Dolar 32,5188
Euro 34,8818
Altın 2.432,26
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 32°C
Az Bulutlu
Aksaray
32°C
Az Bulutlu
Çar 31°C
Per 29°C
Cum 27°C
Cts 27°C

Yeni Sanayi Projesi’nde fiyatlar açıklandı

Aksaray’da sanayi esnafının merakla beklediği TOKİ tarafından yapılacak yeni sanayi projesinde dükkan fiyatları belli oldu..

Yeni Sanayi Projesi’nde fiyatlar açıklandı
Aksaray Anadolu AŞ
1 Temmuz 2016 20:42

Aksaray Kültür Merkezi’nde yeni sanayi projesinin bilgilendirme toplantısı yoğun bir katılımla yapıldı. Toplantıya Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Koçaş, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Doğan Ceylan ile sanayi esnafı katıldı. Aksaray-Adana karayolu üzerine inşa edilecek yeni sanayi sitesi, talebe göre yapılacak ilavelerle toplam 3000 işyerinden oluşacak. Mevcut iş yerleri 100 ile 500 metrekare arasında değişen 5 farklı dükkan şeklinde inşa edilecek.

Ramazan Bayramı sonunda talep toplama işleminin başlayacağını belirten Aksaray Belediye Başkanı Haluk Şahin Yazgı, “Seçim dönemimde taahhüt ettiğim ve en büyük projelerimden birisi olan bu projenin hayata geçirilebilmesi için ekibimizle birlikte yoğun bir mesai sürecinden geçtik. Birçok alternatifi değerlendirdik. İlk olarak yerli bir inşa sürecinin gerçekleşmesi için Aksaray’daki müteahhitlerimizle konuyu istişare ettik. Bu süreçten sonra Belediye olarak İller Bankası’ndan alacağımız destekle projeyi kendimiz hayata geçirmeyi planladık ve bu süreçte TOKİ’den de proje konusunda fiyatlar aldık. Esnafımızın daha ucuz bedellerle iş yeri sahibi olmaları için en karlı teklif olan TOKİ’de karar kıldık. Ankara’da yaptığımız görüşmelerde onlar da bizlere gerekli her türlü kolaylığı sağlayacaklarını ve cami ile arıtma tesislerini de kendilerinin yapacağını belirttiler.” dedi.

Fiyat ve ödeme şekilleri üzerinde maliyetleri çıkarttıklarını ifade eden Yazgı, sözlerine şöyle devam etti: “Mevcut işyerleri üzerinde yapılacak ihale sonrasında fiyatlar üzerinde yüzde 15 oranında bir düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Ödeme seçenekleri iki türlü olacak ilk ödeme sistemi 8 yıl vadeli olacak ve yüzde 10 peşinat uygulanacaktır. İkinci ödeme sisteminde ise 10 yıl vadeli olacak ve peşinat yüzde 15 olacaktır. Bu proje daha öncede belirttiğimiz 5 farklı tipte işyerinden oluşuyor.

A tipi işyerinde toplam 200 metre kare toplam alanda 102.5 metre kare kapalı alan olacak ve öngörülen işyeri fiyatı 88.030.08.TL. olacak. Bu dükkan türünü seçenler ilk etapta 5.000 TL peşinat ödeyecek ve iş yerleri teslim edilene kadar 200 TL aylık destek ödeyeceklerdir. İşyerleri teslim edildiğinde toplam ödenen miktar peşinat ve ana paradan düşülecek kalan miktar üzerinden vade seçenekleri yapılacaktır.

B tipi işyeri toplamda 300 metrekare arsa içerisinde 202.5 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli ise 173.913.08 TL olacak. 10.000 TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 400 TL bedel ödenecek, anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve ana paradan düşülecek.

C tipi iş yeri toplamda 400 metrekare alan içerisinde 302.5 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 259.796.08 TL olacak 15.000 TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 600 TL bedel ödenecek, anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek.

D tipi iş yeri toplamda 600 metrekare alan içerisinde 405 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 347.826.15 TL olacak 20.000 TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 800 TL bedel ödenecek, anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek.

E tipi iş yeri toplamda 800 metrekare alan içerisinde 505 metrekare kapalı alanı olacak ve öngörülen dükkan bedeli 433.709.15 TL olacak 25.000 TL peşinat ödendikten sonra anahtar teslimine kadar aylık 1.000 TL bedel ödenecek, anahtar tesliminden sonra ödenen bedeller peşinat ve anaparadan düşülecek.

Fiyatlar en son şekliyle bu şekildedir. Bu bedellerin,yapılacak olan ihaleler sonunda yüzde 15 oranında aşağı çekileceğini düşünüyoruz. Şu anda 102.5 metre kare dükkan alan bir esnafımız indirim olmasa bile aylık 580 TL ödemeyle 10 yıl sonunda kendi iş yerinin sahibi olacaktır. İhaleler sonunda indirim olursa bu bedel 490 TL’ye kadar düşecektir. Fiyatlar KDV’siz olarak hesaplanmıştır.

İş yerleri öncelikle maliye kaydı olan ve hali hazırda çalışan esnaflarımıza verilecektir. Başvurular için bayram sonunda belediye yanında talep değerlendirmeleri için çadır kurulacak daha detaylı bilgiler ve talepler ona göre değerlendirilecektir. Bu talep toplama işleminin ardından yeniden bir değerlendirme yaptıktan sonra çalışmalarımız başlayacaktır. Tahmini olarak bu projenin 1,5 ile 2 yıl arasında teslim edileceğini düşünüyoruz.

Eski kullanılan sanayide ise esnaflarımızın bir hak kaybı veya mağduriyet yaşamaması için bu alanı iş yeri sahiplerine teslim edeceğiz. Eski dükkanların yıkımını yaptıktan sonra yapılacak yol ve çevre düzenlemelerinin ardından burası bir yerleşim yeri olacak ve tapuları olanlar bu alanı değerlendirecektir.”

Toplantı daha sonra sanayi esnaflarının Haluk Şahin Yazgı’ya soruları ile devam etti. Toplantı sonrası açıklama yapan bazı esnaflar, yapılacak projeye sonuna kadar destek verdiklerini ve açıklanan bedellerin tahmin edilenden daha aşağılarda olduğunu söyledi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.