Ne diyorlardı?
-Çankaya’ya eşi türbanlı Cumhurbaşkanı çıkarsa laiklik elden gider
Çankaya’da 3.5 yıldır eşi türbanlı Cumhurbaşkanımız var.
Peki laiklik elden gitti mi?
Laiklik elden gidiyor diye Cumhuriyet mitingleri düzenlenmişti.
Korku simsarları işbaşında bizi öyle güzel yoğurmuştu ki;
Toplum 2’ye ayrılmıştı.
“Laiksin, anti-laik.”
Elektronik muhtıra bile verilmişti.
Ana muhalefet partisinin tüm politikaları laiklik üzerine idi.
“Mevcut iktidar partisi ve bu partinin genel başkanının gizli emelleri olduğunu, ülkenin rejimini değiştirip şeriat getireceğini” iddia ediyordu.
Türkiye ‘nin İran’a, Malezya’ya dönüşeceği söyleniyordu.
N’oldu?
Aradan geçti 8 yıl…
Türkiye’nin rejiminde, sosyal ve kültürel yapısında bir değişiklik oldu mu?
Evrensel hukuk hükümleri yerine şeriat hükümleri mi geldi?
Kadınlarımız kapanıp, erkeklerin bulunduğu alanlardan tecrit mi edildi?
Türkiye İran’a, Malezya’ya benzedi mi?
Kısacası kocaman hayır!
Evet Türkiye son 8 yılda büyük değişimler yaşadı. Ama bu değişimler korku simsarlarının ürettiği ve toplum mühendislerinin de dizayn etmek istediği gibi rejim üzerinde değil sosyal, ekonomik, kültürel, ve demokratik alanlarda mevcut standartların iyileştirilip, büyütülmesi yönünde gerçekleştirildi.
Türkiye çağdaşlaşma yolundan geriye adım atmak yerine aksine ileriye daha hızlı adımlarla ilerledi.
İran ve Malezya gibi ülkelere benzemek yerine onlara insan hak ve hürriyetlerinin , demokrasinin gelişmesinde örnek model, bölgesinde ise belirleyici lider ülke oldu.
Öyle ki;
Bu değişimlere ana muhalefet partisi kayıtsız kalamadı, salt laiklik üzerine politika yapan genel başkanını değiştirdi.
Yerine gelen genel başkan laikliği kenara bıraktı, yerine halka yatkın daha sosyal söylemler geliştirdi.
Şimdilerde ADD gibi birkaç STK yöneticileri dışında kimse çıkıp da ”Rejim değişiyor, laiklik gidiyor” diye bağırmıyor.
Bağırmıyorlar, çünkü pirim yapmadığını gördüler.
Ayrıca halkın önceliği laiklik değil, işsizlik,yoksulluk ve terör…
Konsensus Araştırma Şirketi’nin yapmış olduğu Ekim 2010 araştırması da bu sorunları doğruluyor.
Türkiye’nin çözmesi gereken öncelikli sorunu yüzde 67.2 ile işsizlik. O’nu yüzde 64.4’le PKK, Güneydoğu sorunu izliyor. Toplumsal baskıdan dolayı çözülme noktasına gelen türban ise yüzde 30.4’le üçüncü sırada. O’nu 90’lı yılların canavarı enflasyon yüzde 26.2 ile takip ediyor.
2007 Nisanında e-muhtıra bile verdiren “Laiklik” ise bu eldeki listede kendine arkalarda , 13. Sırada yer bulabilmiş.
Yüzde 5.5…
Neredeyse liste dışı kalacak.
Anlayacağınız laiklik sorun olmaktan çıkmış, yani “elden” gitmiş!..
Not: Kurban Bayramınızı kutluyor, sağlık, huzur ve mutluluk içinde daha nice bayramlar diliyorum.
Cennet CANKILIÇ