasındayız. Bunun için bize yardımcı olabilecek en önemli kurumların başında da Üniversitemiz geliyor. Veteriner Fakültesi hocalarımızın desteği ile bir takım eğitim çalışmaları yapıyoruz. Amacımız bu eğitim çalışmalarını sertifikalandırmak. Şehrimizde tarım ve hayvancılık ön planda. Tarım ve hayvancılık geliştiği sürece Aksaray’ın daha ileriye gideceğini düşünüyoruz. Bugün şehirdeki büyükbaş hayvan varlığımız 200 binler seviyesine geldi. Bunu daha ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Bu ilerleme elbette eğitimle olabilir.

Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk: Üniversiteler şehirlerin en önemli dinamikleri arasındadır. Hayvancılıkla alakalı bir takım eğitim programına katılan ve sertifika alan üreticilerimiz, devletimizin verdiği bazı desteklemelerden de faydalanabiliyor. Ama bu, işin bir kısmı. Hayatın her alanında olduğu gibi tarım ve hayvancılıkta da eğitim çok önemli. Verimlilik ve üretimin arttırılması, kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi gerekiyor. Sadece bu işten para kazanma noktasında değiliz. Kaliteli ve sağlıklı gıdayı üretmek zorundayız. Çünkü ülke olarak ürettiklerimizi ihraç etmemiz lazım. Bunun için de sağlıklı ve kaliteli gıda üretmek zorundayız.

Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Refik İçli: Arı ürünleriyle alakalı bir tahlil laboratuvarının kurulması bizim için elzem. Bununla alakalı olarak üniversitemizle çalışmak istiyoruz. İç Anadolu Bölgesinde “ana arı” üretme ve ilimizin damızlık ihtiyacını karşılama noktasında bir kurs talebimiz olacak. Biz bu alana dair çalışmamızı belli bir noktaya getirdik. Bunun ülke arıcılığına da ciddi katkıları olacağını düşünüyoruz.

Süt Üreticileri Birliği Başkanı Esat Zengin: Süt üreticilerine, 2 yıldır yaptığımız eğitim çalışmaları vasıtasıyla sertifika verdik. Ama ASÜ’nün içerisinde yer aldığı bir eğitim çalışmasının çok daha verimli olacağı kanaatindeyiz. Hayvancılıkta verim artışının yüzde 30’luk kısmı hayvan türü ile alakalıyken, yüzde 70’lik kısmı ise bakım, besleme ve çevre şartlarına bağlıdır. Hastalıkların önlenmesi de bu noktada önem arz ediyor. Tüm bunları en iyi şekilde yapabilmek eğitimle olur ve böylece şehir hayvancılığı gelişir. Şehrimizde süt sıkıntısı yok ve güçlü şekilde çalışan örgütlerimiz sayesinde, yakın gelecekte de süt sıkıntısı beklemiyoruz.

Yapılan açıklamaların ardından Rektör Şahin, İl Müdürü Zabun ve Üretici-Yetiştirici Birliklerinin Başkanları ilgili protokolü imzaladı..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.