Dolar 32,5418
Euro 34,9429
Altın 2.426,49
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Aksaray 30°C
Az Bulutlu
Aksaray
30°C
Az Bulutlu
Per 30°C
Cum 27°C
Cts 24°C
Paz 24°C

11 bin yıllık tarihi 8 metreye sığdırdı

Aksaray’ın 11 bin yıllık tarih ve kültürü, seramik sanatçısı ve resim öğretmeni Özgür Çağlar’ın yaptığı 8 metrelik seramik rölyefte bir araya getirildi..

11 bin yıllık tarihi 8 metreye sığdırdı
Aksaray Anadolu AŞ
23 Ocak 2016 19:00

Aksaray Güzel Sanatlar Lisesi resim öğretmeni ve seramik sanatçısı Özgür Çağlar, 11 bin yıllık tarih ve kültür şehri Aksaray’daki 30 önemli tarihi ve kültürel yapı ile kişilerin motiflerini 8 metrelik tabloda birleştiren seramik rölyef yaptı.

Eserde 11 bin yıllık geçmişiyle Orta Anadolu’nun ilk köy yerleşkelerinden Aşıklı Höyük, Hristiyanlık dönemine ait Aziz Gregorius Kilisesi, 4. yüzyılda yapılmış Kızıl Kilise, Güzelyurt evleri, Hasan Dağı, Ihlara Vadisi, Selime Katedrali ve peri bacaları, Aksaray Malaklısı ve flamingolar, Selçuklu dönemine ait Ulu Cami ile Eğri Minare, Sultanhanı Kervansarayı ve 2. Kılıçarslan’ın portresi başta olmak üzere 30 tarihi ve kültürel eser ile önemli kişilerin portreleri yer alıyor.

Nevşehir’in Avanos ilçesinden getirilen, çömlek ve seramik yapımında kullanılan çamurdan yapılan rölyef çalışması 6 ayda gerçekleştirildi. Aksaray Endüstri Lisesi salonunda sergilenen 8 metre uzunluğunda, 1 metre 10 santimetre genişliğindeki rölyefi inceleyenler, Aksaray’ın tarihini aynı tabloda görme imkanı buluyor.

“Bu eser,  Aksaray tarihini tüm yönleriyle gösteriyor”

Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzun süredir seramik çalışması yaptığını söyledi.

Daha önce de çeşitli rölyef çalışmaları yaptığını, ancak ilk kez böylesine detaylı bir rölyef hazırladığını belirten Çağlar, “Aksaray’ın tarihi, kültürel, coğrafi ve sosyal yaşantısını ilgilendiren konularla ilgili geçmişten günümüze ne varsa hepsini panorama olarak bir kompozisyon içerisinde anlatmaya çalıştım. Bu eser, geçmişten günümüze Aksaray tarihini tüm yönleriyle gösteriyor” diye konuştu..

AA – ÖZKAN BEYER

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.